Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 40 χρόνια έντασης στην μεταενετική Βόνιτσα, στις συνοικίες του Borgo, Ρεστέλας και Αρδίκα.

ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ


ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ

 ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

 

Η Αμφικτιονία Ακαρνάνων επί επτά συνεχή έτη, μεταφέρει τις ευχές για το νέο έτος με ένα άρθρο-ιστορική μελέτη και το αναρτά στην ιστοσελίδα του Ξηρόμερο News.

Φέτος είναι η πρώτη χρονιά χωρίς τον Χρήστο, αυτόν που περίμενε να μελετήσει πρώτος τα νέα ιστορικά δεδομένα της περιοχής μας.  Αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος να αφιερώσουμε αυτό το άρθρο μας στον Αντρειωμένο του Ξηρόμερου.

Η ιστορική μελέτη που θα αναρτηθεί την ημέρα της πρωτοχρονιάς αφορά την 40ετή διένεξη των δύο συνοικιών της Ενετικής και μεταενετικής Βόνιτσας. ....

Από το 1871 μέχρι και το 1911 οι δύο συνοικίες της Ρεστέλας και του Αρδίκα  είναι σε καθημερινή ρήξη. Ο ανταγωνισμός φέρει αποτελέσματα πολιτισμού, τα μόνα που μας έχουν μείνει από εκείνη την περίοδο.

Για τον ίδιο λόγο η ρήξη επεκτείνεται και στα γειτονικά Παλιάμπελα.

Ούτε το Βασιλικό διάταγμα του 1911 δεν τολμά να τοποθετηθεί υπέρ της μιάς συνοικίας ή της άλλης. Η Ρεστέλλα και ο Αρδίκας προσπαθούν μόνο μια φορά τον χρόνο να λύσουν εμφανώς τις διαφορές τους.

  • Ποιος επεκράτησε; 
  • Ποιο ήταν το μήλο της έριδας; 
  • Ποια ιστορικά μνημεία μας έμειναν από αυτή την διένεξη;
 
Μια μικρή υπομονή για λίγες ημέρες.
Η Πρωτοχρονιά είναι κοντά.

Η Αμφικτιονία μέσα από μια μελέτη των 22 σελίδων, παρουσιάζει αναλυτικά τα άγνωστα γεγονότα της 40ετούς διένεξης των συνοικιών Ρεστέλα και Αρδίκα.

 

Για την Αμφικτιονία

Ο Πρόεδρος                                   Ο Αντιπρόεδρος

Φίλιππος Ντόβας                          Στυλιανός Ντίνος

 

1 σχόλιο:

  1. Ο σπόρος που έσπειρε ο Χρήστος, φύτρωσε, βλάστησε, θέριεψε και λουλούδιασε... Τα αγριόχορτα και τα ζιζάνια δεν κατάφεραν να τον πνίξουν. Ας μας οδηγεί το παράδειγμά του

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο