Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

Διενέργεια διαβουλεύσεων με χρήση εξειδικευμένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας – Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετέχει στην πιλοτική εφαρμογή


Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετέχει στην πιλοτική φάση εφαρμογής του έργου «Προσδιορισμός του πλαισίου λειτουργιάς – ανάπτυξη και υλοποίηση του ολοκληρωμένου μηχανισμού πολυεπίπεδης διαβούλευσης», που υλοποιεί η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή Ελλάδος (Ο.Κ.Ε.), με τη συγχρηματοδότηση του Ε.Π. «Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα 2014-2020»....

Στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου πλαισίου πολυεπίπεδης διενέργειας διαβουλεύσεων και κοινωνικού διαλόγου, στο οποίο το εθνικό επίπεδο διαβούλευσης, που εκπροσωπεί η Ο.Κ.Ε. συνεργεί και αλληλεπιδρά με το περιφερειακό και τοπικό επίπεδο διαβούλευσης, που εκπροσωπούν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι αντίστοιχα.
Τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα από την υλοποίηση του έργου περιλαμβάνουν, τόσο την προβολή των περιφερειακών ζητημάτων προτεραιότητας, όσο  και τη σύνδεσή τους με το τοπικό και εθνικό επίπεδο κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Επίσης συμβάλλουν στη βελτίωση της ενημέρωσης των πολιτών, τη συμμετοχή τους στο δημόσιο διάλογο και την ενδυνάμωση της συνεισφοράς τους στις διαδικασίες διαμόρφωσης των πολιτικών.
Την Τρίτη, 23 Ιουνίου 2020 πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας συνάντηση του Προέδρου της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης της ΠΔΕ Τάκη Παπαδόπουλου με την επιστημονική συνεργάτιδα της Ο.Κ.Ε. Ελλάδας,  Μαρία Ιωαννίδου, και τους συνεργάτες της, με την παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίωνα Ζαϊμη και του Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικής Πολιτικής και Διοίκησης  Παναγιώτη Σακελλαρόπουλου. Έγινε ενημέρωση για τις τεχνικές λεπτομέρειες του έργου και συμφωνήθηκε ότι στελέχη της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδος θα συμμετέχουν στην πιλοτική φάση του ανωτέρω έργου και θα εκπαιδευτούν ως προς την οργάνωση και τη διενέργεια διαβουλεύσεων, με χρήση εξειδικευμένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας Διαβουλεύσεων της Ο.Κ.Ε., η οποία έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο του έργου.
Ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης της ΠΔΕ Τάκης Παπαδόπουλος, μετά το τέλος της συνάντησης εργασίας δήλωσε τα εξής: «Η Περιφέρεια μας με τη συμμετοχή της στον εν λόγω έργο, θα εξασφαλίσει την ενεργή παρουσία της σε ένα εθνικό δίκτυο διαβούλευσης, που χαρακτηρίζεται από την ευρεία συμμετοχή των τοπικών κοινωνικών εταίρων, αποκομίζοντας οφέλη, όπως:
Τεχνογνωσία για τον τρόπο οργάνωσης, διενέργειας και αξιολόγησης των διαβουλεύσεων που θα αναλαμβάνει,
Εξυπηρέτηση των διαβουλεύσεων από ένα ενιαίο για το σύνολο της χώρας ηλεκτρονικό εργαλείο διαβουλεύσεων, το οποίο ανήκει στην Ο.Κ.Ε. και μετέχουν οι Ο.Τ.Α.,
Σύνδεση των περιφερειακού κοινωνικού διαλόγου με το αντίστοιχο εθνικό επίπεδο, επηρεάζοντας τη λήψη αποφάσεων της κεντρικής διοίκησης και τη νομοθετική διαδικασία, μέσω της Ο.Κ.Ε., σε θέματα που αφορούν την τοπική και περιφερειακή κοινωνικό-οικονομική ανάπτυξη.

Η δημόσια διαβούλευση είναι ένας θεσμός που ενισχύσει τη συμμετοχική Δημοκρατία. Στόχος μας είναι, η κοινωνία των πολιτών να θέτει τις προτεραιότητες και αδιαμεσολάβητα, να εκφράζει τις ανάγκες της».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο