Κυριακή 31 Μαΐου 2020

Ερώτηση στη Βουλή: Ανάγκη εκκαθάρισης ασφαλιστικών εισφορών εργατών γης – υποψήφιων συνταξιούχων που αμείβονταν με εργόσημο.

 
   Την άμεση εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών για περίπου 70.000 υποψήφιους συνταξιούχους που αμείβονταν με εργόσημο, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία απονομής της σύνταξής τους ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης.
Με σχετική Ερώτηση που κατέθεσε, ο Αν Γεν. Γραμματέας της ΝΔ και Βουλευτής Ημαθίας υπογραμμίζει ότι η μη εκκαθάριση των εργοσήμων για τα έτη 2017 και 2018 από τον ΕΦΚΑ έχει ως αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις ακόμη και άνω των 2 ετών, στην έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης καθώς δεν υπάρχει σχετικό λογισμικό, που θα κατέτασσε σε σχετική ασφαλιστική κατηγορία τους εν λόγω δικαιούχους.
Αυτή η στρέβλωση, τονίζει ο κ. Τσαβδαρίδης, δημιουργήθηκε από το άρθρο 42 του Νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/16) το οποίο ευτυχώς αντικαταστάθηκε στον πρόσφατο Νόμο 4670/20 επί Κυβέρνησης της ΝΔ. Παρότι όμως υπήρξε η σχετική νομοθετική μέριμνα, αυτή δεν δύναται να εφαρμοστεί πρακτικά, ελλείψει της απαραίτητης μηχανογραφικής υποστήριξης, που δυστυχώς επί του παρόντος εμποδίζει την έκδοση σύνταξης επ’ ωφελεία των Ελλήνων ασφαλισμένων
Αναλυτικά, η κατατεθείσα Ερώτηση του κ. Τσαβδαρίδη είναι η εξής:
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ
Βουλευτής Ημαθίας - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
28-05-2020
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς:
Τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Θέμα: Ανάγκη εκκαθάρισης ασφαλιστικών εισφορών εργατών γης – υποψήφιων συνταξιούχων που αμείβονταν με εργόσημο.

Κύριε Υπουργέ,
Μεγάλη καθυστέρηση, ακόμη και άνω των 2 ετών, εντοπίζεται στη διαδικασία απονομής σύνταξης σε περίπου 70.000 υποψήφιους συνταξιούχους εργάτες γης λόγω μη εκκαθάρισης των εργοσήμων 2017 και 2018 από τον ΕΦΚΑ.
Ο λόγος αυτής της καθυστέρησης έχει να κάνει με την απουσία σχετικού λογισμικού που θα κατέτασσε σε σχετική ασφαλιστική κατηγορία τους εν λόγω δικαιούχους , προκειμένου να προχωρήσει στη συνέχεια η διαδικασία έκδοσης συνταξιοδοτικής απόφασης.
Αυτή η στρέβλωση δημιουργήθηκε από το άρθρο 42 του Νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/16) το οποίο ευτυχώς αντικαταστάθηκε στον πρόσφατο Νόμο 4670/20 που εσείς εισηγηθήκατε και αφορά την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών εργατών γης
Παρότι όμως υπήρξε η σχετική νομοθετική μέριμνα για την αντιμετώπιση του φλέγοντος αυτού ζητήματος, στην ουσία του, αυτή η νομοθετική μέριμνα δεν δύναται να εφαρμοστεί πρακτικά, ελλείψει της απαραίτητης μηχανογραφικής υποστήριξης.
Κατόπιν τούτων και επειδή:
· Προγραμματική θέση της ΝΔ είναι η ταχύτερη έκδοση των συντάξεων, επ’ ωφελεία των Ελλήνων ασφαλισμένων
· Η προσπάθεια της παρούσας ηγεσίας του Υπουργείου κινείται με γρήγορο ρυθμό προς αυτή την κατεύθυνση με κύρια δέσμευση την έκδοση ψηφιακής σύνταξης μέσα στον Ιούνιο του τρέχοντος έτους
· Η έλλειψη λογισμικού κρατάει «ομήρους» χιλιάδες ασφαλισμένους υποψήφιους για σύνταξη.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προχωρήσετε προκειμένου να επιλύσετε το τεχνικό ζήτημα της εκκαθάρισης των εργοσήμων για τους υποψήφιους συνταξιούχους εργάτες γης του πρώην ΟΓΑ;

Ο ερωτών Βουλευτής
Λάζαρος Τσαβδαρίδης
Βουλευτής Ημαθίας ΝΔ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο