Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

Αιτωλοακαρνανία: Κάνναβη από 13 ετών!

Θλιβερά στοιχεία
Τι δείχνουν οι αριθμοί με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους, σε συνάρτηση με την μαθητική κοινότητα της Αιτωλοακαρνανίας

Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους χθες και μετά την διοργάνωση του 1ου Αγώνα Δρόμου «Οδυσσέας» από το ομώνυμο Κέντρο Πρόληψης και Εξαρτήσεων της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, στον οποίο οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, τα επίσημα στοιχεία για τα ναρκωτικά στην περιοχή μας, σε συνάρτηση μάλιστα με την μαθητική κοινότητα της Αιτωλοακαρνανίας, τουλάχιστον προβληματίζουν!
Σύμφωνα με τον «Οδυσσέα» στην έρευνα του ESPAD συμμετείχαν από το νομό 11 σχολικές μονάδες σε τυχαίο δείγμα, εκ των οποίων Γυμνάσια και ΓΕΛ/ ΕΠΑΛ, ενώ 3 σχολεία αρνήθηκαν την συμμετοχή, τα οποία αντικαταστάθηκαν επίσης με τυχαία επιλογή. Στην έρευνα συμμετείχαν 611 μαθητές (ποσοστό συμμετοχής 91,9%) 316 αγόρια (51,7%) και 295 κορίτσια (48,3%).
Σύμφωνα με την Επιστημονικά και Διοικητικά υπεύθυνη του «Οδυσσέα» Dr. Αθανασία Δημητρίου: «1 στους 23 μαθητές (4,3%) ηλικίας 13-14 ετών έχει κάνει χρήση οποιασδήποτε παράνομης ουσίας (κάνναβης ή και έκσταση) τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του, χωρίς να υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο φύλων. 1 στους 14 μαθητές (7,1%) ηλικίας 15 – 16 ετών και 1 στους 11 μαθητές ηλικίας (9,3%) ηλικίας 17 – 18 ετών έχει κάνει χρήση οποιαδήποτε παράνομης ουσίας (κάνναβη, ηρωίνη, κοκαΐνη, κρακ, αμφεταμίνες, έκσταση, μαγικά μανιτάρια, LSD, GHB) με τα ποσοστά των αγοριών να είναι σημαντικά υψηλότερα από εκείνα των κοριτσιών (16,8% έναντι 2,8%).
Σχετικά με την κάνναβη, ποσοστό 5,9% των μαθητών που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησαν ότι έχουν κάνει χρήση κάνναβης τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους, ενώ ποσοστό 3,1% ανέφερε χρήση περισσότερες από 3 φορές στη ζωή τους» ενώ αναφέρθηκαν και άλλες ουσίες, όπως εισπνεόμενες, ηρεμιστικά και υπνωτικά.
«1 στους 13 μαθητές όλων των ηλικιών έχει κάνει χρήση κατά 7,4% εισπνεόμενων ουσιών (π.χ. κόλλα, βενζίνη) τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του, χωρίς να παρατηρούνται σημαντικές διαφορές μεταξύ αγοριών και κοριτσιών (9,3% έναντι 5,5%)» συμπλήρωσε η κ. Δημητρίου.
Παράλληλα, στην έρευνα πραγματοποιήθηκε σύγκριση της Αιτωλοακαρνανίας με την υπόλοιπη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το εθνικό δείγμα. Συγκριτικά με τους υπόλοιπους νομούς της Δυτικής Ελλάδας, τα ποσοστά της Αιτωλοακαρνανίας για την χρήση όλων των εξαρτησιογόνων ουσιών δεν διαφέρουν σημαντικά. Σε σχέση με το σύνολο της χώρας, οι μαθητές της Αιτωλοακαρνανίας ανέφεραν πως έχουν κάνει χρήση κάνναβης (τόσο σε ολόκληρη τη ζωή τους, όσο και πρόσφατη χρήση) και εισπνεόμενων ουσιών σε χαμηλότερο ποσοστό, συγκριτικά με τους μαθητές της υπόλοιπης επικράτειας. Όσον αφορά στην ουσία της έκστασης και τα ηρεμιστικά ή υπνωτικά χάπια χωρίς συνταγή γιατρού τα ποσοστά χρήσης των εφήβων στην Αιτωλοακαρνανία είναι παρόμοια με εκείνα των εφήβων στο σύνολο της χώρας. Η έρευνα διεξήχθη το 2011 και οι ενδείξεις που υπάρχουν είναι πως σήμερα τα ποσοστά πιθανότατα έχουν αυξηθεί.
Παράλληλα ο «Οδυσσέας» έχει ξεκινήσει και υλοποιεί ακόμη δύο δομές που θα αρχίσουν να λαμβάνουν «σάρκα και οστά» μετά τον Αύγουστο. Οι δομές έχουν δύο «άξονες», την δημιουργία ενός πολυδύναμου κέντρου, ενός κέντρου θεραπείας εξαρτήσεων πλην ηρωίνης, για εφήβους και ενήλικες, και τη δημιουργία Κινητής Μονάδας για την αντιμετώπιση χρήσης και κατάχρησης οινοπνεύματος στην Αιτωλοακαρνανία με παρεμβάσεις δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας στο φοιτητικό πληθυσμό του νομού. Η Κινητή Μονάδα θα έχει έδρα το κέντρο πρόληψης «Οδυσσέας» στο Αγρίνιο και θα καλύπτει όλη την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας.
Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο