Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Δημοτική παράταξη "ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ" Ακτίου-Βόνιτσας: Στο πειθαρχικό συμβούλιο ΟΤΑ εκδικάστηκε η παράλειψη δημοσίευσης των δηλώσεων πόθεν έσχες των υπόχρεων δημοτικών αρχόντων στην ιστοσελίδα του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Της Δημοτικής Παράταξης Ακτίου – Βόνιτσας 
ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ

        Στις 22 Ιουνίου 2018 συνεδρίαζε το πειθαρχικό συμβούλιο ΟΤΑ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου. 
       Το γεγονός ότι πέντε από τις συνολικά δεκαπέντε υποθέσεις (δηλ. 1 στις 3) του Πειθαρχικού Συμβουλίου που καλύπτει μια τεράστια σε έκταση και πληθυσμό περιοχή, αφορούσαν τον μικρό μας Δήμο, μας γέμισε με θλίψη και οργή. 
     Θλίψη για την αρνητική για τον τόπο μας εντύπωση και οργή για την αδιαφορία των εκάστοτε κυβερνώντων για τον νόμο, σε βαθμό που να κρίνονται τόσες καταγγελίες ικανές να οδηγήσουν στην παραπομπή τους ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου. 
        Ένα από τα θέματα, εντοπιζόταν και στην παράλειψη δημοσίευσης των δηλώσεων πόθεν έσχες των υπόχρεων δημοτικών αρχόντων στην ιστοσελίδα του Δήμου, όπως ο νόμος ρητώς επιτάσσει, μετά τον Καλλικράτη..........



   Δυστυχώς, οκτώ χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου, καμία από τις δημοτικές αρχές δεν έχει τηρήσει την αυτονόητη αυτή υποχρέωση νομιμότητας, αλλά και διαφάνειας. -Τι φοβούνται; Δεκάδες δημοτικοί σύμβουλοι σε άλλους δήμους έχουν αναρτήσει τις σχετικές δηλώσεις (ενδεικτικά δείτε: http://www.cityofagrinio.gr/ και http://www.lefkada.gov.gr/Default.aspx?tabid=621).  
      Έχουν κάτι να κρύψουν ή αδιαφορούν για την ενημέρωση των δημοτών, που είναι επιβεβλημένη από τον νόμο;

      Η θέση της παράταξής μας πάντως, μέσω υπομνήματος που καταθέσαμε επ’ ονόματι του δημοτικού συμβούλου, ήταν η εξής (σε χαρακτηριστικά αποσπάσματα): 
     «….Βασική πολιτική μου επιδίωξη, κατά τη συμμετοχή μου στα κοινά, είναι η μεγιστοποίηση της διαφάνειας στις σχετικές υποθέσεις και αυτό προκύπτει από πλείστες παρεμβάσεις μου…
   ….είναι προφανές ότι δεν έχω κανέναν τρόπο να εκπληρώσω αυτοβούλως τη σχετική υποχρέωση για ανάρτηση του πόθεν έσχες μου στην ιστοσελίδα του Δήμου….
      ….Τονίζω, ότι η σχετική ιστοσελίδα, η οποία κόστισε ένα σημαντικό ποσό απ’ ό,τι γνωρίζω, δεν διαθέτει κάποιον ειδικό χώρο, προκειμένου να γίνει αυτή η ανάρτηση… 
     Ασφαλώς, η δημιουργία της κατάλληλης υποδομής αποτελεί υποχρέωση του Δήμου…. 
      Στη σύγχρονη εποχή, η τεχνική δυνατότητα ασφαλώς και υφίσταται. Ο Δήμος τροφοδοτεί τη σελίδα με υλικό, τόσο πάγιο (π.χ. το βιογραφικό του Δημάρχου), όσο και μεταβαλλόμενο (όπως π.χ. οι θεματικές των συνεδριάσεων του δ.σ.), ενώ ενεργή είναι και η συμμετοχή του Δήμου, όπως επιβάλλεται στο πρόγραμμα «Διαύγεια». Σε κάθε περίπτωση, υπήρχε και η δυνατότητα ανάθεσης του συγκεκριμένου έργου σε εξωτερικό συνεργάτη, μέσω ανάλογης σύμβασης, η οποία, με τις γνώσεις που διαθέτω από την αγορά, θα είχε ελάχιστο κόστος. 
        Από την πλευρά μου, έχω υποβάλει και έγγραφη αίτηση… προκειμένου να τηρηθεί ο νόμος ως προς εμέ, δηλ. ν’ αναρτηθεί το πόθεν έσχες μου στην ιστοσελίδα του Δήμου….» 

            Ασφαλώς, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποια θα είναι η απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου και αν θα επιβληθούν πειθαρχικές ποινές. Αυτό ίσως είναι εν τέλει και αδιάφορο.  
          Όμως, αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να δημοσιεύσουμε με θάρρος τη θέση μας και καλούμε και τους λοιπούς να κάνουν το ίδιο, χωρίς να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους. Και επιτέλους, να τηρήσουν, έστω και τώρα, κατόπιν εορτής, τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους και να μην εμπαίζουν τους πολίτες…


8 σχόλια:

  1. Καλώς ή κακώς για την εντιμότητα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν ιδιαίτερες σκιές, τουλάχιστον σε κεντρικό επίπεδο. Στην αποτελεσματικότητα είναι που τα χαλάνε λίγο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολλοί πρώην και νυν αιρετοί του Δήμου έχουν πλουτίσει μέσα από το Δήμο. Ο λόγος που ουδείς ποτέ δεν έχει αναρτήσει την περιουσιακή του κατάσταση είναι αυτός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έρχεται τσουνάμι διώξεων που θα ανατρέψει τα πάντα στο Δήμο. Κάρυ και προηγούμενοι δεν θα έχουν που να κρυφτούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιατί δεν αναρτήσατε τη περιουσιακή σας κατάσταση κ Δήμαρχε τον ρώτησε ο Πρόεδρος του Πειθαρχικού; Για να μην ενημερωθούν οι Δημότες;

    Διαβάστε την απάντηση του Δημάρχου.

    Δεν έχω υπαλλήλους να κάνουν την ανάρτηση απάντησε ο Δήμαρχος.

    Μιλάμε για θράσος και βλακεία απεριόριστη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Τριαντακωνσταντής τους κάθισε στο σκαμνί για δύο υποθέσεις. Μπράβο Κώστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νέρωνα γιατί δεν αναρτάς την περιουσιακή κατάσταση σου από τότε που διαχειρίζεσαι δημόσιο χρήμα; Ραντεβού στα γουναράδικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ωρε τους αρχοντες! πουθενά λογαριασμό δεν δίνουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τα ποθεν έσχες μέχρι 2016 είναι εδώ https://www.hellenicparliament.gr/Organosi-kai-Leitourgia/epitropi-elegxou-ton-oikonomikon-ton-komaton-kai-ton-vouleftwn/dilosi-periousiakis-katastasis-arxiki .
    Όλοι αυτοί οι υπόχρεοι σε δήλωση πόθεν έσχες θα περάσουν πειθαρχικό για τη μη δημοσίευση ??????

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο