Μια τραγική αλλά αληθινή ιστορία, που αποτυπώνει το τι συμβαίνει κάθε μέρα στις ΜΕΘ της χώρας αποκάλυψε ο Διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νικόλαος Καπραβέλος.
Ειδικότερα, ο κ. Καπραβέλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ, αφού σημείωσε ότι αν δεν προσέξουμε, την άνοιξη μπορεί να φτάσουμε τους 10.000-15.000 νεκρούς, αναφέρθηκε και σε μια τραγική ιστορία από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου του, όπου μια μητέρα 69 ετών έχασε τη μάχη με τη ζωή, ενώ ο γιος της νοσηλεύεται σε δπλανή ΜΕΘ, διασωληνωμένος. «Χθες στη ΜΕΘ έχασα μια μητέρα 69 ετών μετά από μάχη 2-3 εβδομάδων και ο γιος της, 37 ετών είναι δίπλα, σε άλλη Μονάδα διασωληνωμένος, σε κρίσιμη κατάσταση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καπραβέλος.
Μόσιαλος: «Πόσο καιρό μετά τον εμβολιασμό θα είμαστε προστατευμένοι από τον νέο κορωνοιό;»
Εξάλλου, σε ανάρτησή του με τίτλο “Πόσο καιρό μετά τον εμβολιασμό θα είμαστε προστατευμένοι από τον νέο κορωνοιό;”, ο καθηγητής της πολιτικής της υγείας και Διευθυντής του LSE Ηλίας Μόσιαλος αναλύει παραθέτοντας και ένα γράφημα.
“Το εμβόλιο των Pfizer/ BioNTech όπως δείχνουν τα δημοσιευμένα αποτελέσματα (DOI: 10.1056/NEJMoa2034577) θα μας παρέχει ολική προστασία από τον κορωνοϊό 1 εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση του. Ο εμβολιασμός γίνεται στο μπράτσο και η δεύτερη δόση θα πρέπει να χορηγηθεί τουλάχιστον 21 ημέρες μετά την πρώτη. Έχω αναφέρει και παλαιότερα πως το υψηλό ποσοστό αποτελεσματικότητας (95%) υπολογίστηκε 7 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση. Ας περιμένουμε όμως για περισσότερο από 7 ημέρες, καλύτερα για δύο εβδομάδες, για να είμαστε σίγουροι. Άρα, τι σημαίνει πρακτικά πως έχουμε κάνει και τις 2 δόσεις του εμβολίου; Θα συνεχίζουμε να προσέχουμε από την έναρξη της πρώτης δόσης για 4-5 εβδομάδες.
Όπως βλέπετε και στο σχήμα (και με περισσότερες λεπτομέρειες στη δημοσίευση του NEJM: https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMoa2034577…), θα υπάρχει κάποια προστασία και πριν από αυτό το διάστημα, αλλά αυτός είναι ο χρόνος που ενδείκνυται για να ξεκινήσει η πλήρης προστασία. Είναι πιθανό η αποτελεσματικότητα του εμβολίου να είναι λίγο μικρότερη όταν γίνουν μαζικοί εμβολιασμοί, ίσως για τους πολύ μεγάλους σε ηλικία ή τους ανοσοκατεσταλμένους. Όμως, δεν αναμένεται να είναι πολύ μικρότερα αυτά τα ποσοστά. Θα μάθουμε περισσότερα σχετικά με την έκταση της προστασίας και πόσο διαρκεί καθώς εισέρχονται δεδομένα και από τις τρέχουσες κλινικές δοκιμές και από το μαζικό εμβολιασμό που ξεκίνησε ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο και αναμένεται να ξεκινήσει και στις ΗΠΑ” αναφέρει.
Πηγή: thecaller.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο