Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Τα Επτάνησα έχουν τα πάντα για να προσελκύσουν Ελληνες και Ξένους τουρίστες.


 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ, Κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΑΛΕΞΑΚΗ.

     Με μεγάλο ενδιαφέρον περιέγραψε την κατάσταση που υπάρχει στα Επτάνησα  για τον τουρισμό, παρα τα προβλήματα που υπάρχουν  λόγο της σοβαρής  κατάστασης, ο  κ. Αλέξανδρος Αλεξάκης Αντιπερειφερειαρχης  Επιχειρηματικότητας, Ανταγωνιστικότητας Επτανήσων . 
Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο κος Αλεξάκης στο ITN News και στον δημοσιογράφο Γιώργο Καραχρήστο, τόνισε, η κατάσταση που βρίσκονται τα Επτάνησα είναι ιδία με όλους τους τουριστικούς προορισμούς, έχει ανοίξει ένα μικρό ποσοστό καταστημάτων, επιχειρήσεων, ξενοδοχείων αυτά είναι δυστυχώς για τους τύπους ανοικτά, υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό που ετοιμάζεται να ανοίξει μετά την 1 Ιουλίου, και ένα μικρό ποσοστό δυστυχώς που δεν θα ανοίξει.
Καλησπέρα κ. Αλεξάκη σε τι κατάσταση βρισκόμαστε σήμερα θέλετε να μας πείτε δυο λόγια.
Η κατάσταση που βρίσκονται τα Επτάνησα είναι ιδία με όλους τους τουριστικούς προορισμούς, έχει ανοίξει ένα μικρό ποσοστό καταστημάτων, επιχειρήσεων, ξενοδοχείων αυτά είναι δυστυχώς για τους τύπους ανοικτά, υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό που ετοιμάζεται να ανοίξει μετά την 1 Ιουλίου , και ένα μικρό ποσοστό δυστυχώς που δεν θα ανοίξει, είναι μια κατάσταση δύσκολη, πρωτόγνωρη γίνεται μια προσπάθεια από όλες τις πλευρές να δούμε τι μπορεί να σωθεί .

Έχουμε μιλήσει με επαγγελματίες , ξενοδόχους , ενοικιαζόμενα και έχουν λίγο θορυβηθεί σε διάφορες περιοχές των Επτανήσων σε σχέση αν έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουνε , δηλαδή αν έχουν και την οικονομική δυνατότητα να ανοίξουν , έχουμε ακούσει ότι  50 και 60% των ξενοδοχείων μπορεί να μην ανοίξουν.
Νομίζω ότι είναι μεγάλο το ρίσκο , είναι μεγάλα τα κόστη , είναι προβληματισμένος ο κόσμος , επιχειρήσεις που δεν θα ανοίξουν δεν ξέρουν πως θα επιβιώσουμε μέχρι το επόμενο καλοκαίρι , δεν μπορώ να πω τι ποσοστό είναι αυτό αλλά νομίζω ότι είναι εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό που αγγίζει το 90% αυτών που γνωρίζουν ότι είναι δύσκολη η περίοδος που θα έρθει. Ένας από τους επαγγελματίες είμαι κι εγώ , ετοιμάζω την επιχείρηση με τον αδερφό μου στην Κέρκυρα ετοιμαζόμαστε κανονικά για να ανοίξουμε 2 Ιουλίου αλλά μπορώ να σου πω τι θα γίνει , οι προ κρατήσεις είναι πολύ λίγες , σε ποσοστό 20% της πληρότητας , οι νέες κρατήσεις μετά COVID είναι 0 .
Θα ανοίξουμε με τις προ κρατήσεις και λόγω του συμβολαίου και ότι ίσως με το άνοιγμα της σεζόν από όλους τους συναδέλφους να αρχίσει να κινείται για τον Αύγουστο. 
Τι επιχείρηση έχετε;
Έχουμε μια ξενοδοχειακή μονάδα στην Κέρκυρα.
Οικονομική ενίσχυση για το άνοιγμα των επιχειρήσεων έχετε ;
Θεωρώ ότι η μικρομεσαία επιχείρηση , ότι δεν υπήρξε ανάλογη βοήθεια , θα έπρεπε να ήταν μεγαλύτερη , κατανοώ ότι η χώρα έρχεται μετά από 10 χρόνια δύσκολα μνημονιακά , μπορώ να το καταλάβω αυτό και είμαι γνώστης της οικονομικής κατάστασης της χώρας , θεωρώ ότι το κράτος προλαβαίνει με το βοήθημα να δώσει κάτι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις γιατί εάν δεν γίνει αυτό θεωρώ πολύ δύσκολο το τρίμηνο Οκτώβριος – Δεκέμβριος  και με αρνητικές συνέπειες για την επόμενη τουριστική σεζόν.
Κάποια εικόνα σε σχέση με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κατά πόσο έχουνε συνεργασία με τις τράπεζες;
Η δική μου άποψη έχει κ αθολη την διάρκεια με τις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες και ως θεσμικός παράγοντας μία θέση την οποία την έχω χρόνια , είναι ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει την χρηματοδότηση των τραπεζών το προηγούμενο διάστημα , θεωρούσα ότι σε μια παγκόσμια κρίση οφείλαν οι τράπεζες να αντιμετωπίσουν το θέμα αυτό διαφορετικά , δεν υπήρχε η κατάλληλη στήριξη , έδωσαν ένα βοήθημα αλλά δεν ήταν αυτό που περιμέναμε.
Για να τελειώσουμε το κομμάτι αυτό στις επιχειρήσεις που θα ανοίξουνε είναι τι γίνεται με τους εργαζόμενους . Δεν ξέρω αν έχετε μία εικόνα πόσοι δουλεύουν;
Δεν έχουμε σαφή εικόνα , γιατί δεν έχουμε σαφή εικόνα πόσες επιχειρήσεις θα ανοίξουν , αυτό που γνωρίζω μέσα από τα επίσημα στοιχεία υπολογίζεται ένα ποσοστό 20% σε σχέση με την περσινή περίοδο. Η μικρομεσαία επιχείρηση κοιτάζει με μεγάλο ενδιαφέρον το κομμάτι του εργασίας διότι οι εργαζόμενοι για μας είναι συνάδελφοι. Το ενδιαφέρον για κάθε μικρομεσαία επιχείρηση είναι να καλυφθούν οι ανάγκες των ανθρώπων αυτών οι οποίοι πραγματικά έχουν τις ίδιες αγωνίες με εμάς , και νομίζω διότι γνωρίζω την οικονομική κατάσταση της χώρας τα τελευταία χρόνια ότι δόθηκε ένα ικανοποιητικό βοήθημα στους εργαζομένους,  είναι μια σημαντική βοήθεια χρειάζεται παραπάνω.
Υπάρχει το κομμάτι το γκρίζο των ανθρώπων που δεν πρόλαβαν ούτε καν να προσληφθούν και επειδή είχαμε μία συζήτηση με τον πρόεδρο των εργαζομένων είχε δοθεί υπόσχεση από την κυβέρνηση ώστε να ανοίξουν οι επιχειρήσεις έστω για λίγο να προσληφθούν αυτοί οι άνθρωποι για να μπορούν να πάρουν κάποιο επίδομα γιατί κομμάτι των ανθρώπων δεν παίρνουν ούτε το επίδομα .
Έχουν υπάρξει κάποιες ασάφειες όχι εσκεμμένα νομίζω , και με παρεμβάσεις των φορέων των εργαζομένων αλλά και με τους ανθρώπους που προσφέρουν , ελπίζω ότι σύντομα θα λυθούν γιατί είναι όντως πραγματικά κρίμα.
Έχει προετοιμαστεί υγειονομικά η περιοχή για να αντιμετωπίσει κάποιο κρούσμα COVID19 ;
Είναι ένα σημαντικό κομμάτι όπως καταλαβαίνετε το ποσό είναι προετοιμασμένη μια περιοχή. Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων το έχει διασφαλίσει αυτό το κομμάτι , με νοσοκομεία αναφοράς για παράδειγμα της Κέρκυρας που είναι εξοπλισμένο με τον κατάλληλο εξοπλισμό , μηχάνημα μοριακής ανάλυσης έχουν γίνει οι απαιτούμενες ενέργειες με το Υπουργείο Τουρισμό και χθες ανέβηκε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ η προκήρυξη διαγωνισμού  για τα ξενοδοχεία καραντίνας , οπότε τις επόμενες μέρες θα γνωρίζουμε ποια είναι τα ξενοδοχεία καραντίνας σε κάθε κοινότητα και από πλευράς πιστοποίησης έχει βγει η υπουργική απόφαση πως θα μπορέσουν να πιστοποιηθούν οι επαγγελματίες και τελευταίο η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων όπως έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα διενεργεί εκπαιδευτικά σεμινάρια μέσω του πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής το οποίο προσφέρουν στους επαγγελματίες όλων των νησιών του Ιονίου την κατάρτιση – εκπαίδευση πάνω στα πρωτόκολλα ούτως ώστε να είναι και οι άνθρωποι του τουρισμού όσο το δυνατό πιο ενημερωμένοι και εκπαιδευμένοι.
Έχετε εικόνα από το εξωτερικό σε σχέση με αεροπορικές εταιρείες και αν έχουνε βάλει στο πρόγραμμα τα Επτάνησα φέτος;
Δυστυχώς είναι λίγο δύσκολο να εξηγήσουμε ακριβώς την κατάσταση , είχαμε κάποιες χώρες που είχαν δηλώσει πτήσεις στην Ελλάδα και τα Επτάνησα 1 Ιουλίου και χτες ενημέρωσαν ότι αλλάζουν την ημερομηνία για 16 Ιουλίου , υπάρχουν χώρες οι οποίες αλλάζουν το πρόγραμμα που είχαν προγραμματίσει και θεωρώ ότι δεν έχουμε ακριβές στοιχεία αυτή τη στιγμή γιατί υπάρχουν αλλαγές στα προγράμματα , πιστεύω ότι την επόμενη εβδομάδα θα είναι πιο ξεκάθαρο το τοπίο. Γνωρίζουμε ότι 2 Ιουλίου θα υπάρχουν περίπου 60 πτήσεις στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας αλλά δεν γνωρίζουμε τον αριθμό των επιβατών.
Ακτοπλοϊκώς τα νησιά πως συνδέονται με την Στερεά Ελλάδα;
Η κρουαζιέρα έχει εξαιρετικές επιδόσεις στα Επτάνησα , είχε σαρωτική πορεία το προηγούμενα χρόνια , φέτος δεν θα υπάρξει οπότε είναι ένα ακόμα πλήγμα για τον τουρισμό στα Επτάνησα , μέχρι στιγμής οι εταιρίες που έφταναν στο λιμάνι της Κέρκυρας έχουν κάνει παύση δεν ξέρουμε στο επόμενο διάστημα τι θα γίνει , τώρα για το πως θα έρθει κάποιος στα νησιά έχουμε 2 κεντρικά λιμάνια το λιμάνι της Κέρκυρας και το λιμάνι της Λευκίμμης , αυτό που δεν προλάβαμε φέτος να κάνουμε ήταν τα υδροπλάνα , πιστεύουμε το χρόνου να μας βρει με υδροπλάνα σε κάθε νησί.
Φέτος δίνεται ένα ιδιαίτερο βάρος στον κοινωνικό τουρισμό που δεν ξέρω κατά πόσο συμμετέχουνε τα Επτάνησα , έχουνε μπει στο πρόγραμμα για τον κοινωνικό τουρισμό;
Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια τα Επτάνησα έχουν εξαιρεθεί από την μεγάλη ροή εσωτερικού τουρισμού , οπότε τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια πτώση και δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορέσουμε να ξανά προσεγγίσουμε λόγω της κρίσης , έχει γίνει μια στόχευση στο κομμάτι της προβολής στον εγχώριο τουρισμό, κάνουμε μια προσπάθεια μήπως τονώσουμε την αγορά μέσα από τον εσωτερικό τουρισμό , δεν νομίζω ότι θα καλύψει βέβαια το τεράστιο κενό που έχουμε μπροστά μας , ελπίζουμε ότι μέσω των κουπονιών του κοινωνικού τουρισμού να τονώσουμε λίγο την αγορά.
Έπρεπε να είναι μεγαλύτερο το πόσο στο κομμάτι του κοινωνικού τουρισμού , υπάρχουν όμως προσφορές που έχουν κάνει οι επαγγελματίες του τουρισμού ;
Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο , υπάρχουν τα ξενοδοχεία που θα δουλέψουν με τον κοινωνικό τουρισμό , η Περιφέρεια κάνει ότι μπορεί να στηρίξει τους επαγγελματίες και πιστεύουμε ότι θα ξανά προσεγγίσουμε το κομμάτι το εγχώριο .
Στα Επτάνησα εκτός από τις ωραίες παραλίες δίνεται μία ιδιαιτερότητα σε σχέση με τη γαστρονομία της περιοχής , θέλετε να μας πείτε μερικά πράγματα ;
Είχαμε μια συζήτηση πριν με το Υπουργείο Τουρισμού για την γαστρονομία , ο νέος σχεδιασμός ως νέα αρχή θεωρήσαμε πως πρέπει να δώσουμε βάση στο yachting και τη γαστρονομία δύο άξονες οι οποίοι δυστυχώς δεν έχουμε αναδειχτεί στα Επτάνησα και μπορούν να αναδειχτούν , θεωρούμε ότι η γαστρονομία , ότι το κάθε νησί έχει να δώσει πάρα πολλά πράγματα , παράδειγμα η  Κρήτη που πρωτοπορεί με το ελληνικό πρωινό αυτό δεν υπάρχει στα νησιά μας , είναι κάτι που πρέπει να ξεκινήσει είναι στα πλανά μας ως Περιφέρεια σε συνεννόηση με τους φορείς , επιμελητήρια και καταλύματα και όλος ο κλάδος για να φέρουμε το ελληνικό τοπικό πρωινό στα ξενοδοχεία μας , φυσικά και η γαστρονομία στο σύνολο της που υπάρχει αλλά δεν έχει αναδειχθεί. Επίσης το yachting είναι σημαντικό έχουν κάποια νησιά σε κάποιο σημείο αλλά εδώ είναι το στοίχημα μας να αναδείξουμε πολλά καταφύγια που παραμελημένα , γεμάτα βάρκες και καΐκια , και μέσω από μια σημαντική βοήθεια από το κράτος να αναδειχθούν να γίνουν μικρές μαρίνες και αυτό θα συμβάλει στην συνδεσιμότητα των νησιών μας .
Θέλετε να μας πείτε ορισμένα χαρακτηριστικά για τα Επτάνησα ,  Γιατί να έρθει ο κόσμος στα Επτάνησα;
Ξέρω ότι η χώρα μας στο σύνολό της έχει χαρακτηριστικά τα οποία θα έρθουν να τα επισκεφθούν , η Κέρκυρα , η Κεφαλονιά , η Ζάκυνθος , η Λευκάδα κάθε νησί ξεχωριστά έχει τα δικά του συγκριτικά πλεονεκτήματα για να τραβήξει τον ευρωπαίο επισκέπτη , έχουμε αρκετά προβλήματα αλλά βλέπετε ο Ευρωπαίος επισκέπτης συνεχίζει και έρχεται γιατί έχουμε πολλά πράγματα , είμαστε φιλόξενοι , η φιλοξενία είναι στο DNA μας , το φυσικό κάλος , αλλά και οι υπηρεσίες που έχουμε εξελίσσονται , και νέες εναλλακτικές μορφές τουρισμού που υπάρχουν  , περιπατικό τουρισμό , μονοπάτια τα οποίο πρέπει να διανοιχθούν , θρησκευτικό τουρισμό στην Κέρκυρα με τον Άγιο Σπυρίδωνα , το στοίχημα είναι να καταφέρουμε να εξελίσσουμε όλες αυτές τις μορφές τουρισμού , δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα από κανένα Ευρωπαϊκό προορισμό . τα Επτάνησα είναι από τους τοπ προορισμούς και ας έχουμε προβλήματα , στόχος μας είναι να αναδειχθεί η διαφορετικότητα , και να φροντίσουμε να είμαστε δίπλα στις επιχειρήσεις μέσα από τα χρηματοδοτικά προγράμματα τα οποία υπάρχουν.
Υπάρχει διαφημιστική προβολή της περιφέρειας αυτή την περίοδο για το εξωτερικό για την Ελλάδα ;
Η αλήθεια είναι ότι στο κομμάτι της προβολής υπήρχε ένα πρόβλημα με την προηγουμένη αρχή , υπήρχε ένα πόσο όχι ιδιαίτερα μεγάλο θα έλεγα για τουριστική προβολή το οποίο όπως στην αρχή απευθυνόταν στις Ευρωπαϊκές χώρες , διότι αυτό ήταν το νορμάλ για εκείνη την περίοδο , αυτό το οποίο κάναμε εμείς ήταν να προσαρμόσουμε ένα μέρος του ποσού γιατί δεν μπορούσε να γίνει όλο το πόσο , στοχεύοντας στην εγχώρια αγορά , ένα κομμάτι πάει αναγκαστικά στην αγορά της Ευρώπης , σύντομα θα έχουμε σποτάκια αλλά θα καθυστερήσουν λίγο διότι υπάρχει συγκεκριμένη και στοχευμένη καμπάνια από το υπουργείο και μας δόθηκε εντολή από το υπουργείο να δουλέψουμε ταυτόχρονα για την κεντρική προβολή της χώρας και σε δεύτερο στάδιο οι περιφέρειες αυτόνομα κάθε μια .
Ευχαριστούμε για άλλη μία φορά με τη συμμετοχή σας να ξέρετε ότι είμαστε στη διάθεσή σας πάντα να γράψουμε το οτιδήποτε να προβάλουμε την περιοχή είμαστε κοντά σας.
Και εγώ θέλω να σας ευχαριστήσω και προσωπικά νομίζω ότι άνθρωποι σας και εσάς είναι αναγκαίοι στον τομέα του τουρισμού και μέσω της ενημέρωσης , να αναδεικνύονται τα προβλήματα , μου δίνετε την δυνατότητα να αναδείξω κι εγώ θέματα και πλεονεκτήματα της περιφέρειας μας .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο