Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Πυρετώδεις οι προετοιμασίες για την επανεκκίνηση στην εστίαση του Αγρινίου (φωτο)



Στην τελική ευθεία για το άνοιγμα των καταστημάτων βρίσκεται σύσσωμος ο κλάδος της εστίασης....

 Οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι του χώρου προετοιμάζονται πυρετωδώς. Άλλωστε πάνε σχεδόν δυόμισι μήνες από τις 13 Μαρτίου, οπότε και «κατέβηκαν» τα ρολά, διάστημα αρκετά μεγάλο. Δεν είναι λοιπόν παράλογο το γεγονός ότι μία εβδομάδα πριν (και για κάποιους περισσότερο) έχουν αρχίσει οι όποιες ετοιμασίες.
Από το πρωί σήμερα στο κέντρο του Αγρινίου οι επιχειρηματίες της εστίασης κάνουν κυριολεκτικά έναν… αγώνα δρόμου, προκειμένου να έχουν τα πάντα στην εν τέλεια για το άνοιγμα, στις 25 Μαΐου. Συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς, διαμορφώνοντας κατάλληλα τους χώρους των καταστημάτων, ώστε να είναι σε απόλυτη συμφωνία με τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα.
Οι αλλαγές και οι… τροποποιήσεις στη χωροταξία των καταστημάτων, άλλωστε, δεν δύναται να αποφευχθούν.
Με βάση τα όσα έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορούν να επαναλειτουργήσουν τόσο σε εξωτερικούς όσο και εσωτερικούς χώρους, υποχρεούνται να τηρήσουν αυστηρό πλαίσιο και κανονισμούς:
 -Η αναλογία που ισχύει είναι ένας (1) πελάτης ανά δύο (2) τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.
 -Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.
 -Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.
 -Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.
 -Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος.
 -Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,70 εκ έως 1,70 εκ
 -Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι (6) άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.
 -Τέλος, υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.
Επιδιορθώσεις, καθαριστικές, ηλεκτρολογικές και λοιπές εργασίες «τρέχουν», με τους ανθρώπους του χώρου της εστίασης να εκφράζουν τις ανησυχίες τους για το τι επιφυλάσσει το αύριο. Όλο το διάστημα που οι επιχειρήσεις τους ήταν κλειστές, φυσικά και το οικονομικό πλήγμα ήταν μεγάλο.
 Δεδομένα θα υπάρξουν επιχειρήσεις οι οποίες θα δυσκολευτούν να ανταποκριθούν. Ωστόσο, δεδομένα επίσης απαιτείται και αισιοδοξία σε αυτό το νέο ξεκίνημα.
Ο κλάδος της εστίασης βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με πολλούς ακόμη κλάδους, οι οποίοι βρέθηκαν και αυτοί σε δύσκολη θέση όλο αυτό το διάστημα. Μία δυναμική επανεκκίνηση, με την απόλυτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων, μιας και ο κορωνοϊός δεν έχει εξαφανιστεί, θα είναι ωφέλιμη για όλους, τη στιγμή που και ο κόσμος μετά από τόσο καιρό καραντίνας και αυστηρών μέτρων δείχνει ότι έχει ανάγκη να δει τα αγαπημένα του στέκια να ανοίγουν ξανά.
Σε αυτό το πνεύμα κινείται και το μήνυμα του πρόεδρου του Ένωσης Εστίασης, Αναψυχής και Ψυχαγωγίας Αγρινίου, Κώστα Ναστούλη, προς τους επαγγελματίες του κλάδου:
 «Όπως διαπιστώνουμε και εκτός απροόπτου μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την επανεκκίνηση των καταστημάτων μας.
 Όλοι εμείς λοιπόν τώρα με θέληση και σοβαρότητα πρέπει να δείξουμε τον καλύτερο μας εαυτό σε συνδυασμό με τα εργαλεία που θα μας δοθούν.
 Βγαίνουμε μαζί με μεγαλύτερη αισιοδοξία, κυρίως όμως με μεγαλύτερη ευθύνη και πειθαρχία γιατί το μέλλον κρύβεται σε όλα τα μικρά που θα κάνουμε τώρα.
 Στο πώς θα κρατήσουμε καθαρά αλλά ζωντανά και φιλόξενα τα καταστήματα μας. Πώς θα μεταδώσουμε τις πληροφορίες στο προσωπικό μας για την σωστή τήρηση των υγειονομικών οδηγιών. Το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την τοπική και εθνική οικονομία, μακροπρόθεσμα σε συνέργειες και συνεργασία με την τοπική αγορά και τους προμηθευτές μας διότι και εκείνοι είναι σε δυσχερή θέση και είναι τώρα η ευκαιρία να αναδείξουμε την τοπική γεύση.
 Το πώς κρατάμε τις ασφαλείς αποστάσεις μεταξύ μας και μεταξύ των πελατών μας.

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΞΕΧΑΣΕΙ ΑΣ ΜΗΝ ΤΟΝ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ.

Τις επόμενες μέρες βγαίνουμε για να πάμε τις ζωές μας μπροστά, όχι να γυρίσουμε πίσω στο άγνωστο και αυτό πρέπει να το διασφαλίζουμε όλοι όσοι επιλέξαμε να είμαστε σε αυτή την υπέροχη δουλειά.
 Για όλα αυτά λοιπόν που γίνανε αλλά και για αυτά που έρχονται παρακαλούμε για την υπεύθυνη στάση σας διότι θα είναι τουλάχιστον εγκληματική η οποία ανεύθυνη ενέργεια. 
Μείνετε δυνατοί μείνετε ασφαλείς και πάνω από όλα προστατέψτε ότι κερδήθηκε και ότι θα κερδηθεί στο μέλλον», τονίζει χαρακτηριστικά.
Με πρώτιστο μέλημα, λοιπόν, την ασφάλεια πελατών και προσωπικού, ο κλάδος της εστίασης, ένας από αυτούς που πλήγηκαν περισσότερο από την επιδημική κρίση προετοιμάζεται για το restart.











agriniopress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο