Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2022

Πεσμένη παραμένει πριν από τις γιορτές μάνδρα στη Μονή Αγίου Δημητρίου Παλαίρου (φωτο)


Τον προβληματισμό τους εκφράζουν κάτοικοι της Παλαίρου για το γεγονός ότι εδώ και αρκετές ημέρες, στην Ιερά Μονή του Αγίου Δημητρίου έχει καταρρεύσει μια μάνδρα στον εσωτερικό περιβάλλοντα χώρο της......
Διαβάστε περισσότερα »


Το κατάρρευση συνέβη λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, ελέω και καιρικών συνθηκών, και από τότε παραμένει ως έχει, παρά το γεγονός ότι από τη μοναστική κοινότητα υπήρξε ενημέρωση προς τους αρμόδιους φορείς.

Ελλοχεύει κίνδυνος να επεκταθεί περισσότερο η ζημιά που έχει ανακύψει και φυσικά να θέσει σε κίνδυνο όμορα κτίσματα και ανθρώπινες ζωές. Ο Δήμος Ακτίου Βόνιτσας είναι ενήμερος για την κατάσταση, ωστόσο δεν δύναται να παρέμβει καθότι η Μονή δεν υπάγεται στην αρμοδιότητά του.

Αν και τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει προσπάθειες για τη συντήρηση του μοναστηριού, φαίνεται ότι απαιτούνται γενναίες παρεμβάσεις ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και η στατικότητα στα σημεία όπου ο χρόνος έχει «αφήσει» για τα καλά τα «σημάδια» του.

«Τι θέλουν να πέσει όλο το μοναστήρι για να αφήσουν τουλάχιστον την καλόγρια να την φτιάξει μόνη της;» είναι η απορία των πολιτών που επικοινώνησαν με το agrinionews.gr για να αναφέρουν την κατάσταση.




agrinionews

2 σχόλια:

  1. Η Μονή του Αγίου Δημητρίου στη Πάλαιρο είναι σημείο θρησκευτικής λατρείας για τους κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο.

    Η επίκληση του ονόματος Αγίου, ο νους μας πηγαίνει στον Άγιο Δημήτριο.

    Ο δρόμος προς τη Μονή χρειάζεται παρέμβαση.

    Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι τόσο ο Ναός , όσο και άλλα κτίρια της Μονής χρειάζονται παρεμβάσεις.

    Εύχομαι η νέα Δημοτική Αρχή να ασχοληθεί με το θέμα. Είναι χρέος όλων μας να συμβάλλουμε αποφασιστικά στη συντήρηση της Μονής.

    Αυτά έγραψα στο πρώτο τόμο του έργου μου , το οποίο κυκλοφόρησε την Άνοιξη του 2019.

    Δυστυχώς η Μονή του Αγίου Δημητρίου στη Πάλαιρο και το Κάστρο της Κεχροπούλας είναι έξω από τη πολιτική του Δημάρχου κ Αποστολάκη. Αμφιβάλλω αν γνωρίζει τι είναι και που βρίσκεται το Κάστρο στη Κεχροπούλα.

    Οι τρείς Αντιδήμαρχοι κ Βίτσας, κ Τσακάλης, κ Καούρας υπάρχουν; Τι λένε για όλα αυτά;

    Προτείνω.
    α) Να μεταβεί κλιμάκιο από τη Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου για να δει , μελετήσει και να δώσει άμεση λύση στο θέμα που δημιουργήθηκε.
    β) Να λάβει γνώση της μελέτης που υπάρχει για τη συντήρηση του Ναού και των κτιρίων.
    γ) Να ενταχθούν σε προγράμματα χρηματοδότησης της Περιφέρειας ο δρόμος προς τη Μονή, η συντήρηση των κτιρίων της Μονής και η αξιοποίηση του Κάστρου στη Κεχροπούλα.

    Κώστας Θ Τριαντακωνσταντής
    Μαθηματικός
    Μέλος της Επιτροπής Διαβούλευσης.

    ΥΓ
    Δήμαρχε κ Αποστολάκη και Αντιδήμαρχοι από τη ΔΕ Παλαίρου κάθε χρόνο από το 2015 και μετά στο Τεχνικό Πρόγραμμα γράφεται πίστωση εκατό 100 ευρώ για την Αγροτική Οδοποιία προς Κάστρο Κεχροπούλας με πηγή χρηματοδότησης το ΠΑΑ 2014-2020. Δείτε το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2021 και τα προηγούμενα.

    Πριν το 2015 υπήρχε γραμμένο ποσό 68.000 ευρώ για το δρόμο αυτό.

    Θα μάθουμε επιτέλους τι έγιναν αυτά τα 68.000 ευρώ; Υπήρχαν ποτέ ως χρηματοδότηση; Τι ακριβώς συμβαίνει; Επτά χρόνια ερωτώ και απάντηση δεν μου δίνετε.





    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η μονή ανήκει στο δήμο ή στην εκκλησία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο