«Δεν θα γίνουν αποδεκτά τα μέτρα», λένε Ιεράρχες
Το ζήτημα των μέτρων για τις εκκλησίες θα συζητηθεί την προσεχή Τρίτη 15 Δεκεμβρίου κατά τη συνεδρίαση -μέσω τηλεδιάσκεψης- της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου – Διχασμένα τα μέλη της....
«Ιερό αντάρτικο» για τη λειτουργία των εκκλησιών την περίοδο των γιορτών ξεκινούν Ιεράρχες μετά την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξουν οι ναοί μόνο τα Χριστούγεννα και τα Φώτα και με αυστηρούς περιορισμούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί Ιεράρχες και ιερείς περίμεναν ότι οι εκκλησίες θα ανοίξουν κανονικά για το διάστημα των εορτών, με μέτρα όπως η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων.
Ωστόσο, οι προειδοποιήσεις των ειδικών για το τρίτο κύμα της πανδημίας, οι εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων προς την κυβέρνηση και οι συνεννοήσεις της κυβέρνησης με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο φαίνεται ότι δεν είναι ικανές να αποτρέψουν την εκδήλωση αντιδράσεων στους κόπλπους της εκκλησίας.
Οπως μετέδωσε νωρίτερα ο Alpha, ορισμένες ακραίες φωνές από τους κύκλους της Ιεραρχίας -που αποτελούν μειοψηφία- έχουν ήδη εκδηλώσει την πρόθεση να ανοίξουν κανονικά τους ναούς για εκκλησιασμό των πιστών, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για όσα ακολουθήσουν.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο πάντως αρκετοί Μητροπολίτες, ακόμη και από τους μετριοπαθείς της Ιεραρχίας, έχουν τοποθετηθεί ανοικτά κατά των νέων μέτρων.
Ενδεικτικά, ο Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ υποστήριξε, μιλώντας στο OPEN TV, ότι «είναι ένας διωγμός. Το λέω με πόνο ψυχής». Σχολιάζοντας την κυβερνητική απόφαση ο κ. Σεραφείμ είπε ότι «δεν μπορεί κανείς να ανακόψει τη Θεία Λατρεία. Είναι φοβερό για εμάς. Είναι εντελώς απαράδεκτο».
Καταλήγοντας μάλιστα είπε «εμείς θα κάνουμε κανονικά τις Λειτουργίες και ας έρθουν να μας συλλάβουν. Είμεθα αγανακτισμένοι».
Μητροπολίτης Σερρών: Τα μέτρα επεβλήθησαν έξωθεν από την πίστη μας
Στην ίδια κατεύθυνση και ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος που χοροστάτησε στον Αρχιερατικό Εσπερινό της εορτής του Αγίου Σπυρίδωνος, στον άδειο Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος.
Ο κ. Θεολόγος ευχήθηκε αρχικά «ο Θεός να φωτίσει όσους έχουν στα χέρια τους τη διαχείρισης αυτής της θλιβεράς καταστάσεως να αντιληφθούν ότι ο άνθρωπος δεν είναι μόνο σάρκα. Είναι και ψυχή και αυτή η ψυχή αυτές τις ημέρες τις πικρές θέλει κάπου να ακουμπήσει».
Ο Μητροπολίτης Σερρών στη συνέχεια έκανε λόγο για αγώνα που διεξάγει η Εκκλησία απέναντι σε όλους εκείνους που τη θεωρούν «ως εγκόσμιο κατασκεύασμα, ιδεολόγημα, ως μια κανονικότητα που υπόκειται στους νόμους της ανθρώπινης λογικής και φύσεως».
Καταλήγοντας, ο κ. Θεολόγος είπε ότι η Εκκλησία αντιμετωπίζεται με αυστηρότητα και με σκληρά μέτρα που επιβλήθησαν «όχι επειδή το θέλησε ο λαός του θεού, αλλά έξωθεν από την πίστη μας».
Δημητριάδος: Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά τα μέτρα
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Romfea, μιλώντας στο δελτίο του TRT, o Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος σημείωσε ότι «οι ανακοινώσεις για την παρουσία εξαιρετικά περιορισμένου αριθμό πιστών στις Εκκλησίες ανήμερα των Χριστουγέννων δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές».
Ο κ. Ιγνάτιος σημείωσε ότι «θα περιμένουμε πλέον την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, γιατί μόνο αυτή μας δεσμεύσει, ουσιαστικώς και εκκλησιαστικώς. Ζητήσαμε το μέτρο, τη χρυσή τομή. Οι αποφάσεις, αν ισχύσουν όπως ανακοινώθηκαν, δεν συνιστούν μέτρο και χρυσή τομή. Αρα θα περιμένουμε τις αποφάσεις της ΔΙΣ και θα πράξουμε αναλόγως».
agriniopress.
αργα ξυπνήσανε .. δυστυχώς. μάλλον δεν ειχαν δώσει βάση στο ερχόμενο παγκόσμιο σύστημα των ελίτ .και να θελουν να κανουν κατι τωρα πλεων ειναι πολυ αργα .οταν αρχίσαν τα μνημόνια και το ξεπούλημα που ήταν ?η ιεραρχία τους ειναι αυστηρη , η αρχιεπισκοπή δεν ρισκάρει μια ακραία κατάσταση με την κυβέρνηση ..οποτε και αυτοι που θα αντιδράσουν σύντομα θα συμβιβαστούν . αν οι θρησκευτικοί ηγέτες δεν πληρώνονταν απο το κρατος ισως τα πραγματα να ηταν διαφορετικά . τωρα ειναι απλα υπάλληλοι, και αναγκαστικα θα υπακουσουν στα αφεντικά. ο Παλαιών Πατρών Γερμανός μια φορα υπήρξε .τώρα τέλος !
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπιτρέπουν να παρακαλουθήσουν την θεία λειτουργία των Χριστουγένων και τον μέγα αγιασμό των φώτων μόνο 25 πιστοί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε σκοπό βάζουν αγκάθια στο εκκλησίασμα. Ποιόν θα επιλέξουν να παρακολουθήσει και ποιόν θα αφήσουν απέξω;
Είναι η μεγάλη παγίδα. Αυτός είναι ο στόχος.
Η μόνη λύση να αποφασίσει η Ιεραρχία να μην παρακολουθήσει κανείς.
ΜΗΝ ΤΟΥς ΚΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΧΑΡΗ
ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ.
Εγώ αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι πώς ένα όν παντοδύναμο το οποίο είναι πανταχού παρόν και τα πάντα πληρών θέλει μεσάζοντες και συγκεκριμένο τόπο για να έρθεις σε επαφή μαζί του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν πειράζει που δεν καταλαβαίνεις δεν είναι κακό. Αυτό συμβαίνει γιατί έχεις μια ατομική θρησκευτικότητα, εσύ και Θεός. Ο Χριστιανός είναι μέλος εκ μέρους. Κομμάτι δηλαδή της Εκκλησίας, γι αυτό και δε μπορεί να δει τον εαυτό του ξέχωρα. Γι αυτό και η λατρεία μας είναι κοινή, ενώνεται το σώμα και στη συνέχεια αναφέρεται στην κεφαλή που είναι ο Χριστός. Εσύ μιλάς για παντοδύναμο ον, προφανώς μια αόρατη, ασαφή οντότητα κατασκευασμενη από σένα. Ο Θεός των Χριστιανών είναι πρόσωπο που σαρκωθηκε στην υπόσταση του Χριστού. Δεν υπάρχει μεσαζων στη λατρεία, ο Χριστός είναι αυτός που τέλει τα παντα και οι ακτιστες ενέργειες του διαχέονται ώστε να τις προσλάβει οποίος είναι σε κατάσταση να το καταφέρει. Πιο απλά η λατρεία δεν είναι ηθική και ψυχολογική αλλά οντολογικη, αλλάζεις, παίρνεις πράγματα που η φύση σου δεν τα χει απάνω της. Πολύ καλό βοήθημα για αρχάριους στη χριστιανική λατρεία είναι η ερμηνεία του Αγ. Νικολάου του Καβάσιλα αλλά και η Μυσταγωγία, αν μπορείς να τα βρεις θα σε βοηθήσουν αρκετά. Συγνώμη που σου απαντώ αλλά το κάνω επειδή θεωρώ ότι διατύπωσες την ερώτηση με ειλικρίνεια . Αν πάλι το εκανες ειρωνικά ή για να πεις μια εξυπνάδα και πάλι συγνώμη που δεν το κατάλαβα, οπότε προσπέρασε την απάντηση μου σα να μη δόθηκε.
Διαγραφή1ο32. Δεν ακουνε οτι δεν υπαρχουν διαθεσιμα κρεβατια σε ΜΕΘ και ο ασθενης φευγει με αξιοπρεπεια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ πολιτεια και οι εισαγγελεις οφειλουν να επιβαλλουν τον νομο.οπως συμβαινει με ολους τους πολιτες. Η επιστημονικη κοινοτητα φωναζει για τριτο κυμα επιδημιας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν γίνει αναλογική εφαρμογή του Νόμου στις Εκκλησιες με την εφαρμογη που γίνεται έξω στα μαγαζιά και τις πλατείες πρέπει να αφήνουν ίσαμε 70,80 άτομα στις Εκκλησίες.
ΔιαγραφήΔικιο εχουν οι προηγουμενοι φιλοι και για την παγκοσμια ταξη πραγματων, και για οτι ο θεος ειναι παντου.γιαυτο εγω θα παω να προσκυνησω σε ενα ξωκληση .εξαλλου αυτο ειναι καλητερο γιατι αφοσιωνεσαι στον σκοπο σου και δεν μπενεις στον πειρασμο να ασχοληθεις με τους αλλους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια ατομική προσευχή δε χρειάζεται να πας στο ξωκκλήσι μπορεί να το κάνεις σπίτι σου. Οι Εκκλησίες χτίστηκαν για την κοινή λατρεία, γι αυτό και το όνομα τους. Προέρχεται απ το εκ καλλω... Προσκαλώ δηλαδή.
ΔιαγραφήΌποιος θέλει να προσευχηθει το κάνει κ στο σπίτι του!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι γω είχα μια παρόμοια εντύπωση. Πρόσφατα διάβασα 2 έρευνες που μου άλλαξαν την άποψη. Εκείνοι που εκκλησιαζονταν σπάνια, 2-3 φορές το χρόνο δεν προσευχοταν και στο σπίτι τους. Μπορείς να κάνεις και μια δική σου μελέτη με τυχαίο δείγμα, να ρωτήσεις καμία δεκαριά δικούς σου ανθρώπους, διακριτικά μη σε περάσουν περίεργο και θα βγάλεις το ίδιο συμπέρασμα.
ΔιαγραφήΜα αφου ο κορωνοιοςδεν μπαινει σε εκκλησιες
ΑπάντησηΔιαγραφήΆστα... Μπήκε στον Πρόδρομο και φώναξαν τους Γκοσμπαστερς!
ΔιαγραφήΓενικότερα ο κόσμος,φοβουμε ότι είναι μπαρούτι καί αλίμονο αν γίνει το τσαφ....τα προβλήματα είναι πολλά ψυχολογικά οικονομικά κοινωνικά οικογενειακά καί θρησκευτικά...."μπαρουταποθήκη"....
ΑπάντησηΔιαγραφή