Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ: Σκληρή γλώσσα για τις μεγάλες προσδοκίες και τις χαμένες ευκαιρίες για τον ΑΣΤΑΚΟ!

"Βολές" εξαπολύει ο γνωστός Φωτορεπόρτερ και Πρόεδρος του Συλλόγου Αστακιωτών Χρήστος Μπόνης, για όσους ευθύνονται για τις χαμένες ευκαιρίες για το Πλατυγιάλι και για την στασιμότητα στη πόλη του Αστακού....

Του Χρήστου Μπόνη  
          Μια ανάρτηση σήμερα το βράδυ στο blog Ξηρομερο που ανέβασε απο το agrinonews (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) μου έφερε στην μυαλό παλιές αλήστου μνήμης στιγμές και καταστάσεις με την περίφημη αυτή ιστορία της (η του) LPG.
        Νομίζω οτι όλοι θα θυμάστε τις εικόνες και τις σκηνές που διαδραματίστηκαν εκείνη την εποχή όπου κάθε είδους Οικολόγου και #Οικολόγου# είχε την δική του θέση  την δική του άποψη την δική του εκτίμηση για την μόλυνση του περιβάλλοντος. Και ποιου περιβάλλοντος; -Του Αστακού και των γύρω περιοχών!!!  
      Και δεν  ήταν μόνο κάποιοι συγκεκριμένοι που πάλευαν την εγκατάσταση της εταιρείας, έχοντας θέσεις ακλόνητες χρόνια αλλά υπήρχαν και οι παρατρεχάμενοι οι όποιοι σε κάθε διαδήλωση σε κάθε συλλαλητήριο σε κάθε διαμαρτυρία ήταν και  είναι παρόντες. Παρόντες, συμπλέοντας με δεκάδες θέσεις και απόψεις με δεκάδες ιδέες που γίνονται #τουρσί# σε μια διαμαρτυρία. 
     Αλλά ποιος τους παρακολουθεί τι λένε!!!!!! Αρκεί να φαίνονται οτι είναι ενάντια σε αυτούς που είναι κατά την εκτίμηση τους  οι καταστροφείς του τόπου και κατ επέκταση του οικολογικού συστήματος. Τι και αν δεν ξέρανε ακόμη τι θα πει LPG και τι στόχο είχε η εγκατάσταση αρκεί μια τοποθέτηση που θα περιέβαλε τις θέσεις και τις απόψεις όλων όσων διαδήλωναν.......

 
         Είναι οι ίδιοι ακριβώς που πολεμούσαν (και πολέμησαν) λυσσαλέα τις ιχθυοκαλλιέργειες, διότι η εγκατάσταση των μονάδων  θα επιβάρυνε με τεράστια μόλυνση την  θάλασσα κάτι που θα καθιστούσε αδύνατη  την έλευση των δεκάδων χιλιάδων (η εκατοντάδων χιλιάδων) παραθεριστών  Αστακιωτών που όπως κάθε χρόνο θα εμφανίζονταν και τα επόμενα  καλοκαίρια στον Αστακό για να απολαύσουν την  πιο καθαρή θάλασσα του Νομού. 
         Τελικά η ιστορία τους δικαίωσε αλλά όχι θετικά, αντιθέτως ΑΡΝΗΤΙΚΑ. Διότι το έργο έγινε και αυτοί γίνανε περίγελο και στους εαυτούς τους και στους διαφωνούντες μαζί τους. Φυσικά αμετανόητοι παρέμειναν (και θα παραμείνουν) περιμένοντας την νέα ευκαιρία που τους δόθηκε στην συνέχεια όταν ήρθε η πολυσυζητημένη εγκατάσταση LPG. 
          Όταν την εποχή εκείνη διεξάγονταν μάχες σε πολλά επίπεδα  για να αποτραπεί, όλοι αυτοί τριγυρνούσαν στον Αστακό και αναφέρονταν και με προφορά  αμερικανική μάλιστα, στην εταιρεία με το LPG.  Όταν τους πρωτάκουσα (διότι η διανοητική μου κατάσταση ηταν φτωχή σε γνώσεις για  το τι έλεγαν) νόμισα ότι οι Κινέζοι έκαναν την εμφάνιση τους πολύ πριν έρθουν στην Αθήνα αλλά δυστυχώς διαψεύστηκα. 
      Τελικά το έργο δεν έγινε οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ κέρδισαν και ο ΑΣΤΑΚΟΣ ΝΙΚΗΣΕ ΤΗΝ ΜΟΛΥΝΣΗ και πιθανόν τον πρόωρο θάνατο όλων των κατοίκων. Με δεδομένα λοιπόν αυτά τα γεγονότα και με τις περγαμηνές της ενδόξου νίκης  κατά του εχθρού την επόμενη χρονιά σε συνεργασία με το ΠΑΚΟΕ κάλεσαν διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις για να μετρήσουν την καθαρότητα των νερών!!!!!!!
         Και ω του θαύματος όλες οι οργανώσεις έδωσαν όχι μπλε σημαία αλλά  τρικολόρ (παγκόσμια πρωτιά). Οι εκπρόσωποι των οργανώσεων έπεσαν από τα σύννεφα για το τέλειο των θαλασσών μας.  Μάλιστα δεν ξαναεμφανίστηκαν έκτοτε  μένοντας  ήσυχοι ότι εσαεί θα είναι έτσι καθαρή.  
            Θα μου πει κάποιος καλά οι ιχθυοκαλλιέργειες τελικά δεν μόλυναν την θάλασσα; -Μα φυσικά οχι μόνο δεν μόλυναν ούτε ένα εκατοστό αλλά εξακολουθούν να μην μολύνουν διότι μερικοί (η και οι περισσότεροι) από τους εχθρούς των επενδύσεων ΕΤΡΕΞΑΝ ΜΕ ΧΙΛΙΑ (που λένε) και καπάρωσαν και δουλειά εκεί.
           Και όχι μόνο βρήκαν δουλειά αλλά έγιναν παράγοντες έχοντας το πάνω χέρι να διορίζουν ανέργους!!!!!!!!!! Και όχι μόνο διόριζαν αλλά ζητούσαν και από τους ιδιοκτήτες των μεγάλων εταιρειών με τις ιχθυοκαλλιέργειες να δίνουν και κανένα δωράκι σε συλλόγους, παράγοντες, κλπ κλπ.  Κάτι σαν επίδομα ανθυγιεινό που παίρνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι.  
         Η μόλυνση έχει ονοματεπώνυμο και το ξέρουν και το ξέρουμε όλοι. Ονοματεπώνυμο έχουν και οι έντιμοι και οι παρατρεχάμενοι. Ονοματεπώνυμο έχουν και οι ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΗΔΕΣ (προσφατη έκφραση στον πολιτικό διάλογο). Όλοι αυτοί έχουν παντιέρα την θεωρεία και την  λογική του ΚΚΕ (και να με συγχωρήσουν οι σύντροφοι--φίλοι του ΚΚΕ), ότι δεν ελέγχουμε δεν εχει αξία, δηλ η μόλυνση θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα εκείνη την εποχή. Απο την στιγμή που εμείς έχουμε λόγο στις επιχειρήσεις η μόλυνση δεν υφίσταται. 

Φίλοι Αστακιώτες 
απολαύστε τώρα που έρχεται το καλοκαίρι τις όμορφες γαλάζιες κατακάθαρες ακτές μας, χωρίς να σας κυριεύει κανένας πανικός. Εδω και χρόνια εξ άλλου (όπως θα επικαλεστούν όλοι αντιδρώντες και μη εκείνης της εποχής) κανείς δεν έπαθε τίποτε. 
     Το ΝΑΒΙΠΕ είναι εκεί το πλατυγιαλι ζει, οι επενδύσεις συρρέουν 365 μέρες τον χρόνο, όλα τα χρόνια και δεν προλαβαίνουν οι (όπως και οι προηγούμενοι Άρχοντες του τόπου να αξιολογούν για το ποια επένδυση θα εγκατασταθεί. 

Καλό καλοκαίρι λοιπόν, καλά μπάνια του ΛΑΟΥ, καλές διακοπές  
Τα άλλα από κοντά….

16 σχόλια:

  1. ΑΝ ΑΝΑΤΡΕΞΕΙΣ ΧΡΗΣΤΟ ΘΑ ΔΕΙΣ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΑΝ ΗΤΑΝ ΒΟΛΕΜΕΝΟΙ ΑΣΤΑΚΙΩΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΟ ΘΕΡΕΤΡΟ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΝΙΑΖΟΝΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο δίκιο έχεις. Και ακόμη και σήμερα αντιδρούν σε κάθε προοπτική αυτοί που επιθυμούν οι συμπατριώτες τους να συνθλίβονται από την ανεργία και την ανέχεια. Γιατί ο οικονομικά ανεξάρτητος άνθρωπος δεν είναι χειραγωγισιμος.

      Διαγραφή
  2. Δεν ήθελαν οι βολεμένοι του Αστακου και οι τυχαρπαστοι της κάθε δημοτικής αρχής που έφαγαν τόσα λεφτά αυτοί και τα οικεία τους πρόσωπα. Επαναστάτες του κω@@υ...Και τώρα που ο Αστακος πεθαίνει αυτοί σφυρίζουν ακομα αδιάφορα. Αντί να ξεσηκωθεί ο κόσμος και να τους παρει με τις πέτρες κοιμούνται όλοι.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΚΑΠΟΤΕ ΜΡΟΣΤΑ ΑΥΤΟΣ Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΕΣ
    ΠΟΥ ΤΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΔΙΝΟΥΝ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΨΩΜΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δηλαδή σου αρέσει η πλαζ μπροστά στο Στρατο που κάνεις το μπάνιο σου ή οι εκτός Αστακού παραλίες που γεμίζουν λαδιλα και βρωμάνε από τις ιχθυοκαλλιέργειες. Όσο για αυτούς που ήταν αντίθετοι, ισχύει ότι καπαρωσαν και τις καλύτερες θέσεις στις ιχθυοκαλλιέργειες.Μπλε σημαία πάντως έχει να κυματίσει χρόνια στον Αστακό. Για εσάς τους εν Αθηναις κατοικούντες,καλός είναι ο Αστακος για 15 μέρες τον Αύγουστο και μια βδομάδα το Πάσχα. Εμείς όμως που ζούμε μόνιμα και τρώμε τη σκατιλα,και τη μόλυνση που προέρχεται από πολλές πλευρές άσε μας να έχουμε άλλη άποψη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλα τα λες για το περιβαλον. Ομως ολες αυτες οι οικογενειες που δουλευουν στις υχθειοκαλιεργιες πως θα ζουσαν; Δεν μπορουμε να τα εχουμε ολα. Καλο καλοκαιρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πως θα ζούσαν; αν ο Αστακος ήταν προσεγμένο μέρος θα είχε κόσμο 6 μήνες το χρόνο και όχι 10 ημερες φίλε μου 4:11...τώρα ποιος θα πρωτοδουλεψει στο Νηρέα; τη μεγαλύτερη ευθύνη την έχει η ανύπαρκτη δημοτική αρχή και ολοι οι τυχοδιωκτες που την απαρτίζουν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θελω να απαντησω σε δυο φιλους που μαλλον κατι λαθος κατλαβαν Στον 3/17 και στον 4/11 Στον πρωτο ΦΥσικα και δεν μου ρεσει Οχι μονο δεν μου αρεσει αλλα ντρρεπομαι πολλες φορες το απογευμα επιστρεφοντας στο σπιτι με ολη αυτη την αθλια εικονα που βλεπω απο τα σκουπιδια (χωρις φυσικα να ενθουσιαζομαι και απο την ολη υποδομη της πλαζ , που μονο πλαζ δεν ειναι απλα ενας μικρος χωρος για λιγα λεπτα μια βουτια και τερμα Καπως ανασανε τα τελευταια χρονια με τις ξαπλωστρες και τις ομπρελες ιδιωτη(Κωστα Στρατου) που εδωσε μια πιο υποφερρτη εικονα Κατα τα αλλα φυσικα και αυτο το εκτρομα με τις τεραστιες πετρες ακομη και κατα την εισοδο στην θαλασσα να μας τρυπανε τα πελματα δεν λογιζεται σαν πλαζ Ως προς τον δευτερο φιλο τωρα που καταλαβες οτι εγω διαφωνω και αντιμαχομαι τις μικρες επενδυσεις, αυτες δηλ που (ΕΥΤΥΧΩς ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ) δινουν ενα μεροκαμματο λυνοντας εστω και σε μικρο βαθμο το βιοποριστικο προβλημα; και για να προλαβω καποιες καλοπροαιρετες αντιδρασεις(και το λεω με μεγιστη ειλικρινια) ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΗΜΟΥΝ ΟΥΤΕ ΘΑ ΕΠΙΖΗΤΟΥΣΑ ΜΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗ που στον βωμο της εργασιας θα κατεστρεφε τα παντα Αλλα εχοντας φυσικα κατα νου δεκαδες τροπους διαφυλαξης του επριβαλλοντος μπορουσαν αυτα τα δυο να παντρευτουν ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Στον βωμό της εργασίας και της πείνας θυσιάζουμε τα πάντα αγαπητέ Χρήστο. Δυστυχώς για όλους μας και για το περιβάλλον . Η φίλη των 4:11

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν θα μάθουμε ποτέ πως θα ήταν ο αστακός αν αντί για κλουβιά είχε μια δυο μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες ,στο Μαραθιά ,στην Βέλα ή όπου αλλού θα μπορούσε να έχει .
    εμείς που ζούμε εδώ και επιχειρούμε ξέρουμε πως είναι σήμερα, φτωχός μίζερος ,βρώμικος ,και άθλιος .
    η κατηφόρα που έχει πάρει δεν σταματάει πουθενά, εκεί που λες ότι εντάξει δεν πάει παρακάτω Την επόμενη χρονιά βλέπεις ότι συνεχίζεις να πας κάτω ...γι’αυτό λοιπόν πιστεύω ότι τα λάθη που έγιναν σε αυτόν τον τοπο δεν σταματούν συνεχίζουν να γίνονται και αυτός ο τόπος δεν έχει ελπίδα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. κ. Μπόνη, η ανάδειξη ενός τέτοιου θέματος εκπλήσσει ευχάριστα.
    Είναι γεγονός ότι όσοι ζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα, θέλουν εμείς στην επαρχία να μη μετακινούμε ούτε μια πέτρα και να δείχνουμε όσο πιο γραφικοί γίνεται ώστε να μας "απολαμβάνουν" για 10-15 ημέρες το χρόνο. Για τον υπόλοιπο καιρό ούτε λόγος.

    Επίσης σχετικά με τις ιχθυοκαλλιέργειες και τη ρύπανσή τους, ας μάθουμε να σεβόμαστε εμείς το περιβάλλον και να μη πετάμε ότι βρούμε σε ρέματα και παραλίες και μετά ας ζητήσουμε το λόγο.

    Τέλος, μακάρι να επικρατούσε η κοινή λογική και να μπορούσαμε να δούμε τις ομορφιές του τόπου μας και να τις αξιποιούσαμε προς όφελός μας, αλλά φευ- δεν είμαστε η Σαντορίνη. Χρειαζόμαστε και άλλες διεξόδους, και άλλες ασχολίες για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια τα παιδιά μας.
    Και αν οι ιχθυοκαλλιέργειες "διορίζουν" είναι γιατί είναι η μόνη άρτια επαγγελματική διέξοδος στον Αστακό εκτός του δημοσίου. Δουλειά και ένσημα όλο το χρόνο.

    Αλλά ξέχασα, θέλουμε τουρισμό 6 μήνες (γελάνε και οι πέτρες εδώ) για να καθόμαστε μετά. Αυτό δεν είναι το ζητούμενο.

    Μπράβο κ. Μπόνη για την ανάδειξη ενός διαχρονικού θεματος που αφορά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία η οποία πολεμά χωρίς να γνωρίζει το οτιδήποτε. Ας είναι καλά το δημόσιο και οι συνταξιούχοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημερα στην αγαπητη φιλη (12.17) Οχι αγαπητη μου φιλη ---Δεν θυσιαζεις τιποτε η μαλλον θυσιαζεις κατι για να πετυχεις κατι καλυτερο κατι ουσιαστικο κατι που θα ειναι ευργετικο στο μελλον. στην προκειμενη περιπτωση δεν ξερω αν θυσιαστηκε κατι για να κερδηθει κατι αλλο Και εν πασει περιπτωσει απο ποιον θυσιαστηκε η απο ποιους θυσιαστηκε και τι για να κερδηθει η εν προεκιμενω εργασια. . Γιατι μολυνση του περιβαλλοντος και δη της θαλασσας αγαπητη μου φιλη δεν ειναι μονο τα αποβλητα των ιχθ/ργιων αλλα και η πασης μορφη περιβαντολογικη μολυνση Θεωρω οτι εισαι απο τον αστακο και με το σκεπτικο αυτο θα σου κανω το ερωτημα Εχεις βρεθει ποτε σε καμια γωνια στο λιμανι που δενουν οι βαρκες και τα σκαφη να δεις τι υπαρχει στον πυθμενα της θαλασσας Μονο αεροπλανα και θωρακισμενα του στρατου δεν θα βρεις!!!!!!!!! Σακκουλες λαστιχα αυτοκινητων ομπρελες σπασμενες καρεκλες εκατονταδες πλαστικα κυπελλα ακομη και σακκουλα με φρουτα ειδα το πασχα στο υψος του φαρου Για να μην συνεχισω Εχεις παρατηρησει ποτε ενω κανεις το μπανιο σου το καλοκαιρι μεγαλες η ικρες κηλιδες απο λαδια ; Αυτη δεν ειναι μολυνση αυτα δεν ρυπαινουν το περιβαλλον και κυριως την θαλασσα(μιας και το θεμα μας ειναι για την θαλασσα) Οικολογοι και προστατες του περιβαλλοντος ειμαστε ΟΛΟΙ Αλλοιμονο αν βρεθει καποιος που να διαφωνει Η μεγαλη αντιθεση ειναι πως την εννοεις και πως συμετεχεις για να μην υπαρξει ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΜΕΡΑ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χαμένη ευκαιρία είναι τα σφαγεία που έπρεπε να λειτουργούν εδώ και χρόνια αλλά σύνδεσα ε το βιολογικό των σφαγείων με το βιολογικό της πόλης.
    Χαμένη ευκαιρία είναι η μαρίνα που θα μπορούσε να λειτουργήσει μέχρι το 2010,αλλά προτεραιότητες ήταν τα 5επι5 και το δεύτερο κλειστό.
    Χαμένη ευκαιρία ήταν η επέκταση του σχ.πολης που όλοι το έγραψαν στα παλιά τους παπούτσια.
    Και όχι η chi,η πράσινη του Βερελή που τον άδειασε ο πεπονης ,και τα φύκια για μεταξωτές κορδέλες του γιωργάκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. αγαπητε φιλε διακρινεσαι από μια εμπαθεια πολιτικη απεναντιι σε συγκεκριμενο πολιτικο χωρο(ΠΑΣΟΚ) Επειδή και η γραφη σου και οι θεσεις σου είναι γνωστες μην κρυβεσαι. εγω θα συμφωνησω απολυτα μαζι σου ( και θα μπορουσα να προσθεσω και αλλα) στις τρεις χαμενες ευκαιριες Εχεις απολυτο δικιο Εχεις νομιζω την πλειοψηφια των Αστακιωτων μαζι σου Θα παω όμως στο τελευταιο παραγραφακι Από την εποχη του Βερελή και Πεπονη εχουν παερασει 6 κυβερνησεις και από την εποχη του Παπανδρεου(και όχι του Γιωργακη γαιτι πρεπει να σε διακρινει πολιτικος πολιτισμος τουλάχιστον) περασαν 4 κυβερνησεις Αυτές οι λαοπρόβλητες και Θεοσωστες κυβερνησεις γιατι δεν αλλαξαν την μοιρα του τοπου μας Παντως οταν θες να εισαι κρητικος σε οτιδήποτε παραλληλα δε θεματοφυλακας θεσμων γραφεις και το ονομα σου Γιατι κρυβεσαι πισω από την ανωνυμια-Τι φοβάσαι ουτε υβριζεις ουτε προσβαλεις καποιον ουτε λοιδωρεις καποιον Θεσεις εχεις και τις αποτυπώνεις ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Προς Σύλλογο Αστακιωτών
    Το κείμενο δεν χει εμπάθεια πολιτική.
    Απλώς συνέπεσε οι τρεις από τις τέσσερις προτασεις(πράσινη,λιθάνθρακας και φύκια)να γίνουν με ΠΑΣΟΚ κυβερνηση και η μία με ΝΔ(CBI).
    Για το δρόμο Πλατυγιάλι-Εθνική οδός δε φταίνε οι οικολόγοι και οι γκρινιάρηδες που δεκαετίες δεν κατασκευάζεται.Τριάντα χιλιόμετρα δρόμος είναι.
    ΥΓΓνωριζομαστε εξ όψεως μόνο.Αν ένα πράγμα βοηθάει η ανωνυμία είναι ότι μιλάς με ανθρώπους στους οποίους ποτε δε θα μιλούσες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο