Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

Η κάπα του Θοδωράκη Γρίβα και η πρόσφατη «χάλκευση» της ιστορίας

ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ



Φωτογραφία από το Εθνικό ιστορικό μουσείο (παλιά Βουλή)

Πριν λίγες ημέρες έκλεισε το γιορτινό των 200 ετών από την έναρξη της επανάστασης του 1821. Μέσα στο ιωβηλαίο έτος αρκετοί θυμήθηκαν το 21 και καλά έκαναν.
 
Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από αυτούς που με καλή τεχνική και σταδιακά προσπάθησαν να αποκαθηλώσουν την φήμη των οπλαρχηγών και του μοναδικού πολιτικού που τότε είχε ενδιαφερθεί για την Πατρίδα, του Ιωάννη Καποδίστρια. 

Αφού τους απογύμνωσαν, τους έντυσαν με ενδύματα φιλαργυρίας, αρχηγισμού, εκδίκησης, ακόμα και γκέι χαρακτηρισμών. Πολιτικούς σαν τον Μαυροκορδάτο δεν τους ακούμπησαν και δεν αναφέρθηκαν σε αυτούς γιατί κάθε αναφορά θα οδηγούσε την ομολογία για τον ρόλο τους.

Το χειρότερο όμως είναι η χάλκευση των ιστορικών στοιχείων, η προσπάθεια μερικών να συνεχίσουν την εξύβριση και την συκοφαντία οπλαρχηγών του 21, οι οποίοι δυστυχώς δεν είχαν στην αυλή τους γραμματικούς για να καταγράψουν την ιστορία τους.

Είδαμε σε φυλλάδες του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας , να χαρακτηρίζουν ένα ήρωα του 21 ως προδότη και το χειρότερο από όλα να ετοιμάζουν γιορτή να τον τιμήσουν.

Είδαμε να παρουσιάζουν τον Θοδωράκη Γρίβα να μιλάει στην Βουλή των Ελλήνων και να καταφέρεται ονομαστικά κατά του Γεώργιου Νικολού Βαρνακιώτη. Δημοσιεύματα με τέτοιες αναφορές, όχι σε ένα σημείο αλλά σε τρία.

Μας έκανε εντύπωση το να εμφανίζουν τον Θοδωράκη Γρίβα να κατηγορεί ποιόν ως προδότη; Τον Βαρνακιώτη!

Αυτό για εμάς ήταν αδύνατο. Όχι μόνο λόγω της συνεχούς συγγένειας των δύο φαμελιών (ο πατέρας του Γεώργιου Βαρνακιώτη, ο Νικολός, είχε πάρει για γυναίκα την αδελφή του πατέρα του Θοδωράκη. Ο Γεώργιος Βαρνακιώτης πήρε για γυναίκα την κόρη της αδελφής του Θοδωράκη) αλλά και της όλης συμπόρευσης και αλληλοϋποστήριξης που είχαν μεταξύ τους.

Στην μάχη του Αετού, ο Θοδωράκης διατάχθηκε από τον Μαυροκορδάτο να σταθεί στη μέση της πεδιάδας και κατόπιν να μείνει εκεί μόνος του αφού οι δίπλα του, οι προσκείμενοι στον Μαυροκορδάτο οπλαρχηγοί τον εγκατέλειψαν, για να παρακολουθήσουν τον χαμό του, καθισμένοι αναπαυτικά σε ένα παρακείμενο λόφο.

Ολοι αυτοί κάθονταν και παρακολουθούσαν την μάχη από την κορυφή του απέναντι λόφου. Ο Βαρνακιώτης παρέμεινε στις θέσεις του, στον λόφο μπροστά στη μάχη και υποστήριξε τον αγωνιστή Γρίβα, τον συγγενή του.

Όταν οι ακόλουθοι του Μαυροκορδάτου επιτίθενται στο χωριό του Βάρνακα με σκοπό να δολοφονήσουν τον Βαρνακιώτη, δεν τον βρίσκουν εκεί αλλά καταστρέφουν το χωριό. Ο Θοδωράκης αναλαμβάνει την επίθεση κατά των συνωμοτών. Μπαίνει στο Δραγαμέτσο και σφάζει «στο γόνατό του» τρείς από αυτούς.

Δεν θα συνεχίσουμε την παράθεση των ιστορικών γεγονότων της αλληλοϋποστήριξης του Γρίβα και του Βαρνακιώτη. Θα κλείσουμε με το ότι λίγα χρόνια μετά ο γιός του Θοδωράκη νυμφεύεται την κόρη του Βαρνακιώτη.

Ζητήσαμε όπου την Βουλή να μας δώσει τα πρακτικά της συνεδρίασης της Βουλής για την συγκεκριμένη μέρα, αυτή που οι χαλκευτές ντύνουν τον Γρίβα σαν κατήγορο του Βαρνακιώτη. Διαβάσαμε τα πρακτικά της Βουλής. Καμμιά αναφορά του Γρίβα κατά Βαρνακιώτη.

Ζητήσαμε από αυτούς που έγραψαν αυτή την κατηγορία Γρίβα κατά Βαρνανκιώτη, να μας δώσουν την πρωτογενή πηγή τους. Μας απάντησαν ότι τα έγγραφα τους είναι πάνω σε κάποιο πατάρι . Εμείς περιμένουμε κάποια μέρα να τα «κατεβάσουν». Αν σε αυτά τα έγγραφα ο Θοδωράκης ονοματίζει τον Βαρνανκιώτη ως προδότη, τότε δημόσια θα ζητήσουμε συγνώμη, άλλως αυτοί που τα σύνταξαν και τα ανήρτησαν σε δημόσια θέα, παραμένουν ως χαλκευτές και συμπεριλαμβάνονται σε όλους αυτούς που το 2021 αποκαθήλωσαν τους οπλαρχηγούς και τον Ιωάννη Καποδίστρια.

Έτσι κύλησε το Ιωβηλαίο έτος της ανάμνησης των 200 χρόνων από την έναρξη της επανάστασης.

Θα κλείσουμε με την κάπα του Θοδωράκη Γρίβα, η οποία εκτίθεται στο Εθνολογικό Μουσείο της Αθήνας (Κτίριο παλιάς Βουλής). Τον Θοδωράκη τον έχουν κατηγορήσει εκτός από φιλάργυρο, ως εκδικητικό, ως άγριο, ως αγροίκο κλπ.

Παρατηρήστε την κάπα του. Θαυμάστε την ύφανσή της και τα κεντήματά της. Την φορούσε αυτός που ακούσαμε να περιγράφεται ως αγροίκος.





Η Αμφικτιονία επί 15 συνεχή έτη τιμά τους ήρωες της επανάστασης και θα συνεχίσει να τους τιμά. Από τότε είχαμε καταγράψει και είχαμε επικαλεσθεί, σε κάθε εκδήλωσή μας:

Αν οι ήρωες του 1821 ήταν Άγιοι, τότε δεν θα είχαμε επανάσταση, θα είχαμε περισσότερα μοναστήρια.

Για την Αμφικτιονία Ακαρνάνων

Ο Πρόεδρος                               Ο Αντιπρόεδρος

Φίλιππος Ντόβας                              Στυλιανός Ντίνος








1 σχόλιο:

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο