Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Καλούν αγροτικους συνεταιρισμούς να επιστρέψουν δάνεια δεκαετιών.

Την επιστροφή δανείων που δόθηκαν σε συνεταιριστικές οργανώσεις, με ετήσιες έντοκες δόσεις οι οποίες μπορούν να φθάσουν κατ΄ ανώτατο όριο μέχρι τις 20, εισηγείται το σχέδιο νόμου με τίτλο: «Ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα», το οποίο εισήχθει για συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για το άρθρο 19, του εν λόγω νομοσχεδίου που αφορά ανάκτηση ενισχύσεων που είχαν δοθεί υπό μορφή δανείων σε συνεταιρισμούς, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, προκειμένου οι τότε κυβερνήσεις να ασκήσουν κοινωνική πολιτική.

Με αφορμή το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ το 1986, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρότρυνε τις συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας, να αγοράσουν τα κτηνοτροφικά και γεωργικά προϊόντα από τους αγρότες, διότι υπήρχε ένας φόβος στους καταναλωτές από τη ραδιενέργεια, με την υπόσχεση ότι η Πολιτεία θα φροντίσει και θα διευκολύνει τους συνεταιρισμούς και γι' αυτό το σκοπό χορήγησε δάνεια από την Αγροτική Τράπεζα. Το 1992 επί κυβερνήσεως Κ. Μητσοτάκη ψηφίστηκε ο Ν.2008 καθώς επίσης και ο Ν.2237 το 1994 επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι προέβλεπαν ότι επειδή η Πολιτεία ανάγκασε τις 254 συνεταιριστικές οργανώσεις να κάνουν κοινωνική πολιτική, προχώρησε στην έκπτωση των τόκων των δανείων που είχαν εκδοθεί το 1986 κατά 50%.
Η δεύτερη περίπτωση αφορά στην ανακτήσει ενισχύσεων τις οποίες είχε χορηγήσει στους παραγωγούς δημητριακών και στους αγροτικούς συνεταιρισμούς το 2008. Τα δάνεια είχαν χορηγηθεί με εντολή ΥπΑΑΤ στις ΕΑΣ (με εγγύηση του Δημοσίου σε ποσοστό 100 % και επιδότηση επιτοκίου) συνολικού ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ. Τα δάνεια προορίζονταν να διατεθούν στους παραγωγούς για τις ποσότητες δημητριακών που οι ΕΑΣ είχαν αγοράσει ή παραλάβει.
Ειδικότερα στο Άρθρο 19 του σχεδίου νόμου αναφέρει ότι σε εκτέλεση:
α) της απόφασης 2002/458/ΕΚ της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2002 (EEL 159, 17.06.2002) για τα καθεστώτα ενίσχυσης τα οποία έθεσε σε εφαρμογή η Ελλάδα με σκοπό τη ρύθμιση χρεών γεωργικών συνεταιρισμών κατά τα έτη 1992 και 1994 συμπεριλαμβανομένων των ενισχύσεων για την αναδιάρθρωση της γαλακτοκομικής συνεταιριστικής επιχείρησης «ΑΓΝΟ» και της απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (5ο τμήμα) της 29ης Απριλίου 2004 στην υπόθεση υπ' αρ. C-278/00 και
β) της απόφασης 2012/320/ΕΕ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 25ης Ιανουαρίου 2012 (EEL 164, 23.06.2012) «Ενισχύσεις που χορήγησε η Ελλάδα σε παραγωγούς δημητριακών και σε αγροτικούς συνεταιρισμούς που συγκεντρώνουν δημητριακά» κοινοποιηθείσα υπό τον αριθ. C(2011)9335 και της απόφασης του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 9ης Απριλίου 2014 στην υπόθεση Τ-150/12,
το Ελληνικό Δημόσιο δύναται να ρυθμίζει τα προς ανάκτηση οφειλόμενα ποσά των υπόχρεων Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων σε ετήσιες έντοκες δόσεις.
Ο αριθμός, καθώς και το ύψος των ετήσιων έντοκων δόσεων καθορίζονται με βάση την οικονομική δυνατότητα κάθε αγροτικής συνεταιριστικής οργάνωσης και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερβαίνει τις είκοσι (20) ετήσιες δόσεις.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται οι αναγκαίες λεπτομέρειες για την εκτέλεση των αποφάσεων της παρ. 1, και ιδίως ο προσδιορισμός των υπόχρεων προς ανάκτηση Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων, ο αριθμός και το ποσό των ετήσιων δόσεων για κάθε υπόχρεο και το ύψος του επιτοκίου των δόσεων.
Αρμόδια υπηρεσία για την εκτέλεση των ανακτήσεων της παρ. 1 είναι η Αποκεντρωμένη Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Αν δεν καταβληθεί έγκαιρα δόση από υπόχρεο προς ανάκτηση, η συνολική οφειλή του υπόχρεου που δεν κατέβαλε το οφειλόμενο ποσό καθίσταται άμεσα ληξιπρόθεσμη ένα μήνα μετά την καθορισμένη ημερομηνία καταβολής της δόσης και εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις περί είσπραξης δημοσίων εσόδων. 
 
Παϊσιάδης Σταύρος

πηγή: agrotypos.gr

1 σχόλιο:

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο