Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΜΑΛΕΚΟΣ: Να σταματήσει η διέλευση βαρέων οχημάτων από την ΠΑΛΑΙΟΜΑΝΙΝΑ


Ο ναυπηγός-μηχανολόγος Φίλιππος Σαμαλέκος, πρόσφατα νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος δήμου Ξηρομέρου με το συνδυασμό του δημάρχου Γιάννη Τριανταφυλλάκη, θέτει επί τάπητος το σοβαρό θέμα που αντιμετωπίζει η Παλαιομάνινα, με τη διέλευση βαρέων οχημάτων και τονίζει:...

Ενημέρωση για ένα σημαντικό θέμα:

       Παίρνω τη πρωτοβουλία ως ενεργός πολίτης και νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος να αναδείξω και να ζητήσω εκ μέρους των κατοίκων του χωριού την άμεση απαγόρευση της διέλευσης βαρέων οχημάτων μέσα από το χωριό της #Παλαιομάνινας του Δήμου #Ξηρομέρου .
        Ένα από τα μεγαλύτερα και άμεσα προβλήματα της Παλαιομάνινας είναι η διέλευση βαρέων οχημάτων μέσα από τον οικισμό με σκοπό να αποφύγουν τα διόδια της Ιόνιας Οδού και να κερδίσουν χρόνο.
         Τα βαρέα οχήματα που φορτώνουν δημητριακά και σόγια από το Λιμένα Πλατυγιαλίου αντί να χρησιμοποιούν την Ιόνια Οδό καθώς και τη σήραγγα Αγίου Ηλία μεταξύ Γουριάς και Σταμνάς και η οποία αποτελεί το πρώτο κομμάτι της σύνδεσης της #Ιόνιας Οδού με το λιμάνι του #Πλατυγιαλίου, διέρχονται κυριολεκτικά μέσα από τα καφενεία προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση και καθημερινή όχληση στους κατοίκους, καταστροφές στον εναπομείναντα στενό εσωτερικό οδικό δίκτυο του χωριού καθώς και στις σωληνώσεις ύδρευσης και αποχέτευσης.....



          Φθορές και ζημιές από τη συνεχή κίνηση των φορτηγών εντός του χωριού έχουν παρατηρηθεί σε σπίτια που έχουν υποστεί ρωγμές ή τρέμουν κατά τη διέλευση των βαρέων οχημάτων μέσα στους μικρούς και στενούς για αυτά δρόμους του χωριού. Και το σημαντικότερο αυτή η πρακτική ελλοχεύει πολύ μεγάλους κινδύνους για τους πεζούς, τα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους. Από τύχη δεν έχουμε θρηνήσει ακόμη θύματα.

             Με πρωτοβουλία του Δήμου Ξηρομέρου θα πρέπει να ενημερωθεί άμεσα η Τροχαία και να επιβάλει την απαγόρευση της διέλευσης βαρέων οχημάτων μέσα από το χωριό της Παλαιομάνινας όπως άλλωστε το προβλέπει και ο νόμος 4388/2016 παρ. 8.
           Καλώ επίσης τις εταιρίες και ιδιοκτήτες των φορτηγών να σταματήσουν άμεσα αυτή τη πρακτική και να χρησιμοποιούν την Ιόνια Οδό αντί του εσωτερικού δρόμου του χωριού της Παλαιομάνινας. 
        Τέλος καλώ όλους τους κατοίκους να υπογράψουν τη σχετική καταγγελία/διαμαρτυρία με σκοπό να μπει ένα τέλος σε αυτή τη πρακτική που έχει υποβαθμίσει τη ζωή στην Παλαιομάνινα και θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Ο δρόμος στο Google map
Φίλιππος Σαμαλέκος

Νόμος 4388/2016 παρ. 8
   Απαγορεύεται η διέλευση στο οδικό δίκτυο που χρησιμοποιείται παραπλεύρως και εναλλακτικά των αυτοκινητοδρόμων και οδών ταχείας κυκλοφορίας, στα μηχανοκίνητα οχήματα μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων για λόγους οδικής ασφάλειας (προστασίας της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των χρηστών των οδών αυτών) και αποτροπής της επιβάρυνσης και υποβάθμισης του εγγύς οικιστικού περιβάλλοντος, όπως και της έντονης καταπόνησης και ταχείας φθοράς του οδοστρώματος του οδικού δικτύου, για το οποίο ισχύει η απαγόρευση. 
              Εξαιρούνται οι διελεύσεις οχημάτων άμεσης ή έκτακτης ανάγκης, οδικής βοήθειας ή όταν συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας. Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών καθορίζονται οι εξαιρέσεις από την απαγόρευση του πρώτου εδαφίου της παρούσας για ειδικούς λόγους που αφορούν ιδίως, τη μόνιμη διαμονή του ιδιοκτήτη του οχήματος σε όμορη περιοχή, τη συμμετοχή του οχήματος σε εκτέλεση δημοσίου ή ιδιωτικού έργου, την έδρα εγκατάστασης ή λειτουργίας επιχείρησης που έχει την ιδιοκτησία του οχήματος, τη θέση αγροτοκτηνοτροφικής έκτασης όμορης περιοχής της οποίας ο ιδιοκτήτης χρησιμοποιεί οχήματα αγροτικής χρήσης ή τροχήλατα μηχανήματα, τα λεωφορεία και ρυθμίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη λήψη της σχετικής άδειας διέλευσης, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την υποβολή της σχετικής αίτησης και τη χορήγηση της άδειας, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια. 
        Με όμοια απόφαση μπορεί να καθορίζονται ειδικότερα οι οδοί ή τα τμήματα των οδών, στα οποία επιβάλλεται η απαγόρευση κυκλοφορίας της παραγράφου αυτής, η απαραίτητη σήμανση και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.  

Με εκτίμηση 
Φίλιππος Σαμαλέκος


3 σχόλια:

  1. Μακάρι να εφαρμοστεί ο νόμος. Μελέτες για την χάραξη του περιφερειακού δρόμου της Παλαιομάνινας υπάρχουν.
    Το έργο είχε μπει σε τροχιά εκπόνησης και κανενας ποτέ δεν αναφερθηκε στους λόγους που πάγωσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πόσα χιλομετρα είναι αυτος ο περιφεριακος δρομος

      Διαγραφή
  2. Ποια οικογένεια δεν άφησε να γίνει ο δρόμος κύριε Σαμαλεκο,ενώ υπήρχε πίστωση .
    Σ.Π

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο