Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

Συγχωνεύσεις Σχολικών Μονάδων: Τι απαντά στις αντιδράσεις σε Αγρίνιο και Βόνιτσα, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης


Το κτιριακό βραχνάς στα Νηπιαγωγεία
           Για τις συγχωνεύσεως και το κτιριακό τοποθετήθηκε εκτενώς, ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστος Κολοβός, καθώς, το τελευταίο χρονικό διάστημα καταγράφονται νέες αντιδράσεις για τις συγχωνεύσεις σχολείων, τόσο στη Βόνιτσα, όσο και στο Αγρίνιο για το 9ο και 19ο δημοτικό σχολείο! 
        Ο κ. Κολοβός παρουσιάζοντας επακριβώς τις δύο περιπτώσεις αναφέρθηκε στους λόγους των συγχωνεύσεων, επισημαίνοντας πως τα επιτελεία της Πρωτοβάθμιας και της Περιφερειακής Διεύθυνσης θα συνεδριάσουν για να λάβουν από κοινού τις οριστικές αποφάσεις.....


        Συγκεκριμένα ο κ. Κολοβός τόνισε στην εκπομπή «10 ΜΕ… ΤΟΝΟ» στον «ΔΥΤΙΚΑ FM 92,8» και τον Νίκο Αγγελόπουλο
      «Δεν υπήρξε καμία απολύτως κατάργηση σχολικών μονάδων πλην αυτών που δεν είχαν καθόλου μαθητές. 
     Στη Βόνιτσα υπήρχαν δύο δημοτικά σχολεία που συστεγάζονταν στον ίδιο χώρο, στο ίδιο κτίριο και διέθεταν το ίδιο προαύλιο. Λειτουργούσε δηλαδή ένα 11θέσιο και ένα 7θέσιο σχολείο. 
       Το να έχεις σε μια μικρή κοινωνία μαθητές χωρισμένους σε δύο σχολεία και να παίζουν στο ίδιο προαύλιο, θεωρώ πως δεν βοηθάει τους μαθητές να αποκτήσουν την κουλτούρα της συνύπαρξης. Θεωρήσαμε καλό τα δύο αυτά σχολεία, αφού συστεγάζονται, να γίνουν ένα. 
       Όλα αυτά που ακούγονται δεν έχουν καμία σχέση με την υποβάθμιση. Επί του πρακτέου δεν αλλάζει απολύτως τίποτα. Κάποιοι έχουν την θέση τους και την άποψή τους και είναι σεβαστή. Από εκεί και πέρα λειτουργούμε και αποφασίζουμε βάσει των παιδαγωγικών κριτηρίων. 
         Ένα 11θέσιο και ένα 7θέσιο σχολείο γιατί να έχουν διαφορετικά προγράμματα και διαφορετικές δράσεις, την στιγμή που είναι στον ίδιο χώρο και να μην λειτουργούν ως μία ενιαία σχολική μονάδα; Πλέον έγινε ένα 18θέσιο σχολείο. Δεν αλλάζει απολύτως τίποτα και οι εκπαιδευτικοί θα είναι κανονικά στο σχολείο τους και του χρόνου. 
        Αν υπήρχε ας πούμε διαφορετικό κτίριο θα μπορούσε κάποιος να προβάλει το γεγονός της μετακίνησης, αλλά στην περίπτωση αυτή δεν υφίσταται. Η Βόνιτσα είναι μικρή κοινωνία, τα παιδιά παίζουν μαζί στο προαύλιο, συνεπώς ποιος ο λόγος να είναι χωρισμένα χωρίς να υπάρχει απολύτως καμία παιδαγωγική επίπτωση;

    Για το 9ο και 19ο Αγρινίου έχω να πω ότι υπήρξε εισήγηση για τις δύο αυτές σχολικές μονάδες που είναι πολύ κοντά μεταξύ τους για να γίνουν μία. Μάλιστα, η μία εκ των δύο (το 19ο) παραδόθηκε πέρσι και είναι ασφαλής και υπερσύγχρονη σχολική μονάδα σε επίπεδο Δυτικής Ελλάδας.
 Ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστος Κολοβός

           Στον αντίποδα, το 9ο δημοτικό σχολείο συστεγάζεται με το 1ο ειδικό δημοτικό σχολείο. Κάναμε λοιπόν μια σκέψη αφού είναι δύο 6θέσια σχολεία να τα μετατρέψουμε σε ένα 12θεσιο και να πάνε όλοι οι μαθητές στο νέο κτίριο. 
          Στο παλιό να παραμείνει μόνο το 1ο ειδικό δημοτικό, που δυστυχώς δεν στεγάζεται σε κατάλληλες συνθήκες, την στιγμή μάλιστα που η απόσταση των δύο κτιρίων μεταξύ τους, σε ευθεία γραμμή είναι 180 μέτρα. Με τον τρόπο αυτό θα δώσουμε χώρο και στα παιδιά του ειδικού σχολείου που κάνουν το μάθημά τους στο υπόγειο, κάτι που δεν μας τιμάει. Έγινε εισήγηση, υπήρξε ΦΕΚ συγχώνευσης των δύο σχολικών μονάδων και υπήρξαν και αντιδράσεις από τους γονείς. Σεβόμαστε τις αντιρρήσεις και γι’ αυτό είπαμε τα δύο 6θέσια σχολεία να γίνουν ένα 12θέσιο. Και σε αυτή την περίπτωση δεν αλλάζει κάτι. Λόγω των αντιδράσεων πέρσι ζήτησα από τον υπουργό να αναστείλουμε την απόφαση για ένα χρόνο, κάτι που έγινε. Τώρα, ή θα πρέπει να ζητήσουμε νέα αναστολή ή θα πρέπει να εφαρμοστεί η συγχώνευση. Αυτή την στιγμή δεν έχουμε αποφασίσει, είμαστε σε συνεννόηση και με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης και από κοινού θα αποφασίσουμε ποια θα είναι η εισήγησή μας, διότι την οριστική και τελική απόφαση την έχει το υπουργείο».

Κτιριακό
        Σχετικά με το κτιριακό δεν τίθεται τόσο πολύ στα δημοτικά σχολεία του Αγρινίου, όσο στα νηπιαγωγεία. «Από τα 24 νηπιαγωγεία που λειτουργούν στην περιοχή του Αγρινίου και του Αγίου Κωνσταντίνου, τα μισά σχεδόν λειτουργούν σε ενοικιαζόμενους χώρους που δεν πληρούν τις προδιαγραφές ενός σύγχρονου νηπιαγωγείου. Το βασικότερο είναι πως τα περισσότερα έχουν πολύ μικρά προαύλια για τα παιδιά. Η έλλειψη στέγης είναι τρομερή και γι’ αυτό ως Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχω ζητήσει από τον Δήμαρχο Αγρινίου και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» την βοήθειά τους για το θέμα» κατέληξε ο κ. Κολοβός.

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»
ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ 

http://sinidisi.gr/

12 σχόλια:

  1. Κυριε Κολοβε για αλλη μια φορα προσπαθειτε να μας επιβάλετε κατι για το οποιο ευτυχως ειστε αναρμοδιος αλλα δυστυχώς αυτη τη φορα θα υπαρχουν σοβαρες επιπτώσεις στα παιδια μας.
    Αναφερομαι φυσικα στην ΑΣΦΑΛΗ ΚΑΙ ΥΠΕΡΣΥΓΧΡΟΝΗ ΣΧΟΛΙΛΗ ΜΟΝΑΔΑ.
    Κυριε Κολοβε πριν παρετε μια τετοια αποφαση καλο θα ηταν να δειχνατε λιγο σεβασμο και ταπεινοτητα απενατι στην τοπικη κοινωνια,στους φορεις,στη δημοτικη αρχη και κυριως στα παιδια οπως οριζει η υπουργικη αποφαση.ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.Εκτος και εαν εχετε αναλαβει και χρεη δημοτικης αρχης και μας εγγυηθειται την ΑΣΦΑΛΗ ΚΑΙ ΥΠΕΡΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΝΑΔΑ γιατι εμεις εδω ξερουμε οτι δεν υπαρχει αλλα αντιθετως υπαρχει σοβαρο προβλημα στεγασης.
    Εμεις ως μεγαλη και ανοικτη κοινωνια εχουμε τον διαλογο και την συνεργασια προτεραιοτητα και ειμαστε περηφανοι για αυτο ως μεγαλη και ανοικτη κοινωνια.
    Οσο για τα υπολοιπα θα ενημερωσουμε δημοσια πλεον και τεκμηριωμενα τους παντες.
    ΤΑ ΛΑΘΗ ΜΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΔΙΟΡΘΏΝΟΝΤΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς στη θέση που σας έχουν βάλει κυριε προϊστάμενε, έχετε πλήρη άγνοια για το τι ισχύει για το σχολικες υποδομές της Βόνιτσας. Ακούσατε κάποιους που σας παραπληροφορησαν και δεν είχατε τη θέληση για συνεργασία με τους φορείς του τόπου. Δεν πήγατε βάσει υπουργικής απόφασης δυστυχώς. Αυτά που λέτε δε μας αγγίζουν σαν γονείς. Τα παραβλέπουμε. Να δημοσιευτεί παρακαλώ.

    Ένας γονέας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κυρικο είσαι πολύ λιγος για να πιάνεις στο στόμα σου τους εκπαιδευτικούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. έδειξες μεγάλη " ΤΑΠΕΙΝΟΤΗΤΑ" και ΣΕΒΑΣΜΟ εσύ Κυρικε με την στάση σου; Νομίζεις ότι ξεχασε η κοινωνία της Βόνιτσας τις μεθοδευσεις σου...Νομίζεις ότι δεν ξέρουμε ποιος είσαι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμφωνώ απόλυτα με την συγχώνευση. Είμαστε πολλοί. Παρακαλώ να δημοσιευθεί.

    Ένας γονέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κυρικο. Ξαδερφε του Δημάρχου. σπειρατε ανέμους και ηρθή η ώρα να θερισετε θύελλες. Η κοινωνία σας έχει καταδικάσει . Την ευθύνη για το μπαχαλο των σχολείων την έχει ο ξάδερφος σου ο δήμαρχος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το σκεφτήκατε πολύ κ. Κολοβέ; Με βάση ποια παιδαγωγική έγινε η συγχώνευση; Την << Παιδαγωγική της Παστής Σαρδέλας>>; Αυτό θέλετε για τα παιδιά μας; Αλλα.., απ' ότι διαβάζω αλλιώς την αντιμετωπίσατε την παρόμοια περίπτωση του Αγρινίου που τυγχάνει να είναι ο τόπος σας. Εκεί σας άρεσε ένα ακόμα σύγχρονο σχολείο, και όχι συγχώνευση, για τη Βόνιτσα όχι ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΟΥ 1ΟΥ ΚΑΙ 2ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΒΟΝΙΤΣΑΣ. ΘΕΛΟΥΜΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΡΕΛΟΚΟΜΕΙΑ! ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. ΟΧΙ ΝΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΤΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΕΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΑΣ. ΜΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΤΕ ΑΛΛΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 12:01 ΥΠΑΡΧΕΤΕ ΠΟΛΛΟΙ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΜΕΝΟΙ. ΤΙ ΣΑΣ ΕΦΤΑΙΞΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΑΛΑΙΠΩΡΕΙΤΕ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο δημαρχος που έφταιξε μωρέ χαιβανια εδώ μέσα? Που είναι οι δάσκαλοι να πάνε στα κάγκελα όπως έκαναν σε άλλα μέρη? Ποιος Κυρικος και τι ασυναρτησιες μας παραμυθιαζετε? Ο Κυρικος δεν ήταν στο σύλλογο κι εκλεισε το σχολείο τότε με το σεισμό κι έτσι έτρεξαν το έργο? Πέστε στον κύριο που βγήκε να μας ενημερώσει δήθεν, ότι δεν είχε τα μούτρα να έρθει στις συνελεύσεις που ήταν καλεσμένος. Μόνο στα site βγαίνει? Κι εσύ 12:09 μ.μ. την ευθύνη για το μπαχάρι των σχολείων την έχουν κάποιοι ΑΛΛΟΙ, οι οποίοι σε βάθος χρόνου κάπου θα κάνουν το μεγάλο λάθος. Χαιρετίσματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο δημαρχος που έφταιξε μωρέ χαιβανια εδώ μέσα? Που είναι οι δάσκαλοι να πάνε στα κάγκελα όπως έκαναν σε άλλα μέρη? Ποιος Κυρικος και τι ασυναρτησιες μας παραμυθιαζετε? Ο Κυρικος δεν ήταν στο σύλλογο κι εκλεισε το σχολείο τότε με το σεισμό κι έτσι έτρεξαν το έργο? Πέστε στον κύριο που βγήκε να μας ενημερώσει δήθεν, ότι δεν είχε χρονο να έρθει στις συνελεύσεις που ήταν καλεσμένος. Μόνο στα site βγαίνει? Κι εσύ 12:09 μ.μ. την ευθύνη για το μπαχαλο των σχολείων την έχουν κάποιοι ΑΛΛΟΙ, οι οποίοι σε βάθος χρόνου κάπου θα κάνουν το μεγάλο λάθος. Χαιρετίσματα...αλλά όταν τα παιδιά μας θα την πληρώσουν αυτοί οι κάποιοι θα σφυρίζουν αδιάφορα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σαν Διευθυντής σας συμφέρει μια συγχώνευση, μιας και είναι το Σύριζα επάνω. Σαν εκπαιδευτικός και δάσκαλος είμαι σίγουρος πως θα τη βρίσκατε απαράδεκτη μια κίνηση τέτοια.


    Ένας εκπαιδευτικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο