Σάββατο 30 Μαΐου 2020

Πλάνο ανάπτυξης για την εφαρμογή της ηλεκτροκίνησης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

    Στη σύνταξη πλάνου ανάπτυξης για την Ηλεκτροκίνηση προχωρά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σχεδιάζοντας με σταθερά βήματα την επόμενη μέρα σε ένα πεδίο δράσης που θα αξιοποιηθεί ως μοχλός οικονομικής ανάπτυξης αλλά και ως μέσο χρήσης φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών. Άλλωστε, το 2020 είναι έτος ορόσημο για την ηλεκτροκίνηση στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα, καθώς τίθεται σε εκκίνηση ο φιλόδοξος στόχος, ένα στα τρία οχήματα να είναι ηλεκτρικό έως το 2030, με απόλυτη επάρκεια σε σταθμούς φόρτισης.
Το πλάνο ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την Ηλεκτροκίνηση, θα περιλαμβάνει:
- Την ανάλυση του νομοθετικού πλαισίου, την κοινοτική νομοθεσία που θα ενσωματωθεί σταδιακά στην ελληνική, καθώς και τους στόχους των Υπουργείων Ενέργειας/Περιβάλλοντος και Μεταφορών/Υποδομών.
- Ανάλυση της διεθνούς εμπειρίας και των τάσεων εφαρμογής δικτύων σταθμών φόρτισης.
- Συγκοινωνιολογική ανάλυση, όπου θα καταγραφούν οι ροές κίνησης στην περιφέρεια με τελικό στόχο την επιλογή την βέλτιστη πολιτική ηλεκτροκίνησης.
- Επιλογή μοντέλου ανάπτυξης και οικονομικού οφέλους.
- Ανάπτυξη δικτύου σταθμών φόρτισης, με συγκεκριμένη χωρική ανάπτυξη προκειμένου να καλυφθούν οι παρούσες αλλά και οι μελλοντικές ανάγκες της Περιφέρειας.
- Οικονομικά στοιχεία ανάπτυξης του δικτύου σταθμών φόρτισης.
- Πρότυπο πλάνο ανάπτυξης σημείου φόρτισης ηλεκτρικού οχήματος, δημοσίας χρήσεως.
- Σύγκριση κόστους συμβατικού - ηλεκτροκίνητου οχήματος, όπου θα επιτρέπει στο μέλλον διενέργεια αναλύσεων.
- Προτάσεις αειφόρου ανάπτυξης και ενημέρωση για τα οφέλη της Ηλεκτροκίνησης σε επαγγελματίες και πολίτες.
«Το προηγούμενο διάστημα εργαστήκαμε σκληρά και μεθοδικά, προκειμένου να δημιουργήσουμε τις συνθήκες σύνταξης του πλάνου ανάπτυξης Ηλεκτροκίνησης στη Δυτική Ελλάδα. Στόχος μας είναι, σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχουμε στη κατοχή μας το απαραίτητο εργαλείο που θα μας επιτρέψει να σχεδιάσουμε και να προχωρήσουμε ένα φιλόδοξο σχέδιο ανάπτυξης της Ηλεκτροκίνησης στην περιοχή μας, αλλά και ένα νέο πλαίσιο για την αξιοποίηση τεχνολογιών αποδοτικότητας, με σεβασμό στο περιβάλλον, καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες, αλλά και ισχυρές δυνατότητες για την προσέλκυση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων» αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας Λάμπρος Δημητρογιάννης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία της Περιφέρειας είναι μεταξύ των πρώτων σε όλη τη χώρα και προηγείται ακόμα και της κατάθεσης του σχετικού νομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να έρθει το αμέσως επόμενο διάστημα στη Βουλή προς ψήφιση. «Οι εποχές που η Δυτική Ελλάδα παρέμενε ουραγός και ακολουθούσε τις εξελίξεις με χρονική καθυστέρηση, έχουν τελειώσει. Θέλουμε την Περιφέρειά μας στην πρωτοπορία των εξελίξεων» προσθέτει ο κ. Δημητρογιάννης, ο οποίος κατά τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιήσει ενημερωτικές επαφές με εκπροσώπους των Δήμων αλλά και τους παραγωγικούς και επαγγελματικούς φορείς της Δυτικής Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο