Σάββατο 30 Μαΐου 2020

Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου: Απάντηση του προέδρου, Γιώργου Σωτηρακόπουλου

Κοινωφελής: Το νοικοκύρεμα και ο εξορθολογισμός δαπανών συνεχίζεται .
  Με λύπη παρατηρούμε ότι η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου βρίσκεται στο στόχαστρο αιρετών του δήμου μας.
Σχετικά με το ζήτημα που προέκυψε και τις επικρίσεις που δέχτηκε η Επιχείρηση για την περικοπή επιδομάτων και αμοιβών εργαζομένων και για να γνωρίζουν οι δημότες μας την αλήθεια αναφέρουμε τα εξής:
1)    Εδώ και αρκετά χρόνια τέσσερις εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» με ειδικότητα «Οικογενειακός Βοηθός» λάμβαναν μηνιαίο επίδομα ύψους 150 ευρώ καθώς και βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα. Η ετήσια επιβάρυνση για τούτο είναι περίπου 12.000 ευρώ. Στην σχετική γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑ) αναφέρονται επί λέξει τα εξής: Το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, όσον αφορά στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» το δικαιούνται μόνον οι νοσηλευτές / τριες, ειδικότητα εργαζομένων που απαιτείται να διαθέτει ο κάθε φορέας για να συμμετέχει στο Πρόγραμμα. Στην καταληκτική παράγραφο δε τονίζεται: «Όσον αφορά στα ερωτήματα φορέων σχετικά με το ενδεχόμενο επέκτασης του επιδόματος στους Οικογενειακούς Βοηθούς, η διάταξη του άρθρου 98 του Ν. 4483/2017 δεν προβλέπει την επέκταση του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας και σε αυτή την κατηγορία εργαζομένων».
   Μετά από τα παραπάνω και την ξεκάθαρη ερμηνεία του Νόμου, είναι απορίας άξιο πως είναι δυνατό η Κοινωφελής να βάλλεται, επειδή εφάρμοσε  το νόμο. Γιατί συντάσσεται με την νομοθεσία και ασκεί χρηστή διοίκηση προς όφελος των δημοτών μας. Ο ρόλος των αιρετών είναι η υπεράσπιση της νομιμότητας κι όχι οι «αναλώσιμες» λαϊκίστικες «κορώνες», οι οποίες δεν έχουν να προβάλλουν στοιχειώδη επιχειρήματα.

  Σημειώνουμε δε ότι μέχρι τώρα τα χρήματα που απαιτούνταν κάθε χρόνο γι’ αυτά τα επιδόματα καταβάλλονταν από πόρους της Κοινωφελούς διότι η ΕΕΤΑΑ δεν τα κάλυπτε ως μη προβλεπόμενα. Αποτέλεσμα σε διάστημα περίπου δεκαετίας να δημιουργηθεί ένα έξοδο περίπου 120.000 ευρώ που επιβαρύνει τους δημότες. Η Επιχείρηση είναι ξεκάθαρη. Κάθε τι νόμιμο θα δίνεται σε όλους τους εργαζόμενους.
Η κατάσταση που παραλάβαμε στην Κοινωφελή ήταν χαοτική με το χρέος να φτάνει το 1.200.000 ευρώ.  Βάζουμε πλέον σειρά εφαρμόζοντας χρηστή διαχείριση και εξορθολογισμό δαπανών. Γιατί αυτό ενοχλεί τόσο; Είναι τουλάχιστον περίεργο.
Οι αιρετοί που την διαχειρίσθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, μάλλον θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις στους δημότες. Για την ακρίβεια υποχρεούνται να το κάνουν. Θα ήταν εύκολο να συνεχίσουμε να χρεώνουμε το Δήμο. Αλλά δεν είναι αυτός ο σκοπός μας. Υποσχεθήκαμε στους Δημότες να είμαστε πρώτα χρήσιμοι και μετά αρεστοί.
2)    Για το θέμα της περικοπής δαπανών σε μερίδα εργαζομένων στα ΚΔΑΠ και πάλι εδώ δεν αναφέρθηκε όλη η αλήθεια. Η περικοπή αφορά μόνο την κατηγορία εργαζομένων που προσελήφθησαν με τίτλους κτήσης και αμείβονται με την ώρα. Από την στιγμή που οι Δομές έκλεισαν λόγω κορωνοϊού, είναι αυτονόητο πως λόγω της σύμβασης εργασίας τους δε  θα μπορούσαν να πληρωθούν.
3)    Η Κοινωφελής είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και η ένταξή της στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών είναι προαιρετική. Εάν ήταν υποχρεωτική και δεν είχε ενταχθεί, θα κοβόταν και η επιχορήγηση από την ΕΕΤΑΑ, κάτι που δεν έχει γίνει. Αντιθέτως, φέτος καταφέραμε μετά από πολλά εμπόδια που μας προκαλούνται από την κακή οικονομική κατάσταση, να πάρουμε την επιχορήγηση μέσα στον Μάιο αντί για τον Ιούλιο όπως έγινε πέρυσι. Η Εφορία έχει τακτοποιηθεί όπως και το ΙΚΑ σε αντίθεση με παλαιότερα.  Έτσι οι εργαζόμενοι του «Βοήθεια στο Σπίτι» από εκεί που έμεναν απλήρωτοι για έξι μήνες τώρα πληρώθηκαν μέχρι και τον Απρίλιο, δηλαδή δεν τους οφείλεται τίποτε... Το δε ΚΔΑΠ που το αναλάβαμε με έξι μήνες καθυστερήσεις, την Δευτέρα πληρώνεται στους εργαζόμενους ο Μάρτιος και μένει εκκρεμότητα μόνο ο Απρίλιος.
Όλες αυτές οι ενέργειες που είναι ασφαλώς υποχρέωσή μας να κάνουμε, δεν προκαλούν καμία εντύπωση στους επικριτές;  Πιθανόν δεν το βλέπουν, γιατί τους «τυφλώνει» η λαϊκίστικη αντιπολιτευτική διάθεση, που δεν προσφέρει τίποτε ουσιαστικό. Γίνεται δε αποπροσανατολιστική προς τους πολίτες,  στρεβλώνοντας την πραγματικότητα.  Οι δημότες και οι εργαζόμενοι βλέπουν το έργο που επιτελείται και νομίζουμε ότι αναγνωρίζουν την σοβαρή προσπάθεια που γίνεται για το νοικοκύρεμα μιας καταχρεωμένης με «αστρονομικά» ποσά επιχείρησης.
Κλείνοντας να επισημανθεί πως ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου και οι Επιχειρήσεις του, δεν αποτελούν «όχημα» και «δούρειο ίππο» της εξω-δημοτικής «καριέρας» κανενός. Αυτό είναι ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή τόσο από το Δήμαρχο Κώστα Λύρο όσο και από εμάς όλους που έχουμε καταθέσει τις δυνάμεις μας για να σηκώσουμε το βάρος αποφάσεων που θα ωφελήσουν την κοινωνία κι όχι προσωπικές επιδιώξεις. 
Ο Πρόεδρος
Γιώργος Σωτηρακόπουλος
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο