Κυριακή 31 Μαΐου 2020

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος –Δήλωση Αντιπεριφερειάρχη Χ. Μπονάνου

Η 31η Μαΐου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος με απόφαση που έλαβε το 1988 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), για να υπενθυμίσει στο  κοινό τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.
Τα στοιχεία σε παγκόσμια κλίμακα είναι αδιάσειστα: Στη χώρα μας 15.000 άτομα ετησίως   πεθαίνουν από νόσημα που σχετίζεται με το κάπνισμα, με το αντίστοιχο ποσοστό Παγκοσμίως να κυμαίνεται  στα 7 εκατομμύρια άτομα.
Για το 2020  ως πρωταρχικός σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του καπνίσματος έχει τεθεί η προστασία των νέων από τη χειραγώγηση της βιομηχανίας και η αποτροπή τους από τη χρήση καπνού και νικοτίνης.
Με δεδομένη την εμφάνιση νέων ελκυστικών προϊόντων καπνού όπως οι ατμοποιητές και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που έχουν στόχο να προσελκύσουν μια νέα γένια χρηστών καπνού, στόχος είναι η ορθή ενημέρωση όλων σχετικά με τις βλαβερές συνέπειες και των νέων μη καιόμενων καπνικών προϊόντων.
Ενθαρρυντικά ωστόσο είναι τα στοιχεία που δείχνουν τη μείωση των καπνιστών στη χώρα μας. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας που πραγματοποιήθηκε το Φεβρουάριο 2020, στην Ελλάδα, οι καθημερινοί καπνιστές (ένα ή περισσότερα τσιγάρα την ημέρα) έχουν μειωθεί στο 17%, οι περιστασιακοί καπνιστές (λιγότερα από 7 τσιγάρα την εβδομάδα) στο 11%, ενώ 33% είναι πρώην καπνιστές (διακοπή προ-εξαμήνου) και 37% δεν έχουν καπνίσει ποτέ. Με την ευρεία εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου αναμένουμε περαιτέρω θετικά αποτελέσματα.
«Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος υπενθυμίζει σε όλους μας το χρέος για μια ζωή απελευθερωμένη από μια βλαβερή συνήθεια που επηρεάζει την υγεία μας. Η συνολική τελευταία προσπάθεια της πολιτείας μας βρίσκει συμμαχητές σε μια αντικαπνιστική εκστρατεία που σκοπό έχει να μειώσει τους θανάτους και στην χώρα μας από τον εθισμό της χρήσης του καπνού. Η εφαρμογή του τελευταίου νόμου δεν αποτελεί για μας μια τυπική υποχρέωση, αλλά την κορυφαία επιλογή αγωγής υγείας, που θα οδηγήσει σε πολίτες απαλλαγμένους από έναν εθισμό που ευθύνεται για ασθένειες με σοβαρές συνέπειες στην λειτουργία του οργανισμού μας» δηλώνει ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αχαΐας και αρμόδιος για θέματα δημόσιας υγείας Χαράλαμπος Μπονάνος και προσθέτει: «Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε τους κλειστούς χώρους καθαρούς, απαλλαγμένους από τα βλαβερά προϊόντα του καπνού. Η εστίαση των πολιτών να γίνεται σε ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον, που η παραμονή τους δεν θα τους μετατρέπει σε παθητικούς καπνιστές. Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν όλα τα στελέχη της δημόσιας υγείας, στην μεγάλη προσπάθεια να περιφρουρήσουμε την πίστη εφαρμογή μιας νομικής διάταξης που προστατεύει την ίδια την ζωή» κατέληξε ο κ. Μπονάνος.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας   έχει ως προτεραιότητα  την ευαισθητοποίηση του κοινού με στόχο τη μείωση της δεξαμενής νέων καπνιστών. Έτσι μέσω της Διεύθυνσης Υγείας έχει πραγματοποιήσει ελέγχους  σε σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων, αθλητικούς χώρους, φροντιστήρια και Δημόσιες Υπηρεσίες. Επιπλέον στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έχουν πραγματοποιηθεί εκτεταμένοι υγειονομικοί έλεγχοι για την εφαρμογή της νομοθεσίας σε σχέση  την  απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους. Επιπρόσθετα έχει πραγματοποιήσει ενημερωτικές ημερίδες για το κοινό και  έχει συμμετάσχει με ενημερωτικά περίπτερα  σε εκθέσεις και σε δημόσιους χώρους διανέμοντας  έντυπο ενημερωτικό υλικό. Οι ανωτέρω δράσεις και ενέργειες έχουν  στόχο να βοηθήσουν τους καπνιστές να λάβουν την απόφαση να διακόψουν το κάπνισμα ή όσους δεν καπνίζουν να μην το αρχίσουν καν.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο