Σάββατο 27 Ιουνίου 2020

H ιστορία της Α.Ε. Μεσολογγίου

       Στο έμπα της δεκαετίας του ’30, το 1931 στο Μεσολόγγι, ιδρύθηκε η Αθλητική Ένωση Μεσολογγίου, σε ένα περιβάλλον που η δίψα για αθλητισμό, υπερνικούσε τις όποιες ελλείψεις υπήρχαν σε τεχνικά και οικονομικά μέσα. Από τότε η πορεία της περνώντας από διάφορα στάδια, αγωνιστικά και μη, εξελίχθηκε έως τις μέρες μας.
Απευθυνθήκαμε στη διοίκηση της ομάδας, που μας έδωσε τα ιστορικά στοιχεία για την πορεία της ΑΕΜ, τα οποία και παρουσιάζουμε.
1931 ΑΕΜ

Ίδρυση
 
    Η ανάγκη για μια δυνατή ομάδα στο Μεσολόγγι οδήγησε μετά από συναντήσεις παραγόντων και με την παραίνεση του τότε νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας στην δημιουργία της Αθλητικής Ένωσης Μεσολογγίου. Η ΑΕΜ ιδρύθηκε το 1931, στα μέσα Μαρτίου, έπειτα από συνένωση τοπικών ομάδων.
Οι παίχτες προέρχονταν κυρίως από τον Παναιτωλικό Μεσολογγίου και τον Ολυμπιακό, αλλά υπάρχουν αναφορές και σε άλλες μικρότερες ομάδες που συμμετείχαν στην συνένωση όπως Νίκη, Κεραυνός, Αστέρας, Δάφνη, Ατρόμητος κλπ.

 
Τα πρώτα χρόνια και η διάλυση
 
Η ΑΕΜ καταφέρνει γρήγορα να γίνει μια δυνατή ομάδα στην Αιτωλοακαρνανία καταφέρνοντας κάποιες νίκες απέναντι σε άλλα σωματεία της περιοχής. Παράλληλα συμμετέχει στην ΕΠΣ Πατρών. Σημαντικοί παίχτες της εποχής είναι οι Ντρες (τ.), Φάκκας, Γιαννόπουλος, Λιναρδάτος, Κατσαΐτης, Ζαβιτσανάκης, Μακεδονόπουλος, Γαλάνης, Βαλσαμάκης, Σταυρόπουλος, Πετρολέκκας, Βορίλας, Λαμπίρης κλπ. Αρχηγός της Ένωσης και πρώτος της σκόρερ σε αυτό το διάστημα ήταν ο Παναγιώτης Σταυρόπουλος, μετέπειτα βουλευτής της ΕΡΕ.
Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο αποτελούνταν από τους κ.κ. Καλούλη, Κατάσο, Μωρέ, Παπουτσόπουλο, Καντζούρο κλπ. Από το 1936 η ΑΕΜ αδρανοποιείται και διαλύεται εξαιτίας της υποβάθμισης του ποδοσφαίρου στην επαρχία και την ίδρυση της ΕΟΝ από την δικτατορία του Μεταξά.
Οι τακτικοί αναγνώστες του ert.gr θα θυμηθούν την παρόμοια περίπτωση στο αφιέρωμα για τον Μεσσηνιακό, όπου και εκεί η δικτατορία Μεταξά δημιούργησε όμως αρνητικά ζητήματα στο σύλλογο, αφού: «οι πολιτικές συνθήκες της εποχής, κυρίως η μεταξική περίοδος που προκρίνεται αθλητικώς η ΕΟΝ, απομακρύνουν τους αθλητές από τους χώρους άθλησης».
1946
Επανίδρυση
Το 1946 ιδρύονται δυο νέα σωματεία, η Νίκη και ο Εθνικός. Τα δυο σωματεία χαρακτηρίζονται από τις πολιτικές τους διαφορές. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους τα δυο σωματεία έπαιξαν δυο φιλικά και νικήτρια αναδείχθηκε η Νίκη. Λίγες μέρες μετά οι διοικήσεις και οι παίχτες των δυο ομάδων δημιούργησαν ξανά την ΑΕ Μεσολογγίου αφήνοντας στην άκρη τις πολιτικές τους διαφορές.
Την διοίκηση αναλαμβάνουν οι Κατάσος, Λυκούδης, Παπαθεοδώρου, Κυριλής, Σατραζέμης, Γαλανόπουλος, Φάκκας, Ράπεσης κλπ. Το 1947 θα φέρουν για προπονητή τον παλιό άσσο του Ηρακλή Δημήτρη Κόλλια. Αυτός δημιουργεί μια ομάδα που εντυπωσιάζει και αποτελείται από τους Θεοφιλάτο, Συνοδινό, Νεζερίτη, Κατσαντώνη, αδελφούς Ρήγα και αδελφοί Λιβιεράτου, Χασιώτη, Ραυτόπουλο, Παπαναστασίου, Καρυοφύλλη, Καπνίση, Καραβία, Αποστολόπουλο κλπ.
 
Η δεκαετία του ’50
Την δεκαετία του ’50 η ΑΕΜ συμμετέχει στα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Πατρών. Κύριοι αντίπαλοι είναι πρώτα ο Παναιτωλικός και μετά ο Παναιγιάλειος. Στον πάγκο της ΑΕΜ βρίσκεται ο αγρινιώτης πρώην προπονητής του Παναιτωλικού Χρήστος Παπαιωάννου. Το 1955 κατακτά το πρωτάθλημα Β’ κατηγορίας της ΕΠΣ Πατρών. Πετυχαίνει κάποιες νίκες εναντίον του Παναιτωλικού αλλά και του Παναιγιάλειου.
Έδωσε κάποια σημαντικά φιλικά με ομάδες όπως ο Πανιώνιος, ο Απόλλωνας, ΑΕΚ, Εθνική Ενόπλων. Το 1957 κατάφερε να κερδίσει την ΑΕΚ σε φιλικό. Σημαντικοί παίχτες της εποχής είναι οι Σοκόλας, Κομματάς, Σταθέλος, Λεωνάκης, Μαργέτης, Γκούβας, Μονοκρούσος, Αντωνάτος, Κόμης, Σακαελλαρίου, Σκαρλάτος, Μαμαλούγκας, Σοροντήλας, Φαράντος κλπ. Οι Κομματάς, Σοκόλας, Λεωνάκης και Γκούβας συμμετείχαν στην ισχυρή μικτή ΕΠΣ Πατρών ενώ ο τελευταίος πήρε μεταγραφή στην ΑΕΚ, φτάνοντας μέχρι την Εθνική Ελλάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο