Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020

Ερώτηση και ΑΚΕ της Σοφίας Σακοράφα για τις αδειοδοτήσεις των μικρών υδροηλεκτρικών έργων στον Εύηνο

     Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων κατατέθηκε από την Η’ Αντιπρόεδρο της Βουλής και Βουλευτή Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα σχετικά με τις άδειες που έχουν εγκριθεί την τελευταία δεκαετία για εγκατάσταση μικρών υδροηλεκτρικών στον Εύηνο ποταμό της Αιτωλοακαρνανίας.
 
Η ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
 
Προς : Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη.
Υπουργό Εσωτερικών, κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο.
Θέμα: Αδειοδοτήσεις και υλοποίηση υδροηλεκτρικών έργων στον Εύηνο ποταμό.
 
     Στη διάρκεια της τελευταίας 15ετίας έχει χορηγηθεί σημαντικός αριθμός αδειών για μικρά υδροηλεκτρικά έργα στην περιοχή του ποταμού Ευήνου και ειδικότερα στο τμήμα από τις πηγές του μέχρι το φράγμα υδροδότησης Αγ. Δημητρίου. Δυστυχώς μετά τις διάφορες επεμβάσεις, το οικοσύστημα του ποταμού Ευήνου με τους παραποτάμους του, που τροφοδοτούν τη λεκάνη απορροής (άνω κοίτη του) τείνει να καταργηθεί. Το πρόβλημα επιτείνεται από το γεγονός ότι η απόσταση μεταξύ των πηγών του ποταμού και του άνω άκρου της τεχνητής λίμνης Ευήνου είναι εξαιρετικά μικρή. Εκτός των άλλων, η συγκεκριμένη περιοχή είναι διοικητικά (κατά Νομούς και Περιφέρειες) διαιρεμένη, γεγονός που επηρέασε και τον τρόπο χορήγησης των αναφερομένων αδειών, χωρίς πλήρη εξέταση των αλληλεπιδράσεων μεταξύ των επιμέρους παρεμβάσεων και δίχως πρόβλεψη του αθροιστικού αποτελέσματος αυτών. Η περιοχή του Ευήνου έχει ιδιαίτερο οικολογικό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι ήταν δυσπρόσιτη στο μεγαλύτερο τμήμα της και δεν είχε, έως πρόσφατα, διαταραχθεί από επεμβάσεις. Η τοπική πανίδα περιλαμβάνει διάφορα σπάνιαείδη, μεταξύ των οποίων η βίδρα και η ορεινή ελληνική πέστροφα (salmo trutta macrostigma), που περιλαμβάνεται επισήμως στα απειλούμενα είδη.Το οικοσύστημα του ποταμού απειλείται άμεσα από την άναρχη καιαλόγιστη αδειοδότηση μικρών υδροηλεκτρικών έργων και η τυχόν υλοποίησή τους, σε συνδυασμό μάλιστα και με τεχνητή λίμνη, θα επιφέρουν καταστροφική καθολική παρέμβαση στον ποταμό.
Πρόσθετος κίνδυνος από την εκτέλεση των σχετικών έργων συνίσταταιστην ανάπτυξη του μύκητα που προσβάλλει τον πλάτανο στην κοίτη και τις παρόχθιες ζώνες, γνωστός ως “μεταχρωματικό έλκος πλατάνου”, πουμεταφέρεται από τα κοπτικά εργαλεία και μπορεί να αποξηράνει ολόκληρες περιοχές.
Εξάλλου, η αθροιστική επίδραση του συνόλου των σχετικών έργων θα καταστρέψει το δίκτυο των διαδρόμων των ψαριών, επιδρώντας δραστικά στη δυνατότητα επιβίωσης των ιχθυοπληθυσμών, και ιδίως των απειλούμενων ειδών, αφού στην ουσία καταργεί τους εναπομείναντες ζωτικούς γι’ αυτούς οικότοπους.
Επειδή η κατά τα παραπάνω αδειοδότηση και η τυχόν υλοποίηση των μικρών υδροηλεκτρικών έργων είναι άκρως επικίνδυνη – έως καταστροφική – για το όλο οικοσύστημα του Εύηνου ποταμού, χωρίς να προσφέρει ανάλογο παραγωγικό αποτέλεσμα.
 
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
1) Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση ώστε να αποφευχθεί η καταστροφική για το ποτάμιο οικοσύστημα ανεξέλεγκτη και μη παραγωγική χωροθέτηση μικρών υδροηλεκτρικών έργων στη περιοχή του Ευήνου;
2) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την επανεξέταση των αδειών ή και την ανάκληση όσων δεν έχουν κατά νόμο ενεργοποιηθεί από τη χορήγησή τους μέχρι σήμερα;
 
Και οι κ.κ. Υπουργοί Καλούνται να καταθέσουν
(α). Κάθε έγγραφο διοικητικής πράξης με το οποίο χορηγήθηκε άδεια υδροηλεκτρικού έργου στην περιοχή του Εύηνου ποταμού.
(β). Κάθε διαθέσιμο στοιχείο ως προς την υλοποίηση ή μη – ή τη φ΄ση υλοποίησης – των ως άνω αδειοδοτημένων έργων.
 
H Ερωτώσα και Αιτούμενη Βουλευτής
Σοφία Σακοράφα





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο