Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

Γ. Βρούτσης: Ρεκόρ ελέγχων το 2019 για την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας

Γ. Βρούτσης: Ρεκόρ ελέγχων το 2019 για την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας – Με τις πολιτικές που καθιερώσαμε, μειώσαμε την αδήλωτη εργασία από το 40,27% στο 5,11%
 
Ρεκόρ ελέγχων στην αγορά εργασίας πραγματοποιήθηκε το έτος 2019, σύμφωνα με την έκθεση του επιχειρησιακού σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» που δημοσιοποιεί το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων. Το σχέδιο «ΑΡΤΕΜΙΣ» εγκαινιάστηκε το 2013 και ήταν ένα συνεκτικό σχέδιο δράσης των ελεγκτικών σωμάτων του Υπουργείου Εργασίας, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης του e-EΦΚΑ για την καταπολέμηση της ανασφάλιστης και της αδήλωτης εργασίας.
Σημεία αναφοράς του συνεκτικού επιχειρησιακού σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» ήταν:
1.Η πολιτική του υψηλού προστίμου σύμφωνα με την οποία επιβλήθηκε για πρώτη φορά το πολύ αυστηρό πρόστιμο των 10.500 ευρώ για την αδήλωτη εργασία.
2.Η πολιτική μείωσης του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις και συγκεκριμένα η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 6 μονάδες που υλοποιήθηκε το 2013-2014. Η πολιτική αυτή συνεχίστηκε και από την σημερινή κυβέρνηση με την ψήφιση του ν.4670/2020 τον Φεβρουάριο του 2020 νέας μείωσης κατά 0.90 ποσ. μονάδες ενώ επίκεινται και νέα περαιτέρω ελάφρυνση το επόμενο διάστημα.
3. Η δημιουργία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» το οποίο χαρτογράφησε για πρώτη φορά την αγορά εργασίας και λειτούργησε σαν ασπίδα προστασίας για εργαζόμενους και συνεπείς επιχειρήσεις. Η αξιοποίησή του από τα ελεγκτικά σώματα του Υπουργείου Εργασίας είχε ως αποτέλεσμα πιο στοχευμένους και αποτελεσματικούς ελέγχους.
4.Ο εκσυγχρονισμός και η συνεχής βελτίωση του πλαισίου προστίμων για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία με την δημιουργία του ηλεκτρονικού μητρώου παραβατών που ψηφίστηκε επί κυβέρνησης Μητσοτάκη με το νόμο 4635/2019 αλλά και την θέσπιση του νέου κώδικα ποινών και κυρώσεων τον Δεκέμβριο του 2019, που εφαρμόζουν τα ελεγκτικά σώματα του Υπουργείου.
5. Η συνεχής αναβάθμιση και η ενδυνάμωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και σε έμψυχο δυναμικό αλλά και σε τεχνικά μέσα και η παράλληλα θεσμική θωράκισή του με Προεδρικό Διάταγμα που εγγυήθηκε την λειτουργική και επιχειρησιακή του αυτονομία.
Στην έκθεση για το σχέδιο «ΑΡΤΕΜΙΣ» παρουσιάζονται με λεπτομέρεια όλοι οι έλεγχοι που έγιναν από το 2013 και μετά, οι περιοχές, οι περιφέρειες και οι κλάδοι των επιχειρήσεων που βρέθηκαν στον προγραμματισμένο πλαίσιο ελέγχων των υπηρεσιών ενώ αποτυπώθηκαν με ακρίβεια οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν καθώς και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν. 
 
Τα 2 βασικά συμπεράσματα που συνάγονται μέσα από την έκθεση είναι τα εξής:
 
1ον: Από την στιγμή που επιβλήθηκε το υψηλό πρόστιμο των 10.500 ευρώ και εφαρμόστηκε το σχέδιο «ΑΡΤΕΜΙΣ» η αδήλωτη εργασία από το 40,47% που ήταν τον Μάρτιο του 2013 έπεσε στο 12% τον Αύγουστο του 2014 και τον Δεκέμβριο του 2019 έπεσε στο μονοψήφιο 5,11%. Αυτό σημαίνει ότι οι συνεκτικές δέσμες των πολιτικών μας που περιγράψαμε παραπάνω έφεραν απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα.
 2ον: Το έτος 2019 και ειδικότερα το δεύτερο εξάμηνο του έτους (επί σημερινής κυβέρνησης), οι έλεγχοι στην αγορά εργασίας για αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία έσπασαν κάθε ρεκόρ και υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές (όπως δείχνει και το διάγραμμα vii) και έφτασαν συνολικά τους 67.572 και επιβλήθηκαν πρόστιμα 54.531.234 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο