Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

ΜέΡΑ25: Εγκληματική η Εγκατάλειψη του συστήματος Βιολογικού Καθαρισμού Οινιάδων Αιτωλοακαρνανίας

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων (Α.Κ.Ε.) κατέθεσε η Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα στους Υπουργούς Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο και Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κων/νο Χατζηδάκη σχετικά με την ανεξέλεγκτη ρύπανση που προκαλείται σε όλη την περιφέρεια του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου εξαιτίας της μη λειτουργίας των μονάδων Βιολογικού Καθαρισμού στις Οινιάδες και στο Αιτωλικό.
Η τεράστια ρύπανση προκαλεί υποβάθμιση στο περιβάλλον και έχει προκαλέσει εύλογη ανησυχία στους κατοίκους ολόκληρου του νομού Αιτωλοακαρνανίας εξαιτίας της ρύπανσης των υδάτων και την επακόλουθη διακινδύνευση της Δημόσιας Υγείας.
Τέλος, η Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων διερευνά τις ευθύνες της πολιτείας απέναντι στην υγεία των πολιτών του νομού.
 
Το κέιμενο της ερώτησης- αίτησης:
Προς: Υπουργό Εσωτερικών, κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο. Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Κων/νο Χατζηδάκη.
Θέμα: Εγκληματική Εγκατάλειψη του συστήματος Βιολογικού Καθαρισμού Οινιάδων Αιτωλοακαρνανίας.
Από το 2005 έχει ενεργοποιηθεί το σύστημα βιολογικού καθαρισμού Οινιάδων, στο Νεοχώρι Αιτωλοακαρνανίας.
Από τότε μέχρι σήμερα (15 χρόνια!) δεν έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου στο Νεοχώρι, ενώ στην Κατοχή, όπου έχει παραδοθεί το έργο της αποχέτευσης, δεν έχει αυτό συνδεθεί με την εγκατάσταση λυμάτων των Οινιάδων.
Η εγκληματική αυτή εγκατάλειψη, η ασυνέχεια και ασυνέπεια του Κράτους, έχει άμεσες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και, ιδιαίτερα, τη ρύπανση στον Αχελώο και τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, όπως και στους περιβάλλοντες υδροφορείς των μονάδων αυτών.
Τα αποτελέσματα της ρύπανσης είναι πλέον άμεσα ορατά και αισθητά, η δυσοσμία από τη σήψη των οργανικών στοιχείων είναι ανυπόφορη και ο τομέας της εντόπιας αλιείας αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο.
Επειδή η όλη περιοχή, συμπεριλαμβανομένου και του Αιτωλικού, δέχεται τεράστια επιβάρυνση ρύπανσης, εξαιτίας της μη λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού.
Επειδή η όλη κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, δημιουργεί σοβαρή βάσιμη ανησυχία στην τοπική κοινωνία και υποβαθμίζει ανεπίτρεπτα τις συνθήκες ζωής των κατοίκων της περιοχής.
Επειδή η Πολιτεία έχει την υποχρέωση να αποκαταστήσει τη ζημία που δημιούργησαν οι δικές της πράξεις και παραλείψεις.
 
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
1.Για ποιο λόγο έχει καθυστερήσει η ολοκλήρωση της σύνδεσης Νεοχωρίου και Κατοχής με τον βιολογικό καθαρισμό των Οινιάδων ;
2.Γιατί δεν διενεργούνται τακτικές μετρήσεις στη λιμνοθάλασσα και στις εκβολές του Αχελώου, αλλά και στους περιβάλλοντες υδροφορείς, για τη διαπίστωση της κλιμάκωσης της ρυπαντικής επιβάρυνσης ; Θα υλοποιηθεί άμεσα η διενέργεια τέτοιων μετρήσεων ; 
3. Προτίθεται η Κυβέρνηση να προβεί στους επιβαλλόμενους ελέγχους ως προς τη λειτουργία των βιομηχανικών και μεταποιητικών μονάδων της περιοχής, η οποία τελεί σε καθεστώς προστασίας της Ε.Ε. (NATURA 2000) ;
4. Με ποιες άμεσες κυβερνητικές παρεμβάσεις θα επιλυθεί το πρόβλημα, που αφορά στη Δημόσια Υγεία και την Ποιότητα Ζωής των κατοίκων της περιοχής ενώ πλήττει και την τοπική οικονομία (αλιεία, τουρισμός κλπ.) ;
Και  καλούνται  να  καταθέσουν
Κάθε έγγραφο που αφορά σε διενεργηθείσες, κατά την τελευταία 15ετία και μέχρι σήμερα, μετρήσεις, για τη ρύπανση των υδάτων στις περιοχές Οινιάδων και Αιτωλικού.
 
Η Ερωτώσα και Αιτούμενη Βουλευτής
……………………………………..
Σοφία Σακοράφα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο