Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

“Η Κοινότητα Μεσολογγίου δείχνει τον δρόμο για την συμμετοχή των δημοτών”

  “Η Κοινότητα Μεσολογγίου δείχνει τον δρόμο για την συμμετοχή των δημοτών”

Γράφει ο:  Kώστας Θ. Τριαντακωνσταντής
Μαθηματικός

       Ο εκδότης και ιδιοκτήτης της εφημερίδας κ. Σβέρκας Θεόδωρος και ο γράφων ως ανταποκριτής της εφημερίδας στο Δήμο της Ιεράς Πόλης του Μεσολογγίου ευχαριστούμε τη Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Μεσολογγίου κ. Όλγα Δασκαλή, η οποία ανταποκρίθηκε αμέσως στην επιθυμία μας και παραχώρησε τη συνέντευξη που ακολουθεί.

 
Σύντομο Βιογραφικό.
Η Όλγα Δασκαλή μεγάλωσε και διαμορφώθηκε στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου.
Αποφοίτησε από το 2ο Ενιαίο Λύκειο Μεσολογγίου με άριστα και συνέχισε τις σπουδές της στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα της Νομικής Σχολής. Επέλεξε το Βέλγιο και το Πανεπιστήμιο του Λέβεν (K.U.Leuven) για τις μεταπτυχιακές της σπουδές με θέμα: “Ευρωπαϊκές Σπουδές: Ευρωπαϊκή Ένωση, Παγκοσμιοποίηση, Διακυβέρνηση” τις οποίες ολοκλήρωσε με έπαινο. Έχει δύο μετεκπαιδεύσεις: “Εκπαίδευση ενηλίκων και ανηλίκων” από το Τεχνολογικό Ίδρυμα Στερεάς Ελλάδας (2018) και “Δημόσιο Μάνατζμεντ” από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2020).
Είναι εγγεγραμμένη στον Δικηγορικό Σύλλογο Μεσολογγίου και δικηγορεί από το 2010. Από το 2017 ασκεί παράλληλη επαγγελματική δραστηριότητα ως διαχειρίστρια πολιτιστικών έργων.

 
Ερώτηση 1.
Έχετε τη καλοσύνη κ. Δασκαλή να μας πείτε ποιες δράσεις κάνατε πριν τις Δημοτικές Εκλογές του Μάη – Ιουνίου του 2019;

 
Απάντηση
Χαιρετώ τους αναγνώστες και εσάς. Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και την φιλοξενία.
Η ιδέα για τον συνδυασμό “Για την Κοινότητα Μεσολογγίου” γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου 2018, μια μέρα μετά την δημοσίευση του νόμου 4555/2018 “ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ”. Η δυνατότητα που έδινε ο νόμος για συμμετοχή στην αιρετή αυτοδιοίκηση, χωρίς την προσχώρηση σε κάποιο κόμμα ή συνδυασμό Δημάρχου, μας ώθησε να πάρουμε την απόφαση να οργανώσουμε τον Συνδυασμό μας και να διεκδικήσουμε μια θέση στα κοινά της πόλης μας.
Η λογική “μάχομαι για τον τόπο μου, εκπροσωπώντας τα συμφέροντα του” μακριά από εξαρτήσεις που έχουν δημιουργήσει τα προβλήματα του παρελθόντος, αποτελεί τον βασικό άξονα της κίνησής μας.
Συστήνοντας τον συνδυασμό σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε μια σειρά από συναντήσεις πολιτών, σε γειτονιές και περιοχές του Μεσολογγίου, με σκοπό να διαγνώσουμε και να καταγράψουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας τα οποία θα καλούμασταν να διαχειριστούμε.
Παράλληλα θέλαμε να μάθουμε πώς οι πολίτες ιεραρχούν τις ανάγκες και να ξεκινήσουμε μαζί την χάραξη πολιτικών για την υλοποίησή τους. Οι δράσεις αυτές (από την Αγριλιά μέχρι το λιμάνι και από τα Νέα Υδραγωγεία μέχρι την Ζεστή) έθεσαν την βάση του προγραμματισμού μας ενώ μας έδωσαν την δυνατότητα να μεταδώσουμε τις προτάσεις και την στοχοθεσία μας για την επόμενη μέρα των εκλογών.

 
Ερώτηση 2
Μπορείτε να μας ενημερώσετε πως είδατε το εκλογικό αποτέλεσμα τόσο στη πόλη του Μεσολογγίου όσο και στο Δήμο μας;

 
Απάντηση
Το εκλογικό αποτέλεσμα στην πόλη του Μεσολογγίου (όσον αφορά την κάλπη για την Κοινότητα) έδειξε με ηχηρό τρόπο την ύπαρξη μιας ισχυρής πλειοψηφίας που θέλει να δει την πόλη να προχωρά μπροστά, αναθέτοντας σε ανθρώπους με διάθεση και μεράκι ζητήματα της καθημερινότητας του πολίτη και της επόμενης μέρας του τόπου. Η εκλογή του συνδυασμού “Για την Κοινότητα Μεσολογγίου” για πολλούς ήταν απρόσμενη. Για εμάς ήταν ανάθεση ευθύνης. Οι πολίτες μας διάλεξαν να εκπροσωπήσουμε την πόλη του Μεσολογγίου και αυτό κάνουμε ασκώντας κάθε μας αρμοδιότητα.
Το αποτέλεσμα στον Δήμο του Μεσολογγίου ήταν μια απάντηση στα κακώς κείμενα της πενταετίας 2014-2019. Μια πενταετία αποδιοργάνωσης, χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό, χωρίς διεκδικήσεις σημαντικές για τον τόπο, χωρίς την αναζήτηση λύσεων για καίρια ζητήματα που ταλανιζουν την πόλη. Μόνο αποσπασματικές ενέργειες χωρίς προοπτική και μέλλον. Ζήσαμε μια εκλογική αναμέτρηση χωρίς να ακούσουμε για το τι μέλλει γενέσθαι.
Βασίστηκε στη ρητορική “όχι ο προηγούμενος”. Δεν αναπτύχθηκε πολιτικός διάλογος. Δεν ακούσαμε προτάσεις ουσίας και επιχειρήματα που να φανερώνουν όραμα για την πόλη.Οι υποψηφιότητες που διεκδίκησαν τον δημαρχιακό θώκο δεν είχαν καμία ουσιαστική προετοιμασία, χωρίς αυθεντικό πρόγραμμα.
Τα μεγάλα ποσοστά των δύο πρώτων συνδυασμών ήταν αποτέλεσμα της πόλωσης που δημιουργήθηκε, μιας πόλωσης που δηλητηρίασε σε μεγάλο βαθμό τις καθημερινές σχέσεις.
Η τακτική που ακολουθήθηκε στη διαμόρφωση των ψηφοδελτίων ήταν άστοχη. Στην μεγαλύτερη πλειοψηφία, δεν αξιοποιήθηκε ανθρώπινο δυναμικό που ενδιαφέρεται πραγματικά για τα κοινά της πόλης, αφού παρατηρήσαμε τα ψηφοδέλτια να έχουν διαμορφωθεί με βάση συγγενικές, οικογενειακές, επαγγελματικές σχέσεις.

 
Ερώτηση 3
Μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας, ποιες δράσεις από τη πλευρά σας θέλετε να παρουσιάσετε;

 
Απάντηση.
Προτεραιότητα τέθηκε η λειτουργία του Συμβουλίου Κοινότητας, ασκώντας όλες τις αρμοδιότητες του, όπως η συχνότητα των συνεδριάσεων, η συμμετοχή στα δημοτικά συμβούλια, η διεκδίκηση θεμάτων της πόλης, οι προτάσεις για θέματα επικαιρότητας (περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, μεταναστευτικό, αποψίλωση υπηρεσιών, αναπτυξιακά ζητήματα, εκπροσώπηση στα κέντρα λήψης αποφάσεων). Καθιερώσαμε επίσης συμμετοχικό προϋπολογισμό για την πάγια προκαταβολή του Προέδρου της Κοινότητας (ύψους 6.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Το Σεπτέμβριο του 2020 κάναμε απολογισμό πεπραγμένων, όπως ορίζεται στην νομοθεσία Δήμων και Κοινοτήτων.
Πολύ ενθαρρυντικό εκ μέρους όλου του Συμβουλίου είναι το γεγονός ότι αποτελούμαστε από 4 διαφορετικούς συνδυασμούς και έχουμε καταφέρει σε κάθε συμβούλιο να έχουμε απαρτία και η συντριπτική πλειοψηφία των αποφάσεων μας να είναι με ομοφωνία. Πολύ σημαντικές θεωρώ και τις μικροπαρεμβάσεις μας σε σημεία της πόλης που παρουσίαζαν επικινδυνότητα (κλάδεμα δέντρων, κάλυμμα έκθετων καλωδίων, επισκευή αστικού εξοπλισμού) και η αποτροπή κατασπατάλησης νερού από διαρροές στο νεκροταφείο του Αγ. Ιωάννη.
Τέλος, η άμεση ανταπόκριση μας εν μέσω πανδημίας, τόσο με προτάσεις, όσο και με καθιέρωση τηλεδιάσκεψης του συμβουλίου μας αλλά και με διοργάνωση εκδήλωσης -μέσω διαδικτύου - για τον εορτασμό των Εορτών Εξόδου 2020.

 
Ερώτηση 4
Τι έχετε να πείτε για τη συνεργασία σας με το Δήμαρχο κ Λύρο και γενικότερα με τη Δημοτική Αρχή; Πείτε μας τι ζητάτε από τη Δημοτική Αρχή;

 
Απάντηση.
Η κάθε μορφή συνεργασίας κρίνεται και φαίνεται στην πράξη. Τόσο οι Σύμβουλοι όσο και εγώ ως Πρόεδρος, ανταποκρινόμαστε άμεσα και υπεύθυνα σε κάθε ανάγκη, κλήση, γραφειοκρατική διαδικασία, παρουσία, απόφαση. Είμαστε διαθέσιμοι και πρόθυμοι.
Παράλληλα παίρνουμε πρωτοβουλίες με στόχο να προχωρήσουμε την πόλη ένα βήμα παρακάτω. Εξετάζουμε το κάθε θέμα ξεχωριστά και δεν έχουμε αγκυλώσεις από το παρελθόν. Δυστυχώς, δεν έχουμε εισπράξει τα ίδια από το σύνολο της Δημοτικής Αρχής και τον κ. Δήμαρχο. Είχα εκφραστεί στο παρελθόν δημόσια για προβλήματα που υπάρχουν όσον αφορά την έλλειψη γραφείου ή το γεγονός ότι δεν μας δίνεται η αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (πράγματα που εως σήμερα δεν έχουν αλλάξει). Εκτός όμως από αυτά δεν έχουμε ενημέρωση για τις εργασίες που γίνονται εντός της Κοινότητας (καθαρισμοί από το JCB, ασφαλτοστρώσεις). Δεν έχουμε ενημέρωση για το πως δαπανάται το ποσοστό των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, που αντιστοιχεί στην Κοινότητα Μεσολογγίου. Δεν γνωρίζουμε τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για κορυφαία θέματα που θα διαμορφώσουν την ζωή και το βιοτικό μας επίπεδο τον επόμενο καιρό (π.χ. διαχείριση απορριμμάτων, σχέδιο πόλης, σχέδιο ανάπτυξης λιμανιού). Οι συχνές προτάσεις που καταθέτουμε δεν συζητούνται, ούτε καν μας δίνεται απάντηση με ειδική αιτιολογία (όπως ορίζει ο νόμος) γιατί δεν υλοποιούνται ή απορρίπτονται.
Για όλα τα παραπάνω ζητάμε συνεχώς ενημέρωση, πιέζοντας με κάθε τρόπο (μέσω της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, του Συνηγόρου του Πολίτη, της Εισαγγελίας), αφού η προφορική επικοινωνία δεν επιτυγχάνεται. Σκεφτείτε πόσο πολύτιμο δημιουργικό χρόνο θα κερδίζαμε για την πόλη, αν δεν χρειαζόταν να προσφεύγουμε για δικαίωση και για τα πιο απλά;
Υπάρχει ουσιαστική εννοιολογική διαφορά στις λέξεις συνεργάτης και ακόλουθος. Θα είμαστε εδώ για όλο το υπόλοιπο της θητείας μας, συνεχίζοντας με θέρμη την άσκηση των αρμοδιοτήτων μας. Κάθε θετική κίνηση θα την υποστηρίξουμε, κάθε αρνητική θα την θίξουμε. Το μόνο που ζητάμε είναι η ειλικρινής συνεργασία για ουσιαστική επίλυση των χρόνιων προβλημάτων του τόπου.

 
Ερώτηση 5
Σας παρακαλώ μπορείτε να μας πείτε τι συμβαίνει με τη μαρίνα στο Μεσολόγγι; Ποια
είναι η θέση σας;

 
Απάντηση
Πρόκειται για ένα κορυφαίο αναπτυξιακό έργο του Μεσολογγίου που δυστυχώς έχει χάσει την αίγλη που θα του άξιζε. Το Μεσολόγγι είναι το πρώτο στην Αιτωλοακαρνανία που ξεκίνησε ένα τόσο μεγαλόπνοο έργο. Και όμως έχει φτάσει να είναι το τελευταίο στην υλοποίηση του, με άλλες περιοχές να ξεκινούν πολύ αργότερα και να πετυχαίνουν πολύ περισσότερα. Αυτή την στιγμή η Μαρίνα βρίσκεται σε τέλμα. Υπολειτουργεί με μια προσωρινή αδειοδότηση, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα για πλήρη ανάπτυξη της.
Δεν θα θίξω τις διαφορές των μετόχων του εταιρικού σχηματισμού διότι αυτά αποτελούν ιδιωτικές διαφορές. Η ουσία της υπόθεσης είναι ότι η πόλη του Μεσολογγίου οφείλει να έχει ξεκάθαρη θέση για την υλοποίηση του έργου. Η μεταφορά ευθυνών σε άλλα όργανα (π.χ. Υπουργείο Τουρισμού) μόνο χρόνο δίνει σε όσους επιθυμούν να συνεχίσουν να κωλυσιεργούν.
Η θέση μου έχει εκφραστεί τόσο μέσα από τον Συνδυασμό “Για την Κοινότητα Μεσολογγίου”, όσο και από την απόφαση του Συμβουλίου Κοινότητας Μεσολογγίου. Το έργο, οφείλει να δημοπρατηθεί εκ νέου ώστε να υπάρξει νέο εταιρικό σχήμα το οποίο θα είναι καθόλα αξιόπιστο να φέρει εις πέρας το έργο, εκπληρώνοντας τις συμβατικές του υποχρεώσεις .
Σκεφτείτε ότι αυτή την στιγμή αν είχε ολοκληρωθεί το έργο, στην πλήρη ανάπτυξη του θα είχε 267 σκάφη. Και αν μάλιστα επεκτείνοταν το έργο σε όλο το λιμάνι (καταργώντας τον εμπορικό χαρακτήρα του λιμανιού, διατηρώντας το αλιευτικό καταφύγιο), θα μπορούσαμε να μιλάμε για μια κοινότητα ιστιοφόρων στο λιμάνι Μεσολογγίου σε αρμονία με τους ψαράδες της περιοχής μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εισροή συναλλάγματος στην πόλη μας και τις δραστηριότητες που θα μπορούσαν να πλαισιώνουν τον περιβάλλοντα χώρο.
Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει καμία απόφαση ούτε του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, ούτε του Δημοτικού Συμβουλίου με εκφρασμένη άποψη για την τύχη του πιο μεγάλου αναπτυξιακού έργου. Τι περιμένουμε; Γιατί δεν στέλνει εξώδικη πρόσκληση το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο προς το Υπουργείο Τουρισμού για να πράξει το τελευταίο τα δέοντα (αν όντως εκεί έχουμε κολλήσει);
 
Ερώτηση 6
Πως κρίνετε την παραγωγή έργου από το Δήμαρχο και τους συνεργάτες του;

 
Απάντηση
Η παραγωγή έργου στην τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να κρίνεται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια. 

Τα βασικότερα είναι: 

α) προϋπολογισμοί-απολογισμοί-ισολογισμοί 

 β) τεχνικό πρόγραμμα 

γ) ανταπόκριση στις προκλήσεις της εποχής

 δ) αποφάσεις 

ε) ουσιαστικό αποτύπωμα.
Α + Β. Προϋπολογισμοί και τεχνικό πρόγραμμα: Αυτή είναι ίσως η πιο κρίσιμη περίοδος για την πόλη και για τον Δήμο μας. Τώρα ετοιμάζεται τόσο το τεχνικό πρόγραμμα της επόμενης χρονιάς, όσο και ο προϋπολογισμός. Εκεί αποτυπώνεται το έργο της διαχείρισης, του νοικοκυρέματος, της πρόβλεψης των αναγκών, της αξιοποίησης των πόρων. Κληθήκαμε ως Κοινότητες να στείλουμε τις απόψεις μας για το Τεχνικό πρόγραμμα μέσα Σεπτεμβρίου.
Δεν έχουμε κληθεί όμως σε έναν ουσιαστικό διάλογο που θα αναλυθούν οι παράγοντες και τα κριτήρια της ιεράρχησης των έργων που θα γίνουν την επόμενη χρονιά. Πώς θα δαπανηθούν οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι που αναλογούν σε κάθε Κοινότητα;
Γ. Ανταπόκριση σε προκλήσεις: Ζούμε σε μια εποχή που οι προσκλήσεις για κάθε πόλη είναι πολύ μεγάλες: από την μία έχουμε μειωμένα έσοδα, από την άλλη έχουμε αυξημένες δαπάνες. Από την μία μεταφέρονται αρμοδιότητες, από την άλλη οι ανθρώπινοι και χρηματικοί πόροι μένουν ίδιοι. Οι ανάγκες για ανακαινίσεις και ανεγέρσεις σχολείων, η προσαρμογή στις έντονες αλλαγές στο κλίμα, η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, οι στεγαστικές ανάγκες, η προσβασιμότητα όλων και η κινητικότητα μέσα στην πόλη είναι θέματα που χρειάζονται ουσιαστικές παρεμβάσεις.
Επίσης οι σύγχρονες πόλεις κρίνονται και από την ανταπόκρισή τους στο τρίπτυχο: ανοιχτά δεδομένα, συνέργειες, βιωσιμότητα.
Όλα αυτά αποτυπώνονται στα ετήσια σχέδια δράσης των Δήμων, τους προϋπολογισμούς και φυσικά στο τεχνικό πρόγραμμα. Και όλα αυτά κρίνονται στο τέλος κάθε χρονιάς με τον απολογισμό πεπραγμένων και την αλλαγή που βιώνει ο πολίτης.Δ. Αποφάσεις: θέλω να σχολιάσω δύο αποφάσεις της Δημοτικής αρχής που δεικνύουν την απομάκρυνση από τα θέλω των κατοίκων και την σύγχρονη πραγματικότητα. Και τις δύο θα τις αντιμετωπίσουμε στο μέλλον αφού ακόμα δεν έχουν υλοποιηθεί. Η πρώτη είναι για την τοποθέτηση υπόγειων κάδων στην πόλη του Μεσολογγίου. Το Συμβούλιο Κοινότητας γνωμοδότησε αρνητικά για τα σημεία τοποθέτησης, αφού χωρίς σχεδιασμό προτάθηκαν ως σημεία η Πλατεία Πέντε Πρωθυπουργών και το Τρίγωνο. Μάλιστα η πρόβλεψη είναι για έναν κάδο ανά σημείο, ενώ η σύγχρονη πραγματικότητα επιβάλλει τέλος στα μεικτά απορρίμματα και διαχωρισμό στην πηγή άρα, τουλάχιστον τρεις κάδους ανά σημείο.
Παρουσιάσαμε την επιχειρηματολογία μας και την εναλλακτική προτασή μας στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, εντούτοις αυτή έκρινε διαφορετικά.
 
Η δεύτερη απόφαση αφορά την χρήση του προγράμματος Leader Αλιείας εκ μέρους του Δήμου μας. Η πρόταση που κατέθεσε το Συμβούλιο Κοινότητας προς τον Δήμο ώστε να ενταχθεί ως υποέργο στην συνολική πρόταση του Δήμου ήταν η επισκευή των πλωτών ξύλινων διαδρόμων (εξέδρες πρόσδεσης σκαφών) στο λιμανάκι της Τουρλίδας, η ανακατασκευή του τέταρτου οικισμού (πελάδας) στην 4η καμάρα Κλείσοβας ώστε να γίνει μέρος υποδοχής επισκεπτών και η δημιουργία αποχέτευσης στο εν λόγω σημείο, έργα που θα συμπλήρωναν αρμονικά την ανακατασκευή από την Περιφέρεια του δρόμου της Τουρλίδας και το δρόμο για το Μουσείο Άλατος από τον Δήμο Μεσολογγίου. Η πρόταση που κατατέθηκε τελικά από τον Δήμο μας, αφορά την ανακαίνιση στο θεατράκι στο Λιμάνι, η οποία ναι μεν κρίνεται σημαντική, δεν μπορεί όμως να απορροφά όλη την χρηματοδότηση και να μην λαμβάνεται υπόψη η εξυπηρέτηση βασικών αναγκών τόσο των ψαράδων, όσο και των επισκεπτών ειδικά από ένα πρόγραμμα που έχει αυτό τον σκοπό.
Ε. Αποτύπωμα: Έχει περάσει περισσότερο από χρόνος και το μόνο θετικό, το οποίο και αυτό κινείται σε πολύ αργούς ρυθμούς είναι η σύσταση της Ενεργειακής Κοινότητας, ένα έργο που στην πλήρη ανάπτυξή του θα εξοικονομεί πόρους για τον Δήμο μας.
Κατά τα λοιπά, είμαστε στα τέλη του Νοεμβρίου 2020 και ακόμα δεν έχει δημοπρατηθεί: η Παλαμαϊκή (στέγαση 1ου Γυμνασίου), το γήπεδο, η οδός Ναυπάκτου- Παπαδιαμαντοπούλου, το σπίτι Παλαμά και η Βάλβειος, δεν υπάρχει πρόβλεψη για την κυκλοφοριακή μελέτη, για το σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, για τα αντιπλημμυρικά και καμία πρόβλεψη για την εφαρμογή-τροποποίηση του σχεδίου πόλης και εκπόνηση νέου.
Όσο για πολύ εύστοχες προτάσεις που έρχονται στην δημοσιότητα (π.χ. για διάσωση και ανάδειξη ιστορικών σημείων στην λιμνοθάλασσα, Αγία Τριάδα, Βασιλάδι κλπ) δεν γνωρίζουμε αν λαμβάνονται υπόψη και αν δημιουργούνται ομάδες έργου για την διαμόρφωση του φακέλου και την κατάθεσή τους.

 
Ερώτηση 7
Η εικόνα της Ιεράς Πόλης του Μεσολογγίου βελτιώθηκε με την νέα δημοτική αρχή;

 
Απάντηση
Καθρέφτης μιας πόλης είναι οι πολίτες και το επίπεδο ευημερίας τους. Τα χαμογελαστά πρόσωπα και η διάθεση για δημιουργία. Επίσης την εικόνα της πόλης συνθέτει ο πολιτικός διάλογος που αναπτύσσεται για διάφορα θέματα. Μια δημοτική αρχή μπορεί να συμβάλλει διαχειριζόμενη τα αυτονόητα της καθημερινότητας και δημιουργώντας αναπτυξιακές προοπτικές και υποδομές. Παράλληλα μπορεί να διαμορφώσει τον πήχη του πολιτικού λόγου.
Υπάρχουν βήματα βελτίωσης στο θέμα των αδέσποτων/εγκαταλελειμμένων ζώων που βρίσκονταν στους δρόμους, εντούτοις έχουν δημιουργηθεί θέματα διαχείρισης και βιωσιμότητας των πρακτικών που ακολουθούνται. Το Μεσολόγγι είναι όμορφο και προικισμένο εκ φύσεως, επομένως είναι οι μικρές πινελιές που του λείπουν για να δούμε τη βελτίωση. Παράλληλα η πόλη διαθέτει αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό που δρά τόσο τοπικά, όσο εθνικά και παγκόσμια. Απαντώντας ευθέως στην ερώτησή σας: Όχι, δεν παρατηρείται βελτίωση. Παρατηρείται η κάποια αυτονόητη συντήρηση.
 
Η εικόνα της πόλης θα αλλάξει όταν η μητέρα θα μπορεί να περπατήσει με το καρότσι στα πεζοδρόμια, όταν οι γονείς δεν θα φοβούνται να στείλουν τα παιδιά στο σχολείο με τα ποδήλατα, όταν τα παιδιά θα έχουν φως στις γειτονιές για να επιστρέψουν σπίτι τους ή να παίξουν, όταν ένα νέο ζευγάρι θα προτιμά το Μεσολόγγι για να δημιουργήσει οικογένεια, όταν ένας επαγγελματίας θα επιθυμεί να επιχειρήσει στην περιοχή, όταν μια εταιρεία θα μας διαλέγει ως έδρα των δραστηριοτήτων της, όταν θα μπορούμε να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι και να έχουμε παραγωγικό διάλογο και αποτέλεσμα, όταν ο πολιτικός διάλογος θα γίνεται με επιχειρήματα και όχι με “κουτσομπολιά”.

 
Ερώτηση 8
Το τελευταίο χρονικό διάστημα πραγματοποιήσατε πολλές συνελεύσεις στις γειτονιές της πόλης. Ποια τα συμπεράσματα από αυτές;

 
Απάντηση
Δύο συμπεράσματα: το ένα στενάχωρο, το άλλο ενθαρρυντικό. Ξεκινώ με το στενάχωρο: η πόλη ξέχασε να ασχοληθεί με την πόλη! Υστερούμε σε βασικές υποδομές που πηγαίνουν πίσω κάθε προσπάθεια αξιοποίησης. Πώς να επενδύσει κάποιος στο Μεσολόγγι, είτε ως νοικοκυριό, είτε ως επιχείρηση, όταν δεν υπάρχει σχέδιο πόλης, δεν υπάρχει σύστημα αποχέτευσης σε πολλά σημεία της επέκτασης, υπάρχουν σοβαρά θέματα με το δίκτυο ύδρευσης, δεν υπάρχει τοπικό χωρικό σχέδιο με χρήσεις γης, δεν έχουμε ειδικό πολεοδομικό σχεδιασμό για την περιοχή πλησίον του λιμανιού, ο φωτισμός στις γειτονιές είναι ελλιπής, η οδοποιία υστερεί, οι αγωγοί ομβρίων δεν υπάρχουν. Τέτοια θέματα ανέδειξαν οι συνελεύσεις.
Το θετικό συμπέρασμα: η συμμετοχή των πολιτών και η διάθεση για συνεργασία, ιεράρχηση και επίλυση.
Η πόλη είναι ζωντανή έχει όμως έντονη εικόνα εγκατάλειψης. Στο χέρι μας είναι να παίρνουμε τις σωστές αποφάσεις και να μην χάνουμε ευκαιρίες, ώστε να καταφέρουμε κάποια στιγμή να μιλάμε για “άλμα μεγαλύτερο από την φθορά”.
 
Ερώτηση 9.
Συνηθίζω σε κάθε συνέντευξη να θέτω τη παρακάτω ερώτηση σε όλους τους συνομιλητές μου.

Ποιο μήνυμα ή μηνύματα θέλετε να στείλετε στους κατοίκους της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου αλά και της ευρύτερης περιοχής; 

Κυρία Πρόεδρος ο λόγος σε εσάς.

 
Απάντηση
Να συνεχίσουμε να διεκδικούμε. Να παραμείνουμε αισιόδοξοι. Το μέλλον μας θέλει ενωμένους και έτοιμους. Το οφείλουμε στον εαυτό μας και τις γενιές που ακολουθούν. Το Μεσολόγγι και η ευρύτερη περιοχή έχει σύγχρονη ιστορία που γράφεται καθημερινά: στον αθλητισμό, στον πολιτισμό, στα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα, στις προσπάθειες της εκπαιδευτικής κοινότητας, σε όσους επιμένουν να επιχειρούν! Ας αποδείξουμε ότι μπορούμε. Ως Πρόεδρος της Κοινότητας Μεσολογγίου παρά τις μεγάλες αντιξοότητες που
 
αντιμετωπίζω καθημερινά, θα συνεχίσω να διεκδικώ, να παλεύω για τα αυτονόητα και για το κάτι παραπάνω. Στόχος να εξασφαλίσουμε το “Ζην” και να προχωρήσουμε στο “Ευ Ζην”.

 
ΣΧΟΛΙΟ
Αγαπητοί Αναγνώστες
Τα λόγια περιττεύουν. Στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου γίνεται κάτι πρωτόγνωρο.
Το  Συμβούλιο της Δημοτικής  Κοινότητας  Μεσολογγίου με πρωτοπόρο τη κ Δασκαλή 

  • .Ακούει- Συζητά με τους Δημότες
    .Προτείνει Λύσεις
    .Επαινεί στα θετικά- Κατακρίνει στις παραλείψεις και στα λάθη.
    .Διεκδικεί ρόλους , γιατί αυτό θέλουν οι Δημότες.
Παρακολουθώ από κοντά τα δρώμενα και Μακάρι και άλλοι να μιμηθούν το παράδειγμα αυτό. Υπάρχει ελπίδα στις δύσκολες εποχές που ζούμε.

1 σχόλιο:

  1. To διάβασα. Είναι καταπληκτικό. Μακάρι να εφαρμόσουν τις μεθόδους αυτές και στο Δήμο Ακτίου- Βόνιτσας. Κουβεντιάστε με τους Δημότες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο