Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

Σύλλογος Απανταχού Αστακιωτών: Δράσεις εθελοντισμού και Όραμα

     Ο Σύλλογος Απανταχού Αστακιωτών ήρθε σε επαφή (σε πρώτο στάδιο τηλεφωνική) με μια από τις μεγαλύτερες σε δράση Οργανώσεις σε πράξεις εθελοντισμού καθαρισμού των θαλασσών και αφού τους ενημέρωσε για το τεράστιο πρόβλημα που δυστυχώς υπάρχει και στην δική μας περιοχή, δηλαδή την ρύπανση της τεράστιας έκτασης μέσα και έξω από τον κόλπο (Αστακού), ζήτησε να υπάρξει μια συνεργασία μεσώ του Συλλόγου Απανταχού Αστακιωτών παράλληλα με την Δημοτική αρχή, όλους τους συλλόγους με έδρα τον Αστακό, τις εθελοντικές ομάδες και κυρίως με τον αλιευτικό σύλλογο.
Οι υπεύθυνοι της οργάνωσης ενθουσιάστηκαν με την συγκεκριμένη πρόσκληση και πρόταση, αφενός μεν διότι υπήρξε πρωτοβουλία από δεύτερο πρόσωπο και όχι από τους ίδιους, αφετέρου διότι ο Αστακός ήταν πάντα στα σχέδιά τους και μάλιστα προ ετών προσπάθησαν να έρθουν σε επαφή με κάποιους (δεν διευκρίνισαν ακριβώς με ποιους αλλά στην συνάντηση που θα διεξαχθεί δια ζώσης θα μάθουμε και για τον λόγο αυτό το γράφω αόριστα με κάποιους) αλλά δεν βρήκαν ανταπόκριση. Μάλιστα η οργάνωση αυτή https://www.aegeanrebreath.org πριν λίγες ήμερες είχε ανάλογη δράση στην Νίσυρο

Σας μεταφέρω ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα: «Όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επικεφαλής και μέλος της Aegean Rebreath, Γιώργος Σαρελάκος, πραγματοποιώντας πέντε διαφορετικές δράσεις καθαρισμού σε σημεία της Νισύρου, παρατήρησαν ότι υπάρχει επιβάρυνση στο νησί, σημαντικός βαθμός της οποίας οφείλεται κυρίως στην αλιευτική δραστηριότητα. Καταθέσαμε το πόρισμα αυτό στον δήμαρχο, όπως και το πόρισμα ότι η προβλήτα, το λιμάνι στους Πάλους έχει κατασκευαστεί πάνω σε μπάζα. Ένα άλλο που κάναμε ήταν να καταγράψουμε όλα τα υλικά που ανελκύσατε ανά κατηγορίες. Κι αυτά θα τα καταθέσουμε στο Δήμο και θα τον βοηθήσουμε να κατανοήσει ποιες είναι οι βασικές πηγές ρύπανσης. Αυτή ήταν μία συνολική δράση του οργανισμού μας στη Νίσυρο, όπου πάντα σε εισαγωγικό επίπεδο προσπαθούμε να γνωρίσουμε την τοπική κοινωνία και να μας γνωρίσουν μέσω των δράσεων μας», επισημαίνει ο κ. Σαρελάκος».
Έχουμε δώσει ραντεβού τις επόμενες ήμερες να τους ενημερώσουμε για κάποιες λεπτομέρειες που θέλουν και εν συνεχεία θα τους φέρουμε σε επαφή με την Δημοτική Αρχή, τον Σύλλογο αλιέων και από κοινού με τον Σύλλογο Αστακιωτών να ξεκινήσουμε τα πρώτα δειλά βήματα. Εξυπακούεται ότι συμμετοχή στις δράσεις, αν επιτευχθούν, θα έχουν όλοι οι Σύλλογοι που θα δηλώσουν συμμετοχή. Δεν αποκλείεται κανείς!!!!!
Στην τηλεφωνική επαφή ενημερώθηκαν παράλληλα και για τον πλούτο που υπάρχει στον βυθό της περιοχής μας λόγω της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου (κάτι που τους εξέπληξε διότι θεωρούσαν ότι η έγινε στην Ναύπακτο) και μας ενημέρωσαν ότι θα υπάρξει και στο θέμα αυτό ενδιαφέρον και ανάλογη μεριμνά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο