Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ: Επανήλθε ξανά για ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Προϋπολογισμός της Κοινωφελούς

ΑΠΟ MYTIKAS PRESS

      Μετά από αναμονή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου πάνω από δύο μήνες, επέστρεψε όπως ήταν το αναμενόμενο, ο Προϋπολογισμός της Κοινωφελούς του Δήμου Ξηρομέρου για ψήφιση για άλλη μία φορά από το Δημοτικό Συμβούλιο. Σχετικά με αυτήν την υπόθεση σας είχαμε ενημερώσει λεπτομερώς με παλαιότερη μας ανάρτηση (δείτε εδώ).

Θέλουμε σε αυτό το σημείο να πούμε δύο λόγια:
        Καταρχήν δεν είναι καλή εικόνα για έναν Δήμο να επιστρέφονται-ακυρώνονται αποφάσεις του και δεν το λέμε εμείς, το είπε και ο κ. Δήμαρχος μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο.
      Βέβαια πολλές φορές οι ακυρώσεις προκύπτουν από λάθη λόγω της δαιδαλώδους νομοθεσίας, από παραδρομή, από αβλεψία, από αλληλοσυγκρουόμενες εγκυκλίους κ.α.
      Για να είμαστε δίκαιοι λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι ένας αριθμός ακυρωμένων αποφάσεων που θα υπάρξει, κατά κάποιο τρόπο δικαιολογούνται και είναι και αναμενόμενο να συμβεί.
      Στην συγκεκριμένη όμως υπόθεση της ακύρωσης του Προϋπολογισμού της Κοινωφελούς δεν έχουμε να κάνουμε σε καμία περίπτωση με τα παραπάνω. Αυτή η ακύρωση προήλθε γιατί αυτοί που συνέταξαν το Προϋπολογισμό έκαναν ολοφάνερα λάθη......



     Το ακόμα χειρότερο είναι ότι τα λάθη αυτά επισημάνθηκαν έγκαιρα από πολλούς δημοτικούς συμβούλους που πήραν τον λόγο και από τον ίδιο τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σπύρο Λυμπεράτο, στην επίμαχη συνεδρίαση του Δ.Σ. που ήμασταν παρόντες. 
    Ζητήθηκε να μην συζητηθεί και ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός, αλλά να αναβληθεί η συζήτηση του για να διορθωθούν τα λάθη και να έρθει σε μετέπειτα χρόνο στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δυστυχώς δεν εισακούσθηκε κανείς και υπήρξε ένα πείσμα να συζητηθεί και να ψηφισθεί.
      Δεν ξέρουμε τι παρατηρήσεις, οδηγίες και τι διορθώσεις προτείνει να γίνουν η Αποκεντρωμένη. Εμείς θα παρουσιάσουμε συνοπτικά τι καταλάβαμε από τις παρεμβάσεις των δημοτικών συμβούλων στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε στις 19.1 αλλά και από την δική μας προσωπική έρευνα.
Ποια ήταν τα λάθη;

-Εγγραφή στα έσοδα του Προϋπολογισμού της Κοινωφελούς επιχορήγησης 137.966,38 € από τον Δήμο (έτσι περάσαμε το όριο των 300.000 € και βγήκαν αντιμισθίες), ενώ στον Προϋπολογισμό του Δήμου ήταν γραμμένα 60.000 € σαν επιχορήγηση προς την Κοινωφελή. Δηλαδή διαφορετικά ποσά επιχορήγησης από τον Δήμο.

-Εγγραφή στα έξοδα του Προϋπολογισμού της Κοινωφελούς πραγματοποίησης εκδηλώσεων συναφείς με αυτές του Νομικού Προσώπου.

-Εγγραφή στα έξοδα, αντιμισθιών που σαφώς δεν προβλέπονται. Μπορεί τα έσοδα για το 2015 στον Προϋπολογισμό της Κοινωφελούς με τεχνικό τρόπο να κατάφεραν να περάσουν τα 300.000 € για να βγουν οι αντιμισθίες, αλλά ο νόμος προβλέπει σαφώς ότι το όριο των 300.000 € εσόδων για να βγουν αντιμισθίες, αφορά το προηγούμενο έτος χρήσης. Αφορά το τρέχον έτος χρήσης όταν είναι η πρώτη χρονιά λειτουργίας. Όμως σε κάθε περίπτωση οι αντιμισθίες θα οριστικοποιηθούν αν υπάρχουν, όχι με τα έσοδα που προϋπολογίζεις, αλλά με αυτά που τελικά εισπράχθηκαν (ισολογισμός). Αν δεν περάσουν τα έσοδα τις 300.000 € οι αντιμισθίες επιστρέφονται.

-Άλλο λάθος είναι ότι αντιμισθία με βάση τον νόμο (Ν. 3463/2006, άρθρο 242 παρ. 1) στον Πρόεδρο ή τον Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΠΔΔ επιτρέπεται να καταβάλλεται, ύστερα από σχετική απόφαση του οικείου Δημοτικού ή Κοινοτικού Συμβουλίου, η οποία απόφαση στην περίπτωση αυτή δεν υπήρξε.

-Εγγραφή στα έξοδα του Προϋπολογισμού οδοιπορικών. Εμείς έχουμε την εντύπωση ότι στο δημόσιο έχουν κοπεί πάσης φύσεως οδοιπορικά τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν παίρνουμε και όρκο γι αυτό.

-Εγγραφή στα έξοδα του Προϋπολογισμού ποσών για δαπάνες, π.χ. έξοδα ύδρευσης (η κοινωφελής δεν έχει ρολόι στο όνομα της), έξοδα τηλεφώνου (ούτε τηλέφωνο έχει), έξοδα ρεύματος (ούτε ρολόι ΔΕΗ στο όνομα της έχει), νομική υποστήριξη μπορεί να μην χρειαστεί κ.α.

        Αποτέλεσμα η σημερινή επιστροφή-ακύρωση άλλης μίας απόφασης του Δήμου και μάλιστα σημαντικής. Του Προϋπολογισμού της Κοινωφελούς. Και γι αυτή την επιστροφή-ακύρωση συμπερασματικά θα λέγαμε ότι δεν προήλθε από λάθη που ανέκυψαν λόγω της δαιδαλώδους νομοθεσίας, από παραδρομή, από αβλεψία, από αλληλοσυγκρουόμενες εγκυκλίους κ.α.
       Εν ενθέτω χρόνο θα σας ενημερώσουμε ποια η γνώμη του κ. Δημάρχου, όπως αυτή διατυπώθηκε από τον ίδιο μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, για τις αποφάσεις του Δήμου που ακυρώνονται.

http://mytikaspress.blogspot.gr/

1 σχόλιο:

  1. η ευγενικη προσφορα στο τοπο μετα αντιμισθιας βεβαιως βεβαιως
    αυτο ειναι που λεμε οτι εχω δημο που ολα δουλευουν επαγγελματικα.
    ολοι παιρνουν το κατιτις τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο