Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

Περιστατικά απάτης στις συναλλαγές με κάρτα μέσω ίντερνετ και στο Αγρίνιο


Καταγράφτηκε πλήθος αγορών - σε μια περίπτωση οι αγορές έγιναν από την... Αυστραλία!
Περιστατικά απάτης στις συναλλαγές με κάρτα μέσω ίντερνετ, καταγράφηκαν τους περασμένους μήνες και στο Αγρίνιο.....

Πολίτες που επικοινώνησαν με το agriniopress.gr, παρατήρησαν πως για αρκετό καιρό, μικροποσά από τους λογαριασμούς έκαναν “φτερά”. Οι συγκεκριμένες όμως συναλλαγές μέσω ίντερνετ πολλαπλασιάστηκαν, με αποτέλεσμα τους περασμένους μήνες τα κρούσματα απάτης να ξεπεράσουν αγορές , ακόμη και ύψους 1.800 ευρώ.

Όταν είδαν άδειους τους λογαριασμούς τους, επικοινώνησαν με την τράπεζα στο Αγρίνιο, ζήτησαν τον αναλυτικό λογαριασμό και αντίκρισαν πως για περισσότερο από ένα μήνα, πραγματοποιούνταν αγορές από το διαδίκτυο που δεν ξεπερνούσαν τα 15 ευρώ η καθεμία. Οι συναλλαγές δεν έγιναν αντιληπτές νωρίτερα, όπως αναφέρουν, καθώς ο λογαριασμός δεν ελεγχόταν τακτικά ενώ δεν ήταν δυνατή στην συγκεκριμένη περίπτωση και η παρακολούθηση του λογαριασμού μέσω κινητών τηλεφώνων ή υπολογιστή.

Η Τράπεζα επέστρεψε το… ένα τρίτο
Η Τράπεζα εν τέλει έπειτα από ένα μήνα που εντοπίστηκαν οι απάτες, επέστρεψε περίπου το 1/3 των χρημάτων παραπέμποντας τους πολίτες στο να καταθέσουν μήνυση, ώστε να αναλάβει το θέμα η αστυνομία και πιο συγκεκριμένα η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Μάλιστα, στη δεύτερη καταγγελία πολίτη, ο οποίος είδε να φεύγουν, σε αγορές που δεν έκανε ποτέ, περίπου 200 ευρώ, παρατηρήθηκαν πως οι αγορές έγιναν από την Αυστραλία. Η Τράπεζα σε αυτή την περίπτωση αποζημίωσε πλήρως τον συγκεκριμένο.

Σε ότι αφορά τις συγκεκριμένες απάτες, το 2019 καταγράφηκαν πάνω από 100.000 περιστατικά απάτης στις συγκεκριμένες συναλλαγές. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών εστιάζει στην υποκλοπή των προσωπικών στοιχείων ασφαλείας των χρηστών υπηρεσιών μεταφοράς πίστωσης μέσω παραπλανητικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Πλέον, οι πολίτες θα προβούν σε μηνύσεις κατ’ αγνώστων.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως τις τελευταίες μέρες, όπως προκύπτει μέσα από διαλόγους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε άλλη μεγάλη συστημική Τράπεζα και σε πελάτες της παρατηρήθηκε ανάλογο φαινόμενο, με αγορές μέσω της Amazon. “Οι αγορές γίνονταν με μικροποσά και προφανώς δειγματοληπτικά, ώστε οι απατεώνες στη συνέχεια να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες αναλήψεις. Στο Αγρίνιο υπήρχαν τουλάχιστον 4 με 5 τέτοιες περιπτώσεις” σημειώνει πελάτης της Τράπεζας με τον οποίο μίλησε το agriniopress.
Πολίτες τονίζουν πως οι Τράπεζες πρέπει να αυξήσουν τα μέτρα ασφαλείας ως προς τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και ένα μέτρο που χαρακτηρίζεται αποτελεσματικό, είναι η επιβεβαίωση των συναλλαγών να γίνεται μέσω κινητού τηλεφώνου, υπηρεσία που δεν θα πρέπει να χρεώνεται
agriniopress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο