Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Πολυετείς καθείρξεις για την απάτη στο ΙΚΑ Καλλιθέας-αναστολή για την κατηγορουμένη από την Γουριώτισσα

       Πολυετείς ποινές κάθειρξης επέβαλαν ύστερα από πολύμηνη διαδικασία οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας στους κατηγορούμενους για την μεγάλη απάτη ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ, με «μαϊμού» επιδόματα από το ΙΚΑ Καλλιθέας.
     Σύμφωνα με το in.gr, το δικαστήριο καταδίκασε συνολικά πέντε κατηγορούμενους σε ποινές κάθειρξης από 31 ως 38 χρόνια και χρηματικές ποινές από 120.000 ως 150.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πάντως, πως εκ του νόμου το ανώτερο όριο για τις ποινές που θα εκτίσουν είναι 25 χρόνια κάθειρξη.
       Οι τέσσερις καταδικασθέντες θα οδηγηθούν στη φυλακή καθώς το δικαστήριο δεν τους έδωσε αναστολή εκτέλεσης της ποινής μέχρι την έφεση. Αναστολή δόθηκε μόνο σε μία εκ των κατηγορουμένων, την  54χρονη Χρυσούλα Φέρρα  η οποία κατάγεται από την Γουριώτισσα του δήμου Αγρινίου , είναι μητέρα δυο παιδιών και ο σύζυγός της, Παναγιώτης Αλέξανδρος Αιματίδης, ο οποίος ήταν επίσης κατηγορούμενος, πέθανε κατά τη διάρκεια της δίκης, τον Αύγουστο του 2013 από εγκεφαλικό επεισόδιο......



   Ένας κατηγορούμενος, καταδικάστηκε σε τετραετή φυλάκιση και 60.000 ευρώ χρηματική αποζημίωση. Σε αυτόν ανεστάλη η εκτέλεση της ποινής του ως την έφεση.
       Οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν κατά περίπτωση για πλαστογραφία, απάτη, εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ψευδή βεβαίωση σε συνδυασμό με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου. Σε όλους το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Ελαφρυντικό που είχε σαν αποτέλεσμα να… σπάσουν τα ισόβια δεσμά, που ήταν η προβλεπόμενη ποινή.
    Αθώα κρίθηκε από το δικαστήριο η προϊσταμένη του τμήματος παροχών του ΙΚΑ Καλλιθέας.
     Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η εγκληματική οργάνωση δρούσε από το 2003 έως το 2012, οπότε και αποκαλύφθηκε το κύκλωμα. οι εμπλεκόμενοι χορηγούσαν σε συγγενείς και φίλους επιδόματα και παροχές που δεν δικαιούνταν.
     Η απάτη αποκαλύφθηκε μετά από έλεγχο υπαλλήλου του πληροφοριακού συστήματος του ιδρύματος. Οι κατηγορούμενοι χορηγούσαν ασφαλιστικές ενημερότητες ακόμη και σε πρόσωπα που δεν είχαν εργαστεί ούτε μία ημέρα, αλλά και σε ασφαλισμένους άλλων ΙΚΑ.
      Επιδικάστηκε αποζημίωση υπέρ του ΙΚΑ για ηθική βλάβη ύψους δυο εκατ. ευρώ. Επισημαίνεται οτι το ΙΚΑ διεκδικεί αποζημίωση περίπου 11 εκ. ευρώ για τη ζημιά που υπέστη κι άλλα 5 εκατ. ευρώ για ηθική βλάβη και θα προσφύγει στα πολιτικά δικαστήρια.

http://www.agriniopress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο