Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Τέλος τα κινητά των μαθητών στα σχολεία -Με εντολή Γαβρόγλου

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ

  Απαγορεύει την κατοχή κινητών τηλεφώνων των μαθητών μέσα στα σχολεία το υπουργείο Παιδείας.
     Παράλληλα, στην εγκύκλιο του Κ. Γαβρόγλου απαγορεύονται και οποιεσδήποτε άλλες ηλεκτρονικές συσκευές με επεξεργασία εικόνας και ήχου, ενώ διευκρινίζεται ότι δεν θα λειτουργούν εντός του σχολικού ωραρίου οι κάμερες ασφαλείας των σχολείων. Επίσης απαιτεί την συναίνεση των γονέων-κηδεμόνων των παιδιών προκειμένου να αναρτώνται φωτογραφίες ή βίντεο σε διαδικτυακούς τόπους των σχολείων.
Η εγκύκλιος του υπ. Παιδείας Κ. Γαβρόγλου αναλυτικά:...1. Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα εντός του σχολικού χώρου.
2. Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους εκτός από κινητά τηλέφωνα και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή ή παιχνίδι που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας εικόνας και ήχου εντός του σχολικού χώρου. Ο ανάλογος εξοπλισμός που τους διαθέτει το σχολείο στο οποίο φοιτούν, χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της διδακτικής πράξης και της εκπαιδευτικής διαδικασίας γενικότερα και μόνο υπό την εποπτεία/επίβλεψη του εκπαιδευτικού.
3. Οι εκπαιδευτικοί εκτός από τις διαθέσιμες από το σχολείο ηλεκτρονικές συσκευές (H/Y, laptops, tablets, διαδραστικούς πίνακες κτλ), δύνανται να χρησιμοποιήσουν και το δικό τους προσωπικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό κατά τη διάρκεια της διδακτικής πράξης και για τις ανάγκες αυτής, αλλά και στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας γενικότερα, τηρώντας τους κανόνες ασφάλειας και τις σχετικές διατάξεις περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων των μαθητών και των εκπαιδευτικών (νόμοι 2472/1997 (ΦΕΚ 50/τ.Α’/1997) και 3471/2006 (ΦΕΚ 133/τ. Α'/2006).
4. Επισημαίνεται ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η ανάρτηση φωτογραφιών και βίντεο με μαθητές στους δικτυακούς τόπους των σχολικών μονάδων. Οι φωτογραφίες αποτελούν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στη διάταξη του άρθρου 2 στοιχ. α΄ του ν.2472/1997, στο μέτρο που από αυτές δύνανται να προσδιοριστούν, άμεσα ή έμμεσα, τα υποκείμενα των δεδομένων. Σύμφωνα με το άρθρο 5 του ίδιου νόμου, η επεξεργασία και κατά συνέπεια η ανάρτηση, η αποθήκευση σε ψηφιακά μέσα (πχ αναμνηστικού τύπου φωτογραφίες, βίντεο και δραστηριότητες της σχολικής ζωής) δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα επιτρέπεται μόνον όταν το υποκείμενο των δεδομένων (οι κηδεμόνες των μαθητριών-μαθητών) έχει δώσει τη συγκατάθεσή του.
        Πρότυπο έντυπο γονικής συναίνεσης όσον αφορά στη γονική συγκατάθεση πριν από την αποθήκευση σε ψηφιακά μέσα και την ανάρτηση, εικόνων και βίντεο με μαθητές στις ιστοσελίδες και ιστολόγια του σχολείου, καθώς και άλλο χρήσιμο υλικό που αφορά στην ασφάλεια των μαθητών στο διαδίκτυο και στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των μαθητών μπορείτε να βρείτε στον ενημερωτικό κόμβο του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο»: http://internet-safety.sch.gr/).
5. Δεν επιτρέπεται η χρήση – λειτουργία καμερών ασφαλείας στους σχολικούς χώρους κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου, σύμφωνα και με την υπ’ αρ. Γ/ΕΞ/2274/31.3.2011 (ΦΕΚ 548/τ. Β΄/7-4-2011) οδηγία της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και ειδικότερα το άρθρο 18, παρ. 2, που ορίζει επιπλέον ότι οι ώρες λειτουργίας του συστήματος θα πρέπει να αναγράφονται με σαφήνεια σε σχετικές ενημερωτικές πινακίδες έτσι ώστε να γνωρίζουν όλοι οι μαθητές και φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στο σχολείο δεν παρακολουθούνται.

Πηγή: iefimerida.gr 


7 σχόλια:

 1. ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ
  ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΟΜΩΣ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΨΑΧΝΟΥΝ ΣΤΙΣ
  ΤΣΕΠΕΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ.
  ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ. ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΘΑ ΤΟ ΦΕΡΟΥΝ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ.
  ΜΑΛΛΟΝ ΑΡΓΑ ΤΟ ΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΑΦΟΥ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΣΘΗΚΑΝ ΤΟΣΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Για μερικούς διευθυντές και διευθυντριες που αρέσκονται στο να στήνουν λαϊκά δικαστήρια και με κάθε τρόπο να υπενθυμίζουν τον ρολο τους ο νόμος είναι ταμάμ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Παει καλα ο Υπουργος δεν γινονται αυτα,εκτος και αν βαλει τους δασκαλους να κανουν τον δραγατη να επιτηρουν τους μαθητες για να διαπιστωνουν αν εχουν κινητα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ε ρε και τα έκανε η δεξιά αυτά. Το τι σκοταδισμός... και το τι φασισμός και τα λοιπά και τα λοιπά πρώτη φορά δημοκρατικιά αριστερά. Πέρα όμως απ τ΄αστεία καλά έκανε ο υπουργός αν και γιαλαντζι αριστερός

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. αν τακανε η κατ5αραμενη δεξια θαβλεπες καταληψεις και το
  φεισμπουκ συριζα θα δουλευε αδιακοπα
  οχι και γιαλαντζι καπιταλιστικοαριστερος καλυτερα για διαβασε τα βιογραφικα ολων
  να δεις ποως ζουνε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ετσι πρεπει αλλη στην χλιδη και αλλη στην ζητιανια απλα να μην ειμαστε ολοι το ιδιο ..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. αν το εκανε αυτο δεξια κυβερνηση θα ειχαμε καταληψεις μεχρι τα Χριστουγεννα.... τωρα που το κανει αριστερη κυβερνηση ολα καλά και "αγια"... αρε νεοέλληνα τρως τις μπαλες με το σανο μια μια και λες και ευχαριστώ στο τελος γι'αυτο εχεις και την κυβερνηση που σου αξιζει

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο