Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2022

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ: ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ των θέσεων του προεδρείου και των επιτρόπων του Δημοτικού Συμβουλίου


Η Λαϊκή Συσπείρωση Ακτίου Βόνιτσας, διαχρονικά αλλά και ειδικά στις συνθήκες που προέκυψαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, τοποθετείται από θέση αρχών.

Η διαδικασία εκλογής των θέσεων του προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου και των επιτρόπων είναι κορυφαία διαδικασία του Συμβουλίου.....

Θα έπρεπε να είναι δημοκρατική, να αποτυπώνει τους πραγματικούς συσχετισμούς όπως καταγράφηκαν από τους ψηφοφόρους στις δημοτικές εκλογές.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, με νόμους όλων των κυβερνήσεων, έχουν σχεδόν εξαφανιστεί τα δημοκρατικά χαρακτηριστικά της διαδικασίας. Καθώς ο πρόεδρος διορίζεται ουσιαστικά από τον δήμαρχο και δεν εκλέγεται από το Δημοτικό Συμβούλιο (απλά επικυρώνεται τυπικά). Όπως επίσης και η πλειοψηφία που δίνεται στις επιτροπές στην παράταξη της δημοτικής αρχής. Στερώντας έτσι το δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα οι μικρότερες παρατάξεις.

Πρόκειται για μια διαδικασία στιγματισμένη από τον αντιδημοκρατικό, απαράδεκτο νόμο για τη εκλογή προεδρείου και επιτροπών, που ψήφισαν, στήριξαν και εξελίσσουν όλο και πιο αντιδημοκρατικά, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Με ενιαία στρατηγική τον εκάστοτε κυβερνητικό έλεγχο της τοπικής διοίκησης και τη παραπέρα εργαλειοποίηση της στα χέρια του κεντρικού κράτους και της πολιτικής του, ανεξάρτητα ποιος βρίσκεται στη διακυβέρνηση, αποδεικνύοντας ότι δήμοι, περιφέρειες αποτελούν το κράτος στη τοπική διάσταση του και όχι "αυτοδιοίκηση".

Η Κυβέρνηση της ΝΔ προτάσσοντας εντελώς προσχηματικά, το δήθεν αδιέξοδο που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το εκλογικό σύστημα που εισήγαγε με τον Κλεισθένη και με σειρά από διατάξεις και νόμους (ν. 4623/2019, ν. 4625/2019, το ν. 46352019, το ν. 4674/2020, το ν. 4690/2020, το ν. 4714/2020, το ν. 4735/2020 κ.ά.) αποψιλώσε τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια από κύριες και βασικές αρμοδιότητες, μετατρέποντας τις Οικονομικές Επιτροπές και τα άλλα εκτελεστικά όργανα δήμων και περιφερειών, στα πλέον αποφασιστικά και κάτω από τον απόλυτο έλεγχο των δημοτικών και περιφερειακών αρχών.

Για τους παραπάνω πολιτικούς λόγους, δεν συμμετέχουμε στην ψηφοφορία για τις θέσεις του προεδρείου και των επιτρόπων του Δημοτικού Συμβουλίου Ακτίου-Βόνιτσας, όπως δεν συμμετείχαμε από θέσεις αρχής και στις προηγούμενες ψηφοφορίες με τα ίδια θέματα.

Δεν θα νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας, την διαδικασία εφαρμογής αυτών των αντιδημοκρατικών διατάξεων για την εκλογή των οργάνων του ΔΣ.


ΜΩΡΑΙΤΗΣ ΝΩΝΤΑΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ

09/01/2022







4 σχόλια:

  1. Γιατί ρε Νώντα έγινε αλλαγή στο Προεδρείο του δήμου Ακτίου βόνιτσας οι άνθρωποι αυτοί είναι για κλωτσιές αφού δεν έχουν αίθουσα καν δημοτικού Συμβουλίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στη Πάτρα ο δήμαρχος που ανήκει στην ίδια παράταξη με σας,δεν διορίζει τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου; και τα μέλη στην Οικονομική Επιτροπή και την ποιότητα Ζωής; αν δεν σας αρέσει ο νόμος περί εκλογής των οργάνων στις δημαιρεσίες σε όλους τους ΟΤΑ στην Ελλάδα, τι αντιπροτίνετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στην Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας βλέπω ότι ο Νίκος Μωραίτης συμμετείχε στις διαδικασίες και φέρεται ότι εκλέγεται μέλος σε μια Επιτροπή. Τι συμβαίνει άραγες ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τελικά απ ότι βλέπω παντού άλλαξαν τα προεδρεία για το Δήμο ακτιου βόνιτσας δεν βλέπω κάτι ας μας ενημερώσει κάποιος αν γνωρίζει κάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο