Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ: Δημοτικό Συμβούλιο ΑΓΡΙΝΙΟΥ, διάλογος τηλεκωφών.

Η δεύτερη τηλεδιάσκεψη του Δημοτικού Συμβουλίου ΑΓΡΙΝΙΟΥ οδηγήθηκε σε απόλυτη αποτυχία. Αν η πρώτη είχε προβλήματα με τις συνδέσεις κάποιων συμβούλων, η χθεσινή δεν άφησε κανέναν παραπονούμενο. Η αδυναμία να εισακουστεί με ευκρίνεια το σύνολο όλων των τοποθετήσεων οδήγησε στη μη κατανόηση όσων ειπώθηκαν, άρα και στην αδυναμία να βγουν ασφαλή συμπεράσματα. Έτσι, όσες απαντήσεις δόθηκαν από τη μεριά της δημοτικής αρχής στο πλήθος των ερωτημάτων της αντιπολίτευσης δεν καθάρισαν το θολό τοπίο.
Η απαλλαγή των δημοτικών τελών έχει διάρκεια δυόμιση μήνες και αφορά στο σύνολο των επιχειρήσεων, που η πολιτεία τούς υποχρέωσε να κλείσουν. Η πρόταση του ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ να εξαιρεθούν από την απαλλαγή αυτή των δημοτικών τελών ......

όλες οι μεγάλες αλυσίδες που δραστηριοποιούνται στην πόλη μας, μιας και η κερδοφορία τούς επιτρέπει να λειτουργούν με σαφώς ευνοϊκότερους όρους έναντι των μικρομάγαζων του τόπου μας, δεν πέρασε με το αιτιολογικό ότι η πράξη νομοθετικού περιεχομένου  δεν κάνει διακρίσεις. Έτσι, οι απαλλαγές είναι οριζόντιες χωρίς κάποια κριτήρια βιωσιμότητας, άρα άδικες. Τα τέλη που αφορούν στα τραπεζοκαθίσματα μειώνονται κατά 50% μέχρι το τέλος της χρονιάς για όσους διατηρούν τα τετραγωνικά που έχουν ζητήσει από το Δήμο και δεν κάνουν χρήση της δυνατότητας που τους δίνεται πλέον για μεγαλύτερη κατάληψη δημοτικού χώρου.
Απασχόλησαν επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο οι αναφορές που έγιναν τόσο από συμβούλους όσο και από το Δ.Σ. της εστίασης για όσους συστηματικά αποφεύγουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι των άλλων επιχειρηματιών που είναι συνεπείς σε αυτές. Απάντηση για το τι θα πράξει η δημοτική αρχή προκειμένου να θεραπεύσει αυτή την στρέβλωση  δεν πήραμε
Για τις σχολικές καθαρίστριες μάθαμε ότι –ευτυχώς- εκδόθηκαν δυο Κ.Υ.Α που προβλέπουν τον τρόπο πληρωμής των υπερωριών τους, αλλά δυστυχώς, όπως εξάλλου γνωρίζαμε από την απάντηση του αρμόδιου υπουργού στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, δεν πρόκειται να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου, όπως αρμόζει, αφού εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Οι έκτακτες προσλήψεις που έγιναν λόγω της πανδημίας με συμβάσεις των τεσσάρων μηνών αναμένεται να βελτιώσουν την εικόνα της πόλης, όσον αφορά στην αποκομιδή σκουπιδιών  και τις υπηρεσίες πρασίνου. Έτσι τουλάχιστον ισχυρίστηκαν οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι. Τώρα, μετά την πάροδο αυτού του διαστήματος το πώς θα κυλήσει το πράγμα στις υπηρεσίες αυτές, παραμένει άγνωστο. Το εργασιακό κόστος αυτών των ανθρώπων θα καλυφθεί από το ποσό των 700 χιλιάδων ευρώ που ήρθε ως έκτακτη επιχορήγηση και αντιστοιχεί στο μισό του παραπάνω ποσού. Άρα, όσες ανάγκες προέκυψαν, όπως οι απολυμάνσεις, και όσες θα προκύψουν, θα καλυφτούν από τα ίδια πενιχρά έσοδα. Η ανάγκη, επομένως, για πρόσθετη και γενναία χρηματοδότηση είναι επιτακτική.
Η υποβολή πρότασης για την ενεργειακή αναβάθμιση κάποιων σχολείων φέρνει για ακόμη μια φορά το τεράστιο πρόβλημα που αναδείξαμε ως δημοτική παράταξη τα προηγούμενα χρόνια, αυτό δηλαδή της απουσίας όλων των απαιτούμενων αδειών σε πλήθος σχολείων του δήμου μας. Τα αυθαίρετα σχολικά κτίρια, πέρα από τον κίνδυνο που εγκυμονούν για την ασφάλεια της σχολικής κοινότητας, είναι αδύνατον να ενταχθούν σε διάφορα προγράμματα για την αναβάθμισή τους. Η αδειοδότησή τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες είναι κατεπείγουσα και απαραίτητη ανάγκη.
Τέλος, αλλά ίσως το πιο σημαντικό, είναι ότι θέσαμε στην αρχή της συνεδρίασης το μείζον θέμα που φαίνεται να ανοίγει η κυβέρνηση σ’ αυτή τη συγκυρία. Με λαγό το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, επιδιώκεται να περάσει η λειτουργία των σχολείων και των Κέντρων Υγείας στην ευθύνη της τοπικής διοίκησης. Ας φανταστούμε λοιπόν, ποιες υπηρεσίες υγείας και παιδείας θα προσφέρονται από δήμους φτωχούς, όπως ο δικός μας, σε σχέση με άλλους της χώρας. Τα πρόσθετα φορολογικά χαράτσια θα είναι μονόδρομος προκειμένου οι δήμοι να ανταποκριθούν στις νέες αυτές ανάγκες. Το ζωντανό παράδειγμα μιας απίστευτης ανισότητας, που βιώνουν για αυτές τις υπηρεσίες οι κάτοικοι των ΗΠΑ, όπου εφαρμόζεται ένα τέτοιο μοντέλο δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας για το τι μας περιμένει αν υιοθετηθεί και εδώ μια τέτοια επιλογή.  Παρότι ο δήμαρχος είναι μέλος του Δ.Σ της ΚΕΔΕ δεν προέβη σε καμία απάντηση, αναφορά ή έστω ένα σχόλιο για το ποια στάση θα κρατήσει η ΚΕΔΕ σε ένα τέτοιο μείζον θέμα.
Ελπίζουμε ότι το επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα γίνει στο φυσικό του χώρο με την φυσική παρουσία όλων μας και εκεί, με την άνεση της δια ζώσης διαδικασίας, ίσως δοθούν περαιτέρω εξηγήσεις, όχι μόνο για όλα τα παραπάνω αλλά και για όλα εκείνα που οφείλουν να μας απασχολούν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο