Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΡΥΦΙΑΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ: ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Η Πατρίδα μας βρίσκεται στη δυσκολότερη στιγμή της μεταπολεμικής της ιστορίας. Πληρώνει το τίμημα των αναποτελεσματικών πολιτικών και την κακή διαχείριση των πραγμάτων της μεταπολιτευτικής περιόδου. Βιώνουμε την κρίση και τη φτώχεια με μία Οικονομία ανοργάνωτη και χωρίς παραγωγική βάση. Ο πλούτος της χώρας μας στηρίζετε σε μεγάλο ποσοστό  στις υπηρεσίες, την Ναυτιλία, τον Τουρισμό και ελάχιστα στον Πρωτογενή τομέα και ειδικότερα στην Αγροτική Οικονομία.....

 Με πολιτικές Εθνικές και Ευρωπαϊκές προτιμήσαμε τις επιδοτήσεις χωρίς σχέδιο για την επόμενη μέρα και εγκαταλείψαμε πολλές και σπουδαίες γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Απεμπολήσαμε το συγκριτικό μας πλεονέκτημα που αποτελεί για την ανάπτυξη της χώρας μας, αλλά και της Περιφέρειας μας που είναι η Αγροτική Οικονομία. Ειδικότερα για την Περιφέρεια μας η δημιουργία παραγωγικής πληρότητας στην Αγροτική Οικονομία για τον συνδυασμό μας, αποτελεί βασική Στρατηγική και στοίχημα συνάμα. 
Οι πιθανολογούμενες μειώσεις των Ευρωπαϊκών εισροών για την αγροτική οικονομία θα πρέπει να ενεργοποιήσουν τα αντανακλαστικά μας,  ώστε να ξεφύγουμε από την μέχρι τώρα επανάπαυση και να ενεργοποιηθούμε με στόχο την επανεθνικοποίηση της αγροτικής πολιτικής μας, στη κατεύθυνση  μιας νέας εθνικής αναπτυξιακής πολιτικής που θα εγγυάται μια βιώσιμη οικονομική προοπτική του αγροτικού τομέα.
Για να γίνει σχεδιασμός βιώσιμης αγροτικής πολιτικής, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας δεδομένα που έχουν σχέση με την Ελληνική πραγματικότητα. Θα πρέπει να υπολογίσουμε τα ελλείμματα και τα πλεονάσματα των αγροκτηνοτροφικών προϊόντων που παρουσιάζονται στην Ελληνική αγορά. Έτσι, με μεγάλη ευκολία θα διαπιστώσουμε ότι στην Ελληνική αγορά, υπάρχει έλλειμμα κυρίως στο κρέας και οι ανάγκες καλύπτονται από εισαγωγές , ενώ πλεόνασμα παρατηρείται σε βαμβάκι, εσπεριδοειδή, λάδι κλπ. Βάσει των ανωτέρω θα πρέπει να πούμε πως οποιαδήποτε πολιτική και αν σχεδιάσουμε θα πρέπει να ανταποκρίνεται στην κάλυψη των αναγκών της αγοράς και σε δεύτερο επίπεδο να υπολογίζομαι στον προστατευτισμό της Κ.Α.Π. 
Για να μπορέσουν τα αγροτικά προϊόντα να αντέξουν στον ανταγωνισμό απαιτείται αναπροσανατολισμός της Ελληνικής γεωργίας, δοκιμάζοντας έτσι τις δικές μας αντοχές στο ευρωπαϊκό και διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον. Με βάση τα προαναφερόμενα θα πρέπει άμεσως να οργανωθούμε στην κατεύθυνση αύξησης της παραγωγής κρέατος και γαλακτοκομικών καθώς και βιολογικών φυτικών προϊόντων σημαντικής διακίνησης στην αγορά. Πρέπει με κάθε τρόπο να ενισχύσουμε την ιδέα της κτηνοτροφικής επιχειρηματικότητας , με πρακτικές εφηρμοσμένης κτηνοτροφίας, χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες και να ξεφύγουμε από την αντίληψη ότι όποιος ασχολείται με την κτηνοτροφία αποτελεί μέρος πληθυσμού «κατώτερης» τάξης.
Εκτός των παραπάνω για να νιώθουμε ότι βρισκόμαστε σε μία αποτελεσματική πορεία για την γεωργική οικονομία και το αγροτικό εισόδημα, θα πρέπει η χώρα μας μέσω δημοσίων πολιτικών και με θεσμικές παρεμβάσεις να καθορίσει περιοχές με δυνατότητες για την καλλιέργεια συγκεκριμένων προϊόντων. Να δημιουργηθούν βασικές υποδομές πάνω στις οποίες θα στηριχθεί η ανάπτυξη της αγροκτηνοτροφικής παραγωγής, να ληφθούν μέτρα αποτελεσματικότερα για τους νέους αγρότες, να ενισχυθούν οι δραστηριότητες για ασφαλείς και ανταγωνιστικές τυποποιήσεις των προϊόντων και να δημιουργηθεί  νέο θεσμικό πλαίσιο για όλους τους φορείς και τις οργανώσεις της γεωργικής οικονομίας. Δρομολογώντας αυτές τις παραγωγικές προσπάθειες, στο επόμενο χρονικό διάστημα θα μπορέσουμε να δυναμώσουμε τον αγροτικό τομέα ξεφεύγοντας σιγά – σιγά από παραγωγές προϊόντων με μηδενικές αγοραίες τιμές. Προς αυτή την κατεύθυνση και με τα στοιχεία που έχουμε, από την κατάργηση της καπνοκαλλιέργειας μέχρι σήμερα, να ξαναδούμε το θέμα του καπνού. 
Για να μπορέσουμε ως χώρα, κάτω από αυτές τις συνθήκες να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις θα πρέπει να ξεκινήσουμε την προετοιμασία δημιουργίας των συνθηκών εντός των οποίων θα δραστηριοποιηθεί αποκλειστικά ο αγροτικός τομέας υποστηριζόμενος από τις νέες προτάσεις.
Συνοψίζοντας θα πρέπει να πούμε ότι η στρατηγική μας για βιώσιμη αγροτική οικονομία πρέπει να είναι :
 
  • Παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων με στόχο τη βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα για απεξάρτηση από τις επιδοτήσεις και εξωστρέφεια. 
  • Προσαρμογή προϊόντων και μέσων παραγωγής σύμφωνα με τις απαιτήσεις της αγοράς και τις τεχνολογίας, βασισμένη στην επιχειρηματική ευελιξία και την καινοτομία. 
  • Φιλικές παρεμβάσεις στο περιβάλλον για την προστασία του αγροτικού χώρου.
Το σύγχρονο αγροτικό οικονομικό μοντέλο πρέπει να σχεδιασθεί με νέες στρατηγικές και δημόσιες πολιτικές και να το αναδείξουμε με δυναμισμό. 
Μόνο έτσι ο αγροτικός τομέας θα πάρει καινούρια οικονομική και κοινωνική διάσταση συμβάλλοντας ορθολογικά στην περιφερειακή ανάπτυξη και ανασυγκρότηση της υπαίθρου.
 Η δυναμική Αγροτική Οικονομία θα δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις, ώστε να καταστεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σημαντικός οικονομικός βραχίονας για την Πατρίδα μας και τους πολίτες της. Ο συνδυασμός μας "ΑΝΕΞΑΤΗΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ" με Επικεφαλής τον Γιάννη Ζαφειρόπουλο και τα νέα και άφθαρτα στελέχη του συνδυασμού αποτελούν εγγύηση για το μέλλον και την προκοπή του τόπου μας. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο