Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

Ενημέρωση σχετικά με θέματα του Λιμενικού Ταμείου Ξηρομέρου στο τελευταίο Δ.Σ.



Του Βασίλη Σούλα.

Τακτικό μέλος Δ.Σ.
Λιμενικού Ταμείου Ξηρομέρου.

Ενημερώνω τους συμπατριώτες μου, ότι την Τετάρτη 24 Ιουνίου στις 03:30 μ.μ., στο Δημοτικό Κατάστημα Αστακού, είχαμε Διοικητικό Συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου Ξηρομέρου, με δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις, μία ειδική και μία τακτική. Προ ημερησίας δεν ήρθε κάποιο θέμα για συζήτηση - απόφαση και στο αρχικό στάδιο των ερωτήσεων - τοποθετήσεων, έθεσα κάποια θέματα που χρήζουν επίλυσης και παρέμβασης.....


Στα θέματα ημερήσιας διάταξης η στάση μου και οι θέσεις μου όπως αναγράφηκαν στα πρακτικά ήταν:

ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ.

1. ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΟΙΚ. ΕΤΟΥΣ 2019.
Η έγκριση του απολογισμού του Λιμενικού Ταμείου για το έτος 2019, αποτελεί γι αυτούς που γνωρίζουν, μία τυπική διεκπεραίωση κανονιστικού χαρακτήρα, έγκρισης της λογιστικής αποτύπωσης οικονομικών στοιχείων, προκειμένου το Λιμενικό Ταμείο να προχωρήσει απρόσκοπτα στο επόμενο οικονομικό έτος. Αφορά δηλαδή την λήψη γνώσης λογιστικών εγγράφων εσόδων - εξόδων και πως αυτά αποτυπώθηκαν.
Η υπερψήφιση δεν αφορά σε καμία περίπτωση επιδοκιμασία ως προς τη διαχείριση.
Ως τακτικό μέλος του Λιμενικού Ταμείου, προτεινόμενο ομόφωνα από την αντιπολίτευση, το τελευταίο ενάμισι χρόνο της προηγούμενης διοίκησης, κατόπιν μελέτης, ερωτήσεων και προηγούμενης όσο γίνεται καλύτερης γνώσης των θεμάτων, στήριξα και ψήφισα θετικά ότι θεωρούσα ότι προσφέρει στον τόπο και ήταν αρκετά αυτά που ψήφισα και εκτός από την πρώτη μου παρουσία στο Δ.Σ., η συνεργασία μου με τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου στα θέματα που στήριξα, ήταν γόνιμη και αποδοτική.
Ποτέ δεν πορεύτηκα στην στάση μου μέσα στο Δ.Σ. με κριτήρια μικροπολιτικά. Μελετούσα τα θέματα και πάντα στήριζα ότι έκρινα ότι είναι προς όφελος του τόπου και των πολιτών και ενημέρωνα δημόσια τους πολίτες για την στάση μου στα Δ.Σ.
Δεν ψήφισα θετικά ποτέ, θέματα που άπτονταν οικονομικής διαχείρισης της προηγούμενης διοίκησης, με ένα σκεπτικό που το ανέφερα πάντοτε όταν έδινα την αρνητική μου ψήφο, ότι δηλαδή δεν εμπιστεύομαι την οικονομική διαχείριση της τέως διοίκησης.
Επειδή η έγκριση του απολογισμού του οικονομικού έτους 2019, αφορά την προηγούμενη διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου, που είχα σταθερά την στάση που περιέγραψα παραπάνω, για λόγους αρχής και συνέπειας ψηφίζω αρνητικά, μένοντας σταθερός στις απόψεις που είχα στο πρόσφατο παρελθόν, παρότι η έγκριση του απολογισμού του οικονομικού έτους 2019, έχει τον χαρακτήρα μιας τυπικής διεκπεραίωσης κανονιστικού χαρακτήρα όπως αρχικά ανέφερα.

ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ.

1. Α' ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΟΙΚ. ΕΤΟΥΣ 2020.
Η θετική μου ψήφος είναι αυτονόητη. Έχω αμέριστη εμπιστοσύνη στην οικονομική διαχείριση της διοίκησης και οι αναμορφώσεις πρέπει να γίνονται όταν αλλάζουν τα δεδομένα και προκύπτουν νέες ανάγκες.

2. ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟ Δ.Σ. ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 4ου ΤΡΙΜΗΝΟΥ ΕΤΟΥΣ 2019.
Η θετική μου ψήφος είναι αυτονόητη. Έχω αμέριστη εμπιστοσύνη στην οικονομική διαχείριση της διοίκησης.

3. ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟ Δ.Σ. ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 1ου ΤΡΙΜΗΝΟΥ ΕΤΟΥΣ 2020.
Η θετική μου ψήφος είναι αυτονόητη. Έχω αμέριστη εμπιστοσύνη στην οικονομική διαχείριση της διοίκησης.

ΘΕΜΑΤΑ 4 ΕΩΣ 8 ΜΕ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΤΟΥ ΑΣΤΑΚΟΥ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΚΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΧΩΡΟΥ.
Θα τηρήσω και σε αυτή την περίπτωση την ίδια ενιαία στάση που είχα για όλες τις ανάλογες περιπτώσεις που έχουν έρθει στο Δ.Σ. και παλαιότερα που ήμουν μέλος, ψηφίζοντας θετικά, με την προϋπόθεση να τηρηθούν όλες οι προβλέψεις του νόμου.
Είμαι καθαρά υπέρ της επιχειρηματικότητας και στηρίζω τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στα όρια του Δήμου μας και συνεισφέρουν στην ανάπτυξη πόσο δε μάλλον αυτή την εποχή που οι επαγγελματίες της εστίασης δοκιμάζονται από την κρίση λόγω Covid 19. Νομίζω ότι η στήριξη τους είναι αυτονόητη πράξη.

9. ΑΠΟΔΟΧΗ ΔΩΡΕΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ κ. ΠΡΑΓΑΛΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟ.
Ψηφίζω θετικά και εκφράζω και εγώ ως Μυτικιώτης τις ευχαριστίες μου προς τον Πρόεδρο κ. Αθανάσιο Πραγαλό, για την ευγενική και ανιδιοτελή του προσφορά. Μας τιμά όλους η παρουσία του στον τόπο μας.
Με την ευκαιρία θέλω να κάνω μία μικρή ενημέρωση για την συγκεκριμένη υπόθεση, γιατί διαπιστώνω ότι κάποιοι πλάθουν φανταστικές ιστορίες και γεγονότα, που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα.
Μετά από τις τελευταίες πολλές κλοπές τον Απρίλιο του 2020 στο λιμάνι του Μύτικα, όπου πραγματικά με την σειρά ρήμαξαν όλα τα σκάφη και τις βάρκες που είχαν την ατυχία να βρίσκονται στο λιμάνι, έγινα δέκτης έντονων τηλεφωνικών οχλήσεων από κατοίκους και επισκέπτες του Μύτικα, τι θα κάνουμε για το λιμάνι, που θα πάει αυτή η κατάσταση των κλοπών και ότι πρέπει να μπουν κάμερες επιτήρησης.
Απάντησα ότι τέτοιο πράγμα για φέτος δεν υπάρχει στο Τεχνικό Πρόγραμμα και στον Προϋπολογισμό του Λιμενικού Ταμείου και δεν μπορεί να γίνει. Επίσης τα μοναδικά έσοδα του Λιμενικού Ταμείου από το καράβι του Αστακού, θα είναι κατά πολύ μειωμένα (από 80 χιλιάρικα πιθανόν και κάτω από 50), έχουμε περίπου 20 χιλιάρικα χρέος προς την ΔΕΗ για κάτι φώτα στο λιμάνι του Αστακού που δεν πληρωνόταν επί πολλά χρόνια (δεν ευθύνεται η προηγούμενη διοίκηση γι αυτό, επειδή το γνωρίζω το θέμα, είναι ένα μπλέξιμο με το πρώην Λιμενικό Ταμείο Αιτ/νίας) και χρέος άλλα 20 χιλιάρικα περίπου από προφορικές εργασίες και διαταγές πληρωμής από την προηγούμενη διοίκηση (εδώ ευθύνεται 100%).
Μετά από λίγες ημέρες δέχτηκα ξανά τηλεφωνική όχληση και μου ανέφεραν ότι βρέθηκε δωρητής που βάζει τα χρήματα της προμήθειας και της τοποθέτησης του συστήματος επιτήρησης. Ενημέρωσα τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου και μου είπε ότι αυτό είναι πολύ καλό και σωστό και να προχωρήσει η διαδικασία προμήθειας και τοποθέτησης και στο επόμενο Δ.Σ. θα γίνει αποδοχή της δωρεάς (το σημερινό Δ.Σ.) και αμέσως μετά την προμήθεια και την τοποθέτηση, θα γίνουν οι ενέργειες για την νόμιμη λειτουργία τους.
Ευθύς αμέσως, η διαδικασία προμήθειας και τοποθέτησης, ανακοινώθηκε τις αμέσως επόμενες ημέρες προς όλους τους πολίτες, με την δημοσιοποίηση σχετικού εγγράφου προς το Λιμεναρχείο Λευκάδας.
Το κομμάτι της προμήθειας και της τοποθέτησης λοιπόν προχώρησε απρόσκοπτα και πολύ γρήγορα, από πιστοποιημένο προμηθευτή – εγκαταστάτη, ο οποίος διαθέτει ειδική άδεια από την Αστυνομία για εγκατάσταση συστημάτων επιτήρησης.
Στο άλλο κομμάτι της λειτουργίας του συστήματος (το οποίο εκκρεμεί) και τήρησης όλων των νόμιμων προϋποθέσεων λειτουργίας, υπήρξε επικοινωνία του Νομικού Συμβούλου του Δήμου με την Αρχή της Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία μας απάντησε εγγράφως και η λειτουργία θα ξεκινήσει όταν ΟΛΑ τα θέματα νόμιμης λειτουργίας έχουν εξασφαλιστεί (αυτοψία στο χώρο από την ειδική επιτροπή για πινακίδες σήμανσης, σταθερές κάμερες και όχι περιστρεφόμενες, ορισμός υπεύθυνου & διαχειριστή συστήματος, κωδικοί πρόσβασης στο καταγραφικό κλπ).
Αυτή είναι η υπόθεση, τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο, δεν αφορά εμένα προσωπικά ως μέλος του Λιμενικού Ταμείου, εγώ δεν έκανα τίποτα σε αυτή την υπόθεση εκτός από το πολύ απλό και μοναδικό, να ενημερώσω τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. ότι προέκυψε αυτό και να φέρω σε τηλεφωνική επαφή τον δωρητή με έναν αξιόπιστο και σοβαρό προμηθευτή – εγκαταστάτη, ώστε να προχωρήσει το θέμα της πρώτης φάσης, προμήθεια - εγκατάσταση.
Το θέμα λοιπόν επαναλαμβάνω δεν αφορά προσωπικά και ειδικά εμένα, αφορά την τοπική κοινωνία του Μύτικα, σε ένα οξύ πρόβλημα που ταλανίζει τους κατοίκους και τους επισκέπτες, που είναι τα συνεχή και επανειλημμένα κρούσματα έκνομων πράξεων στο λιμάνι του Μύτικα, μερικά από τα οποία πολύ σοβαρά και επικίνδυνα, όπως διακίνηση ναρκωτικών και μεταναστών.
Θεωρώ θετικό την τοποθέτηση τους και μελλοντική λειτουργία τους και θέλω να κλείσω ευχαριστώντας και πάλι τον Πρόεδρο κ. Αθανάσιο Πραγαλό, που ήρθε να βοηθήσει να γίνει αυτό που δεν γινόταν από εμάς όλα τα προηγούμενα χρόνια.
mytikaspress

1 σχόλιο:

  1. Μακάρι να είχαμε πολλούς, με την δική σου εργατικότητα, ανιδιοτέλεια και υπευθυνότητα. Και δημοκρατική ευαισθησία να ενημερώνεις και να λογοδοτείς στους πολίτες της περιοχής μας. Παράδειγμα προς μίμηση. Καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο