Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020

Ο καθηγητής Μπαμπινιώτης διευκρινίζει για «click away» και «courier»

        Στην χρήση ελληνικών λέξεων και όρων αντί για ξενόφερτων επιμένει ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγητής Γλωσσολογίας, Γιώργος Μπαμπινιώτης. Σε νέο του, λοιπόν, «χτύπημα», αναφέρεται στο πώς θα πρέπει να λέμε το «click away». Από αύριο, τα καταστήματα σε όλη την χώρα θα μπορούν να ανοίξουν με το σύστημα «click away», σύμφωνα με το οποίο, ο κόσμος θα κάνει ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά την παραγγελία του, και θα μπορεί να την παραλαμβάνει μετά από ραντεβού.

Στον νέο λοιπόν, αυτό, όρο, που μπήκε στην ζωή μας, θέλησε να αναφερθεί και ο πρώην πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Μπαμπινιώτης. Μετά το «take away», το «lockdown» και το «delivery», τώρα, με ανάρτησή του στο Facebook, εξηγεί πώς θα πρέπει να λέμε στα ελληνικά το «click away», το «κούριερ» και τις «αποστολές με κούριερ».

Η ανάρτηση του Γιώργου Μπαμπινιώτη Συγκεκριμένα, έγραψε: «Στο πνεύμα τού να μιλάμε κατά το δυνατόν στους Έλληνες Ελληνικά και να καταλαβαίνουμε όλοι τι λέμε προτείνω: CLICK AWAY → παράδοση εκτός / παραλαβή εκτός (καταστήματος [εννοείται]) ΚΟΥΡΙΕΡ → ταχυδιανομέας ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΜΕ ΚΟΥΡΙΕΡ → ταχυδιανομές.

Μακάρι να υπάρξουν καλύτερες προτάσεις. Ας μού επιτραπεί και πάλι να λειτουργήσω ως μια αδύναμη φωνή τής «γλωσσικής συνείδησής» μας μήπως και κάποιοι οπαδοί των εύκολων λύσεων (μοιρολατρικής αποδοχής περίπου ως δεδομένων των ξένων λέξεων και ονομασιών) πιστέψουν ότι δεν είναι ούτε δύσκολο ούτε γελοίο να δοκιμάσουν τις ελληνικές αποδόσεις —όχι, κατ’ ανάγκην, τις δικές μου∙ μπορεί να υπάρξουν καλύτερες. (Οι «εραστές τής γλωσσικής πλάκας», που βρίθουν στην χώρα μας λόγω περιορισμένης γλωσσικής ευαισθησίας, ας συνεχίσουν την πλάκα τους, είναι χρήσιμη κι αυτή για να μετράμε τα όρια τής ένοχης ανοχής μας). Θα επιμείνω να το λέω: Για να αντέξουν γλωσσικά και να μην αλλοιωθούν οι μικρές (δηλ. οι ολιγότερο ομιλούμενες) γλώσσες χρειάζονται μεγάλες αντοχές! Αυτό ισχύει και για την Ελληνική. (Αλλιώς είναι τα πράγματα σε μεγάλες χώρες με περισσότερο ομιλούμενες γλώσσες όπως τα Γαλλικά, Ιταλικά, Ισπανικά κ.λπ.)».

Στο πνεύμα τού να μιλάμε κατά το δυνατόν στους Έλληνες Ελληνικά και να καταλαβαίνουμε όλοι τι λέμε προτείνω: CLICK AWAY...

Δημοσιεύτηκε από Γεώργιος Μπαμπινιώτης στις Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου 2020
blog.moudaniwn.gr

10 σχόλια:

  1. το σπουδαιότερο πρόβλημά μας τώρα αυτό είναι, το γλωσσικό ζήτημα
    Όλα τα άλλα τα λύσαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ετσι ακριβως μας φαγανε με τισ ξενογλωσες λεξεις και προτασεις,,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Α ρε ΠΆΜΕ μόνο εσύ μιλάς ουσιωδώς και ουσιαστικά.
    για 8ωρο, πενθήμερη εργασία και δωρεάν ιατροφαρμακευτική δημόσια ασφάλιση
    Και για όλους ανεξαιρέτως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. παμπολλα χρονια περιμενα μια παρεμβαση απο καποιον ειδικο στη γλωσσα μας.διαβαζω οτι η ελληνικη γλωσσα διδασκεται σε παρα πολλα κρατη,και ιδιαιτερα τα αρχαια.στην χωρα μας γινεται απο μεταφραση και δινουν μεγαλη ωθηση στην εκμαθηση της αγγλικης.ρωτησα μια μερα εναν μαθητη απο που βγαινει η λεξη γαμος και με κοιταζε παραξενα.η δηθεν βρισια αει γαμ.... του λεω,σημαινει αει παντρεψου και με κοιταζε σαν ουφο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δλδ οσοι θελουν να παντρευτουν ειναι προσγειωμένοι
      και όσοι δέν θέλουν είναι oύφο.?

      Διαγραφή
  5. φιλε 12:31 και εγω ειμαι στα 62 κλεισμενα και δεν περασε ποτε απο το μυαλο μου η σκεψη για παντρεια.μαζι σου ειμαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. μέχρι τώρα καλά ήτανε, τώρα τι κάνουμε ?
    σιγά μην νοιάζεται ο κόσμος για μας.
    σε κάνα ΚΑΠΗ μας βλέπω να λέμε παραμύθια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προς 11,34 επειδή κάποια μαθήματα μπορεί να είναι και είναι δυσκολότερα απο τα εύκολα μαθήματα, δέν πρέπει να προσπαθούν να τα μαθαίνουν οι μαθητές στα σχολεία ?
    Είμαστε κάποιοι διεθνιστές στην ιδεολογία αλλά όμως Είμαστε ταυτόχρονα και Έλληνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. να τα μαθαινουν θελω,στην αρχικη τους μορφη.απο το πιστευω τω φιλω μεχρι ανδρα μοι εννεπεν μουσα πολυτροπος,,,,,καπως ετσι δεν τολεγε ο ομηρος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο Όμηρος καλά τα είπε και τα έγραψε, εμείς όμως οι Νεοέλληνες
    φαίνεται ότι θέλουμε να είμαστε ποικιλότροπα υπέρτης υπεραπλούστευσης.
    Συμφωνώ με την άποψη ότι τα Αρχαία Ελληνικά πρέπει να είναι μάθημα πρωτεύον στα σχολεία και όπως άξιζε και αξίζει η Γλώσσα των Προγόνων μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο