Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

ΑΠΟΨΗ: Άλλη μία προσέγγιση στο θέμα με τις Ιχθυοκαλλιέργειες.


Γράφει ο Νικόλαος
Τ.

          Εδώ και πολλά χρόνια παρακολουθώ αυτό που συμβαίνει στη Πάλαιρο Αιτωλοακαρνανίας, ένα κοντινό μέρος με τη γενέτειρά μου.

Κάθε φορά που περνώ απ' αυτό το μέρος νιώθω ένα μείγμα συναισθημάτων να με κυριεύει. 
Από τη μια θαυμάζω και νιώθω όμορφα που σ' αυτό το μέρος της Αιτωλοακαρνανίας φαίνεται ότι, υπήρξαν κάποτε και υπάρχουν και τώρα κάποιοι άνθρωποι ντόπιοι και όχι μόνο, που είδαν και συνεχίζουν να βλέπουν ότι στο συγκεκριμένο μέρος ,που έχει θέα τη Λευκάδα, το Μεγανήσι, το Σκορπιό και τον Κάλαμο, μπορεί να ανθίσει η τοπική οικονομία δημιουργώντας τουριστικές υποδομές τέτοιες που θα μπορούσαν να προσελκύσουν πολύ κόσμο για διακοπές,να κινήσουν την τοπική οικονομία, αλλά και να απασχολήσουν προσωπικό από την περιοχή και όχι μόνο. Πρόσφατα δε, διάβασα  για μια μεγάλη επένδυση εκατομμυρίων ευρώ που πρόκειται να κάνει μια γαλλική εταιρεία ξενοδοχείων στο Βαρκό Παλαίρου και χάρηκα πάρα πολύ.
Από την άλλη πλευρά όμως  λέω γιατί και οι περιοχές που είναι ανάμεσα από τον Αστακό και το Μύτικα που έχουν θέα τον Κάλαμο, τον Καστό, την Άτοκο, την Ιθάκη  και πιο πέρα την Κεφαλλονιά να μην έχουν κάποια παρόμοια ανάπτυξη και να είναι καταδικασμένες να γεμίζουν από κλουβιά ιχθυοκαλλιεργειών ;
Σκεπτόμενος δε την εικόνα της περιοχής αυτής, που εδώ και χρόνια έχουν βαλθεί κάποιοι να τη μετατρέψουν  σε ένα απέραντο θαλάσσιο κλουβί, μόνο θλίψη και απόγνωση σε πιάνει, με τα ιχθυάλευρα και τα κρεατάλευρα να καταστρέφουν  τη θάλασσα και να ξεβράζονται  στις γειτονικές παραλίες, φθάνοντας μέχρι τα γειτονικά νησάκια, ανάλογα πως φυσάει ο άνεμος.
 Στις παραλίες αυτές θυμάμαι όταν ήμουν μικρός κολυμπούσαμε σε πεντακάθαρα νερά και κάνοντας βουτιές βλέπαμε ένα πεντακάθαρο βυθό. 
Στην επιφάνεια της θάλασσας δεν υπήρχαν αυτές οι αηδιαστικές φυσαλίδες που εμφανίζονται κάθε μέρα, μετά από κάθε τάισμα των ψαριών.
Στο Μύτικα , τον Κάλαμο και τον Καστό, κάθε χρόνο έρχονται οικογένειες από το εξωτερικό όχι τυχαία βέβαια.Κάτι όμορφο θα  υπάρχει εκεί,που το αγνοούμε και θέλουμε να το καταστρέψουμε λέγοντας, θα τους τα πάρουμε και φέτος. Ως πότε όμως;
Κατανοώ ότι υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που δουλεύουν  σ' αυτές τις εγκαταστάσεις, όμως είναι εγκληματικό να συνεχίζει να γεμίζει η περιοχή από κλουβιά .
Είναι βέβαιο ότι κάποιοι υπόσχονται θέσεις εργασίας σε μελλοντικές εγκαταστάσεις χωρίς να σκέφτονται το μέγεθος της καταστροφής.
Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν και άλλες μορφές ανάπτυξης χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλλον .
Είναι βέβαιο ότι ,όσο οι ντόπιοι βουλευτές δεν ενδιαφέρονται για το περιβάλλον της περιοχής, γιατί δεν κατάγονται από εκεί και σφυρίζουν αιτωλοακαρνάνικα, μάλλον κάτι θα υπάρχει από κάτω.
Είναι βέβαιο ότι, θα ερωτηθούμε απ' τα παιδιά μας.Τι κάνατε για να εμποδίσετε  αυτό το έγκλημα;
Είναι βέβαιο ότι,αν η δημοτική αρχή είναι αποφασισμένη να σταματήσει αυτό έγκλημα θα πρέπει να το κάνει τώρα, χωρίς όμως να ξεχνάει ότι υπάρχουν και οι Δούρειοι ίπποι που μπορεί να εισχωρήσουν στο δημοτικό συμβούλιο, αν δεν έχουν εισχωρήσει.
Τώρα λοιπόν είναι η ώρα να πούμε ως εδώ. Τίποτα άλλο παρά πέρα.
Πάρτε το απόφαση, αν δεν κινητοποιηθούμε θα χαθούν όλα. 
Στο τέλος, αυτό που θα κυκλοφορεί στον Αστακό θα είναι μόνο τσιπούρες και λαβράκια  σε κουτιά φελιζόλ και φορτηγά που θα μεταφέρουν ιχθυάλευρα και κρεατάλευρα.

 

  

11 σχόλια:

  1. ΦΙΛΕ ΝΙΚΟΛΑΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΣ ΟΛΕΣ ΜΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΑΠΟ ΑΣΤΑΚΟ ΜΕΧΡΙ ΜΥΤΙΚΑ ΟΤΑΝ ΤΑΙΖΟΥΝ Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΓΙΝΕΤΕ ΑΣΠΡΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΥΣΣΑΛΙΔΕΣ ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΜΑ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΛΟΥΒΙΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΙ ΛΙΓΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΡΟΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ,ΟΤΑΝ ΤΑ ΛΕΣ ΟΜΩΣ ΓΙΝΕΣΕ ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΛΕΝΕ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝ ΦΙΛΤΑΤΕ ΔΕΝ ΞΕΣΗΚΩΘΕΙ Ο \ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΟΥ ΑΣΤΑΚΟΥ ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΒΑΛΟΥΝ ΚΛΟΥΒΙΑ,ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΜΗΝ ΒΑΛΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΟΝ ΦΡΑΧΤΗ ΚΑΜΙΑ ΕΙΚΟΣΑΡΙΑ ΠΟΝΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΟΡΟ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΤΟΝ ΔΑΣΟΝΟΜΟ ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΦΙΛΤΑΤΕ ΝΙΚΟΛΑΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ήσε περιβαλοντολογος και ξέρεις και είδες ποτέ τι γίνεται κάτω απ τα κλουβιά ? δέν καθαρίζονται οι λάσπες κάτω απ τα κλουβιά ?

      Διαγραφή
  2. Απόψεις και σχόλια άσχετων.
    Απλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τις μολυντικές συνέπειες υποβάθμισης του περιβάλλοντος τις βειώνουμε από τη λειτουργία των σημερινών ιχθυοκαλλιεργειών. Έτσι μπορούμε να εκτιμήσουμε τι θα συμβεί αν αυτές επεκταθούν.Τότε θα πρέπει να ξεχάσουμε τον τουρισμό. Θα δημιουργηθούν, βέβαια, κάποιες θέσεις εργασίας. Όχι, όμως, τόσες και ούτε τέτοιες που κάποιοι φαντασιώνονται. Και τα "παπαγαλάκια" προπαγανδίζουν και υπόσχονται, για να υπονομεύσουν και διασπάσουν την ενότητα του αγώνα. Οι εργασίες στις νέες ιχθυοκαλλιέργειες θα εκτελούνται με μηχανήματα αυτοματοποιημένα. Και οι θέσεις που θα δημιουργηθούν θα είναι περιορισμένες και από αυτές οι συντριπτικά περισσότερες θα απαιτούν υψηλά προσόντα. Το μέλλον για την περιοχή μας και τους ανθρώπους της είναι η τουριστική αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων του τόπου μας, που θα δημιουργήσει πολλαπλάσιες θέσεις μισθωτής εργασίας και ελεύθερων επαγγελματιών. Χωρίς να καταστρέφεται το περιβάλλον. Το οποίο δεν μας ανήκει. Το δανειστήκαμε από την προηγούμενη γενιά των γονιών μας. Και χρέος μας είναι να το παραδώσουμε στην επόμενη γενιά των παιδιών μας. Ο αγώνας είναι μονόδρομος. Και η περιφρούρησή του από δούρειους ίππους και από, προς ίδιο όφελος προσκυνημένους, που ποτέ δεν έλειψαν από αγώνες που συγκρούονται με διαπλεκόμενα ισχυρά συμφέροντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σταματήστε πρώτα να ρίχνετε τους βόθρους σας στην παραλία του Αστακού για να μας πείσετε ότι τουρισμό.εγω την οικογένεια μου την ζωή εδώ και 20 χρόνια δουλεύοντας στις ιχθυοκαλλιέργειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οσο κατεβαινει ο Σταικος για Δημαρχος θα τον ψηφιζω.εφερε τα ψαρια και εχουν δουλειες ο κοσμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πρωτα γραφεις αρθρο και μετα σχολιαζεις απο κατω?Το ακούσαμε κι αυτό " οι λίγοι που δουλεύουν στα ψαρια"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κυριε Νικο θα πώ κατι και εάν συμφωνείς καλως εαν όχι πάλι καλώς.
    είναι λίγο απίθανο ότι συμβαίνει σε ένα μέρος παραλιακό της Ελλάδας
    να μην συμβαίνει και κάπως περίπου το ίδιο και στα άλλα παραλιακά μέρη της Ελλάδας.
    Είναι δηλδή με δύο λόγο θέμα γενικότερης επικρατούσης πολιτικής νοοτροπίας και αντίληψης.
    Νε είστε καλά Κύριε Νίκο και Χρόνια Πολλά για την Ονομαστική σας Εορτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κυριε Νικο θα πώ κατι και εάν συμφωνείς καλως εαν όχι πάλι καλώς.
    είναι λίγο απίθανο ότι συμβαίνει σε ένα μέρος παραλιακό της Ελλάδας
    να μην συμβαίνει και κάπως περίπου το ίδιο και στα άλλα παραλιακά μέρη της Ελλάδας.
    Είναι δηλαδή με δύο λόγια θέμα γενικότερης επικρατούσης πολιτικής νοοτροπίας και αντίληψης.
    Νε είστε καλά Κύριε Νίκο και Χρόνια Πολλά για την Ονομαστική σας Εορτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εμεις στην αναζωογονηση ειμαστε κατα των ιχθυοκαλλιεργειων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο