Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

Αγρίνιο: Έρχεται η ΜΟΜΚΑ στην Ερμίτσα – Παρεμβάσεις σε επτά σημεία του χειμάρρου


 Στη σύναψη προγραμματικής συμφωνίας με το Υπουργείο Άμυνας προχώρησε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με σκοπό η ΜΟΜΚΑ να αναλάβει την εκτέλεση έργων αντιπλημμυρικού χαρακτήρα στο χείμαρρο της Ερμίτσας στην περιοχή του Δήμου Αγρινίου.
Διαβάστε περισσότερα »

Το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στην Περιφέρεια και την ΜΟΜΚΑ έχει πλέον υπογραφτεί και από την πλευρά της ΜΟΜΚΑ και το προσεχές διάστημα θα εκκινήσουν οι εργασίες στον χείμαρρο της Ερμίτσας.

Μάλιστα τη Δευτέρα ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών Θ. Μαυρομμάτης επισκέφθηκε με το Διοικητή του 747 Ειδικού Τάγματος Μηχανικού, Αντισυνταγματάρχη κ. Νικόλαο Παπαμαργαρίτη επί τόπου τα σημεία, που θα γίνουν παρεμβάσεις, για τις τελευταίες λεπτομέρειες πριν την άφιξη των συνεργείων της ΜΟΜΚΑ.

Το κόστος των παρεμβάσεων θα φτάσει τις 190.000 ευρώ με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να αναλαμβάνει να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του κόστους αυτού.

Ο σκοπός της παρέμβασης είναι φυσικά αντιπλημμυρικός, αλλά έχει και το χαρακτήρα της αποκατάστασης των ζημιών από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν πέρυσι την περιοχή.

Αν και στη διάρκεια των έντονων βροχοπτώσεων του Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου του 2021 οι ζημιές που σημειώθηκαν ήταν σχετικά περιορισμένες, εντούτοις παρατηρήθηκε διάβρωση των φυσικών και τεχνητών πρανών του χειμάρρου της Ερμίτσας, διαπλάτυνση της κοίτης του και καταστροφή των υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων.

Επιπλέον έγινε υποσκαφή – υποχώρηση των τμημάτων των παρακείμενων αγροτικών ιδιοκτησιών και έχει προκληθεί σε αρκετά σημεία αλλαγή της φυσικής ροής του ρέματος, με ενδεχόμενο πλέον την επόμενη φορά που θα υπάρξουν έντονα καιρικά φαινόμενα να υπάρξει εκ νέου υπερχείλιση και πολλαπλάσια καταστροφή στις παρόχθιες ιδιοκτησίες, αλλά και στις υποδομές (γέφυρες κτλ).

Οι παρεμβάσεις έχει επιλεγεί να γίνουν σε επτά κρίσιμα σημεία κατά μήκος του χειμάρρου. Συγκεκριμένα αυτά είναι:

1. Θέση «Εκβολή Ρέματος», μήκους περίπου 2km έως τη λίμνη Λυσιμαχεία

2. Θέση «Παναιτώλιο» στη γέφυρα της Εθνικής Οδού σε μήκος 500m ανάντι και κατάντι της γέφυρας.

3. Θέση «Αγ.Ιωάννης Ρηγανάς» σε μήκος περίπου 2km.

4. Θέση «Κοκκινοπύλια» σε μήκος περίπου 1km.

5. Θέση «Καμαρούλα» σε μήκος περίπου 800m.

6. Θέση «Σκουτερά Α» σε μήκος περίπου 700m στο ύψος του οικισμού

7. Θέση «Σκουτερά Α» σε μήκος περίπου 1km νοτίως του οικισμού

Υπενθυμίζεται ότι το 2020 η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είχε κάνει μια μεγάλη παρέμβαση στο χείμαρρο της Ερμίτσας και συγκεκριμένα στο ύψος της Αβόρανης, όπου εκτός από καθαρισμούς έγιναν και προστατευτικές εργασίες στα βάθρα της γέφυρας της Αβόρανης.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο