Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου: Σκηνικό ρήξης με τους φοιτητές (φωτο)

       Δεν έλειψε η ένταση και οι έντονες διαφωνίες με φοιτητές των Πανεπιστημιακών Τμημάτων του Αγρινίου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Αγρινίου, που συνεδρίασε ειδικά για τον λόγο αυτό χθες Παρασκευή.
       Στην συνεδρίαση κλήθηκαν και παρενέβησαν κορυφαίοι Σύλλογοι της περιοχής, κατατέθηκε πλήθος προτάσεων και διαφάνηκε η ενότητα, σε μεγάλο ποσοστό που υπάρχει στην τοπική κοινωνία, για την διατήρηση και ενίσχυση των Τμημάτων αλλά και για την προοπτική επανίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος που με βίαιο τρόπο καταργήθηκε με το Σχέδιο «Αθηνά».......



    Σε αυτήν την προοπτική οι πολλοί φοιτητές που παρέστησαν μαζί με τους εκπροσώπους τους και από τα τρία Τμήματα εξέφρασαν την πλήρη αντίθεση τους, ενώ δεν έλειψαν και οι έντονοι διάλογοι με αποτέλεσμα τελικά να εξαχθεί το συμπέρασμα πως υπάρχουν εκ διαμέτρου διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις και πως μεγάλο μέρος των φοιτητών έχει πάρει τις αποφάσεις του, που συνοψίζονται στο ότι η παραμονη τους στο Αγρίνιο, δεν  έχει να τους προσφεραι κάτι.
        Παράλληλα στο πλαίσιο της συζήτησης, ασκήθηκε σφοδρή κριτική στην τακτική που ακολουθεί η πρυτανεία του Πανεπιστημίου της Πάτρας, στην προσπάθεια της, όπως τονίστηκε, να καταφέρει την μεταφορά των Τμημάτων, «χρησιμοποιώντας» καθηγητές και φοιτητές που έλαβαν αποφάσεις υπέρ της μεταφοράς αυτής.
      Η μαραθώνια συζήτηση ξεκίνησε με την παρέμβαση του δημάρχου Γιώργου Παπαναστασίου που αφού αναφέρθηκε στα όσα προηγήθηκαν το προηγούμενο εικοσαήμερο και στις ενέργειες που έκανε ο δήμος για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης που δημιουργήθηκε με την σίτιση των φοιτητών, έκανε λόγο για «δόλιες σκέψεις» που εξαρχής υπήρχαν για την μεταφορά των Τμημάτων με την κλιμάκωση κάποιων συγκεκριμένων ενεργειών υπονόμευσης, ενώ χαρακτήρισε «αιτία πολέμου» την μεταφορά των Τμημάτων. Σημείωσε πως θα πρέπει να στηριχτεί η αυτονομία ενός πανεπιστημιακού Ιδρύματος στο Αγρίνιο, γεγονός που προκάλεσε την αρνητική αντίδραση των φοιτητών. Αυτό μάλιστα έκανε τον κ. Παπαναστασίου να πει, απευθυνόμενος στους φοιτητές πως «τους χρησιμοποιούν». Διερωτήθηκε ακόμη για την στάση καθηγητων των Τμημάτων και για το τι έγινε η «προικα» του Πανεπιστημιου Δυτικης Ελλάδος, οταν αυτο καταργήθηκε. Κάλεσε δε όλους τους παρόντες Συμβουλους και φορεις να είναι «μια γροθιά» απεναντι στο ζήτημα.
       «Αυτό που συμβαίνει δείχνει την στάση και την πολιτική διαχρονικά της Πολιτείας απέναντι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση  είπε ξεκινώντας την παρέμβαση του ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Παύλος Μοσχολιός. Ο κ. Μοσχολιός  έκανε μια σύντομη αναδρομή στην «περιπέτεια»  της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Αγρίνιο από την περίοδο της Οικονομικής Σχολής, για να πει στους φοιτητές πως «… και εκείνοι οι φοιτητές ήθελαν να φύγουν και 20 χρόνια μετά ακόμη σε προκατ κάνουν μάθημα!». Σημείωσε ακόμη πως η Πολιτεία ουδέποτε επένδυσε στα τρία αυτά Τμήματα σημειώνοντας πως μόνο η Τοπική Αυτοδιοίκηση με πόρους της δημιούργησε υποδομές. Εξέφρασε ακόμη την συμφωνία του για την δημιουργία Εστίας στο παλιό νοσοκομείο του Αγρινίου, αν και όπως είπε είναι πολύ πιθανόν να δημιουργηθούν νομικά κωλύματα. Παράλληλα κάλεσε τον υπουργό Παιδείας να «σταματήσει τις φιλοδοξίες της κ. Κυριαζοπούλου».
      Ακολούθησε η παρέμβαση του κ. Τραπεζιώτη, που αρχικά απέσπασε ευμενή σχόλια από τους φοιτητές, αφού διαρκώς ασκούσε κριτική στην προηγούμενη δημοτική αρχή αλλά και την σημερινή, τονίζοντας πως για άλλη μια φορά, έρχονται «κατόπιν εορτής». Ενώ έκανε επίσης λόγο για «πελατειακή διαχείριση»  της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Αγρίνιο, σπασμωδικές και αποσπασματικές αντιδράσεις και χαρακτήρισε «παρωδία»  το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος, όπως αυτό λειτούργησε. Ζήτησε ακόμη πρωτοβουλίες για σύνδεση του Πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία και οικονομία και πρότεινε να διεξαχθει μια συνολική συζήτηση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Αιτωλοακαρνανία.   Η αναφορά όμως του κ. Τραπεζιώτη ότι είναι υπέρ ενός αυτονόμου Ιδρύματος, προκάλεσε εκ νέου την δυσφορία των φοιτητών.
       Ο κ. Μοσχολιός απάντησε στην κριτική του κ. Τραπεζιώτη στη συνέχεια,  θυμίζοντας του πως ο δήμος δεν έχει καμιά αρμοδιότητα για υποδομές και εγκάλεσε τον κ. Τραπεζιώτη ότι σε πρωτοβουλίες που ο ίδιος πήρε για την ελιά, προτίμησε να συνεργαστεί με το Πανεπιστήμιο της Πάτρας!
     Ακολούθησε η παρέμβαση του Τίμου Παπανικολάου της Λαϊκής Συσπείρωσης, που τόνισε πως το θέμα θα πρέπει να προσεγγιστεί κεντρικά και αποτελεί ζήτημα βασικών πολιτικών επιλογών που «…παράγουν ανέργους πτυχιούχους, δεν βοηθά τον λαό και τον τόπο και έχει μια αντίληψη που συνδέεται με τα κέρδη του κεφαλαίου και όχι τις ανάγκες της κοινωνίας» Δεν διαφώνησε με το θέμα της αυτονόμησης, ζήτησε όμως να γίνει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, με άμεση κρατική ενίσχυσης για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των φοιτητών, την στελέχωση των Τμημάτων κλπ.
      Στη συνέχεια ο κ. Μερμίγκης από το «Ανυπότακτο Αγρίνιο» χαρακτήρισε «έκτρωμα»  το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος, όπως αυτό δημιουργήθηκε και λειτούργησε, σημειώνοντας πως ουσιαστικά αποτέλεσε ένα «ρουσφέτι»  στο πλαίσιο μια φαιδρής αντίληψης για την ανώτατη εκπαίδευση. Σημείωσε ακόμη πως η τριτοβάθμια εκπαίδευση θα πρέπει να σχεδιάζεται κεντρικά και με σοβαρότητα και έθεσε το ερώτημα με τι πόρους και υποδομές θα λειτουργήσει ένα νέο αυτόνομο πανεπιστήμιο στο Αγρίνιο. Συμπλήρωσε τέλος πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να συνεργαστεί με τα Τμήματα και ζήτησε την ενίσχυση των Τμημάτων με όρους και προϋποθέσεις που θα «απαντούν»  στις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν.

Οι παρεμβάσεις των φοιτητών
      Ακολούθησαν οι παρεμβάσεις των εκπροσώπων των τριών Τμημάτων  όπου και διαφάνηκε η τέλειας διαφορετική αντίληψη που υπάρχει με τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας.  Είναι χαρακτηριστική η αίσθηση που έχουν οι φοιτητές ότι δεν έχουν στο πλευρό τους την τοπική κοινωνία, η οποία, όπως ξεκάθαρα είπαν τους βλέπει σαν «οικονομικό μαξιλάρι».
     Χαρακτηριστικά ο κ. Γιτσας από το Τμήμα ΔΕΑΠΤ είπε μεταξύ άλλων απευθυνόμενος στο σώμα πως «.. δεν γίνεται να μιλάτε για αυτόνομο πανεπιστήμιο τη στιγμή που δεν υπάρχουν πόροι για συντάξεις (…) 18 χρόνια στο Αγρίνιο δεν έγινε τίποτε. Στην Πάτρα έχουμε κάποια δυνατότητα ανάπτυξης, στο Αγρίνιο πολύ φοβάμαι πως δεν θα έχουμε καν καθηγητές για την επόμενη χρονιά»
     Είπε ακόμη πως οι φοιτητές θέτουν κάποιες προϋποθέσεις για την μετaφoρα τους στην Πάτρα, συμπληρώνοντας πως αυτό που τους ενδιαφέρει είναι το πτυχίο τους.
    Σε κάποιο σημείο ο κ. Παπαναστασίου με νόημα υπενθύμισε στους φοιτητές πως οι ίδιοι επέλεξαν να φοιτήσουν στο Αγρίνιο.
       Έντονο διάλογο με τον δήμαρχο αλλά και με πολίτες είχε η Αλ. Γουριώτη του Τμήματος ΔΠΦΠ  που είπε χαρακτηριστικά : «Πεινάμε…» για να αναδείξει το πρόβλημα της σίτισης , σημειώνοντας πως όλα αυτά τα χρόνια, οι φοιτητές του Αγρινίου δεν απολαμβάνουν ούτε τα αυτονόητα. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ι. Τσιούνας από το Τμήμα ΔΠΠΝΤ που τόνισε πως το μόνο που ενδιαφέρει τους φοιτητές είναι το πτυχίο και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Σε κάθε περίπτωση όλοι οι φοιτητές εξέφρασαν την πλήρη αντίθεση τους στην προοπτική δημιουργίας αυτόνομου Πανεπιστημίου στο Αγρίνιο.
      Ακολούθησε πλήθος παρεμβάσεων από εκπροσώπους φορέων και Συλλόγων  που εξέφρασαν την πλήρη αντίθεση τους  στην προοπτική μεταφοράς των Τμημάτων καθώς και την συμφωνία τους στην επανίδρυση αυτονόμου Πανεπιστήμιου. 
      Μεταξύ άλλων παρενέβησαν ο κ. Κωστίκογλου από το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, ο Λ. Μπλέτσας από το ΤΕΕ, η κ. Γεωργούση από τον Δικηγορικό Σύλλογο, ο κ. Σκιαδάς από την Ιστορική Αρχαιολογική, ο κ. Θετάκης από την ΓΕΑ, ο κ. Μπακής από τον ερασιτέχνη Παναιτωλικό, η κ. Βλάχου από τον Σύλλλγο αιμοδοτών , ο κ. Κωστακόπουλος από τον Σύλλογο ξενοδόχων, ο κ. Δήμας από το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, o Σπ. Αδάμης από τον Σύλλογο Δασκάλων κλπ. Ακόμη παρέστησαν εκπρόσωποι της Β’ΕΛΜΕ, της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών κ.α.
        Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με την συμφωνία για έκδοση κοινού ψηφίσματος – απόφασης. Οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης και του «Ανυπότακτου Αγρινίου» δεν συμφώνησαν με την διαδικασία, οπότε η όποια απόφαση θα είναι κατά πλειοψηφία.

http://www.agriniopress.gr/

po-dimotiko-panepistimio5
po-dimotiko-panepistimio3
po-dimotiko-panepistimio4
po-dimotiko-panepistimio8
po-dimotiko-panepistimio6
po-dimotiko-panepistimio7
po-dimotiko-panepistimio11
po-dimotiko-panepistimio10
po-dimotiko-panepistimio12
po-dimotiko-panepistimio14
po-dimotiko-panepistimio13
po-dimotiko-panepistimio15
po-dimotiko-panepistimio16
po-dimotiko-panepistimio18
po-dimotiko-panepistimio17
po-dimotiko-panepistimio19
po-dimotiko-adamis


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο