Σάββατο 2 Μαΐου 2020

Άρση μέτρων: Η υπό όρους μετακίνηση σε χωριά και εξοχικά – «Ναι» και για τους ηλικιωμένους


 
Υπό συγκεκριμένους όρους, χωρίς να διακινδυνεύσει η υγεία τους και προκειμένου να έχουν μια ψυχολογική διέξοδο, θα μπορούν οι ηλικιωμένοι να μεταβαίνουν στα εξοχικά και τα χωριά τους –δεν θα ισχύει το ίδιο για τα νησιά- από τις 18 Μαΐου όταν θα δοθεί η δυνατότητα μετακίνησης και εκτός νομού κατοικίας....

Οι συνθήκες στην ύπαιθρο, εάν φυσικά τηρηθούν οι συστάσεις – για παράδειγμα να μη συνωστίζονται στο καφενείο του χωριού – θα είναι πολύ καλύτερες, όπως είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, σε σχέση με τα αστικά κέντρα τα οποία λειτούργησαν ως επίκεντρα της επιδημίας στη χώρα μας.
«Δεν πάνε στο χωριό για να κολλήσουν τον ιό, πάνε στο χωριό για να μην κολλήσουν τον ιό», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, κατόπιν ερώτησης του «Ε.Τ.» για το σχέδιο αντιμετώπισης κρουσμάτων στην επαρχία τόσο όσον αφορά σε ηλικιωμένους όσο και σε επισκέπτες.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε ότι η δυνατότητα σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας να μεταβούν στα εξοχικά τους μετά τις 18 Μαΐου θα δοθεί με ξεκάθαρους κανόνες και συγκεκριμένες διαδικασίες, οι οποίες θα προκύψουν μέσα από επιδημιολογικά φορτία και τους πολλαπλασιαστές που θα έχουν κατοχυρωθεί εκείνη την περίοδο για την κάθε περιοχή. «Και μιλάμε πάντα για χωριά και όχι για νησιά, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.
«Θα είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα, προκειμένου σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας μας να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε περιστατικό», ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας σχετικά με την ετοιμότητα του συστήματος Υγείας.

«Εχουμε πει ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Ο,τι γινόταν μέχρι σήμερα και στην περιφέρεια και στα περιφερειακά νοσοκομεία και σε Κέντρα Υγείας και σε άλλες δομές θα συνεχίσει να γίνεται, το σύστημα θα βρίσκεται σε ετοιμότητα. Να θυμίσω ότι την περίοδο αυτή που διανύουμε στα περιφερειακά νοσοκομεία υπήρχαν κλίνες οι οποίες ήταν δεσμευμένες αποκλειστικά για τις περιπτώσεις του κορονοϊού.

Τα Κέντρα Υγείας είχαν οδηγίες για το πώς θα αντιμετωπίσουν περιστατικά ύποπτα ή επιβεβαιωμένα, τα νοσοκομεία όλα τα περιφερειακά και τα μεγάλα νοσοκομεία στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών ακολουθούσαν συγκεκριμένες διαδικασίες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτά τα περιστατικά.

Επομένως, στον σχεδιασμό μας δεν αλλάζει τίποτα», διαβεβαίωσε.

Τα καταστήματα

Με γνώμονα τις άμεσες ανάγκες του κόσμου και τι μπορεί να ελεγχθεί από τις αρχές αποφασίστηκε ποια καταστήματα ανοίγουν την ερχόμενη Δευτέρα και ποια ακολουθούν. Οι ειδικοί πρότειναν να ανοίξει το 10% των καταστημάτων λιανεμπορίου και η επιλογή τού ποια θα είναι αυτά αποφασίστηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης.

«Παραδείγματος χάριν, η αθλητική υπόδηση-ένδυση. Εφόσον επιτρέπεται η ατομική άθληση, γιατί να μην επιτρέπεται το κατάστημα που έχει αθλητική υπόδηση – ένδυση; Ενα παράδειγμα. Το δεύτερο. Αισθητική. Το είπαμε και προηγουμένως. Κομμωτήριο, αισθητική είναι είδη, πράγματα, τα οποία έχουν να κάνουν με την υγιεινή μας. Και ξέρουμε περισσότερα από αυτά, ο κόσμος, δηλαδή, εμείς τα έχουμε ζήσει τον τελευταίο καιρό τόσο έντονα, γιατί είμαστε μέσα στο άγχος της καθημερινότητας του ιού.

Αλλά σίγουρα ο κόσμος θέλει να περιποιηθεί και το πρόσωπό του, θέλει να περιποιηθεί την κόμη του, θέλει να περιποιηθεί πράγματα που αφορούν την προσωπική του υγιεινή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σωτήρης Τσιόδρας, ξεδιπλώνοντας το σκεπτικό για το άνοιγμα του εμπορίου.

«Ξέρετε τι πάει να πει να έχεις 2.500.000 επαφές την ημέρα από 500.000 εργαζομένους στο λιανεμπόριο; Δεν υπήρχε πιθανότητα να μην υπάρξει διασπορά», πρόσθεσε, αιτιολογώντας το σταδιακό αυτό άνοιγμα. Εξήγησε, επίσης, ότι οι επιστήμονες δεν ήθελαν να ανοίξουν ταυτόχρονα χώροι, επιδημιολογικά κρίσιμοι, δηλαδή που παρατηρείται έντονος συνωστισμός. Τέτοια παραδείγματα είναι τα σχολεία και τα καταστήματα εστίασης, χώροι που έκλεισαν ταυτόχρονα στα μέσα Μαρτίου.

«Ξέρω χώρες οι οποίες επανέρχονται στην κανονικότητα και όταν υπάρχει εθνική γιορτή βάζουν ολικό lockdown, ολικό απαγορευτικό», επεσήμανε ο γνωστός καθηγητής λοιμωξιολογίας, με τον υφυπουργό Πολιτικής προστασίας να θέτει και το ζήτημα του ελέγχου τήρησης των μέτρων λέγοντας: «Πόσο εύκολο είναι να ελέγξουμε, ξεκινώντας σαν πρώτο βήμα, περιοχές ή οικοδομικά τετράγωνα που έχουν κυρίως, συντριπτικά σε 90% ανάπτυξη, εστιατόρια και λιανικό εμπόριο ένδυσης; Τουλάχιστον μέσα στην Αττική ξέρουμε εκατοντάδες τέτοιες περιοχές», ανέφερε.

Τα κρούσματα

Κανένας θάνατος εξαιτίας λοίμωξης από τον κορονοϊό δεν καταγράφηκε χθες και τουλάχιστον μέχρι το βράδυ. Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε 21 νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού, με τον συνολικό αριθμό των θετικών στον Sars-CoV-2 περιστατικών να είναι 2.612. Ο αριθμός των θανάτων μέχρι χθες ανερχόταν σε 140.

Από το σύνολο των κρουσμάτων 593 (22.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.291 (49.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 36 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 67 έτη και το 88,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχουν εξέλθει, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Τσιόδρας, 75 ασθενείς.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
eparxies.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο