Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. - Πρωταθλητές και ουραγοί

Διακριθέντες και υστερήσαντες αναδεικνύει το «πρωτάθλημα» των δημόσιων νοσοκομείων. Λίγες δεκάδες μικρά και μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα κατάφεραν να πιάσουν αποδόσεις έως και 100% στη μείωση του κόστους, την κατανάλωση γενόσημων φαρμάκων, την εξόφληση οφειλών και την έγκαιρη υποβολή των παραστατικών για είσπραξη νοσηλίων από τον ΕΟΠΥΥ.
.............................
Στον αντίποδα, εννέα νοσοκομεία υστέρησαν στους παραπάνω δείκτες, με αποτέλεσμα να βγουν στη... σέντρα από τον υπουργό Υγείας. Ο κ. Γεωργιάδης έσπευσε, πάντως, να καταλογίσει ελαφρυντικά στις διοικήσεις τους, λέγοντας ότι η υστέρηση μπορεί να οφείλεται σε αντικειμενικούς λόγους.
Τα απολογιστικά στοιχεία για το πρώτο τετράμηνο του 2014 παρουσιάστηκαν χθες, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης του υπουργού Υγείας με τις διοικήσεις των νοσοκομείων. Η γενική εκτίμηση είναι ότι οι «σφιχτοί» οικονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται.
Κορυφαία σε οικονομικές επιδόσεις κρίθηκαν 48 νοσοκομεία, ενώ εννέα εμφάνισαν χαμηλή αποδοτικότητα. Μεταξύ των διακριθέντων περιλαμβάνονται μεγάλα νοσοκομεία όπως Ευαγγελισμός, Σωτηρία, Κρατικό Νίκαιας, Παπαγεωργίου, Σισμανόγλειο, Ιπποκράτειο Αθήνας, Αλεξάνδρα, Ερυθρός, Γ. Γεννηματάς Θεσσαλονίκης και Αγιος Ανδρέας Πάτρας.
Εως και 100%
Περιλαμβάνονται, επίσης, τα παιδιατρικά Αγλαΐα Κυριακού, Καραμανδάνειο και Πεντέλης, τα πανεπιστημιακά ΑΧΕΠΑ, Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Λάρισας και Πάτρας, ενώ αποδοτικότητα 100% καταγράφηκε στα ογκολογικά Μεταξά, Αγιος Σάββας και Αγιοι Ανάργυροι.
Υψηλή αποδοτικότητα εμφανίζουν το δερματολογικό Ανδρέας Συγγρός και το Οφθαλμιατρείο και μια σειρά μικρών περιφερειακών νοσοκομείων (Αμαλιάδας, Γρεβενών, Καρπενησίου, Λευκάδας, Βέροιας, Ναυπλίου, Διδυμοτείχου, Δράμας, Κέρκυρας, Κορίνθου, Πτολεμαΐδας, Παμμακάριστος και Θεραπευτήριο Λέρου).
Στον αντίποδα, χαμηλή αποδοτικότητα εμφάνισαν τα νοσοκομεία Αιγίου, ΚΑΤ, Γ. Παπανικολάου Θεσσαλονίκης, Θήβας, Μαμάτσειο Κοζάνης, Κουτλιμπάνειο Λάρισας, Λιβαδειάς, Α. Παπανδρέου Ρόδου και Χαλκίδας.
Από την ανάλυση των επιμέρους δεικτών προκύπτει συνολική μείωση των δαπανών για αγαθά, πρώτων και βοηθητικών υλών και υπηρεσιών. Το πρώτο τρίμηνο του έτους καταγράφηκε συνολική μείωση κατά 9% στη δαπάνη του ΕΣΥ σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2013. Καταγράφηκε, επίσης, μείωση κατά 12,2% σε τέσσερις κατηγορίες δαπανών, δηλαδή φάρμακο, υγειονομικό και ορθοπεδικό υλικό και αντιδραστήρια, και μείωση 4,35% σε δαπάνες για αγορά υπηρεσιών.
Κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις των νοσοκομείων προς τρίτους ανέρχονταν σε 1,3 δισ. ευρώ και οι ληξιπρόθεσμες στα 950 εκατομμύρια. Η αύξηση των εσόδων από επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία ήταν 2,36% σε σχέση με το 2013 και από τη νοσηλευτική δραστηριότητα στο 8,5%.
Νοσηλευθέντες
Στους λειτουργικούς δείκτες, καταγράφηκε μείωση των νοσηλευθέντων ασθενών κατά 1,46%, ενώ μείωση υπήρξε και στην προσέλευση ασθενών στα επείγοντα (7,68%) και στις διαγνωστικές, επεμβατικές και εργαστηριακές εξετάσεις (2,72%). Υπήρξε, όμως, αύξηση κατά 0,54% στην προσέλευση των ασθενών στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και στα πρώην απογευματινά ιατρεία (27,24%).
Αναφερόμενος στους στόχους του ΕΣΥ για τους επόμενους μήνες, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι -μέσα στο καλοκαίρι- θα ξεκινήσει η εφαρμογή ολόκληρου του προγράμματος κωδικοποίησης των ιατρικών προϊόντων και υπηρεσιών.
Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα εκτιμάται πως θα αποτελέσει μια «μεγάλη επανάσταση» στο θέμα της προμήθειας και των υλικών και του κόστους των νοσοκομείων, με πολύ μεγάλη εξοικονόμηση πόρων για τους πολίτες.
Εξελίσσεται -είπε- πολύ πιο γρήγορα και καλύτερα απ' όσο είχε αρχικά προβλεφθεί. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, με το δεδομένο ότι βρισκόμαστε εντός στόχων, τα νέα «εργαλεία» θα δώσουν περιθώρια περαιτέρω εξοικονόμησης.
Εως τα μέσα Ιουνίου, οι διοικήσεις των νοσοκομείων καλούνται να εναρμονίσουν τα πληροφοριακά τους συστήματα, ώστε να ενημερώνεται το μητρώο ειδών και υλικών.
Θα αφορά 2 εκατ. άτομα
Δωρεάν νοσηλεία για ανασφάλιστους
Δωρεάν νοσηλεία σε δημόσια νοσοκομεία, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, θα παρέχεται στους ανασφάλιστους πολίτες.
Η σχετική κοινή απόφαση υπογράφεται σήμερα από τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στο αμέσως επόμενο διάστημα. Εκτιμάται, δε, ότι αφορά περίπου δύο εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες.
Σε επόμενη φάση, θα υπάρξει νέα παρέμβαση, με την οποία θα καλύπτεται και η φαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων. Οπως ανέφεραν χθες ο υπουργός και ο υφυπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης και Αντώνης Μπέζας η διαδικασία που θα ακολουθείται είναι η εξής:
Ο ανασφάλιστος θα καταφεύγει σε δομή του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), όπου θα εξετάζεται δωρεάν. Σε περίπτωση που ο γιατρός κρίνει ότι ο ασθενής χρειάζεται νοσηλεία, θα του χορηγεί παραπεμπτικό για νοσοκομείο.
Ο ανασφάλιστος θα προσκομίζει το παραπεμπτικό σε δημόσιο νοσοκομείο. Τριμελής επιτροπή, αποτελούμενη από τον διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας του νοσηλευτικού ιδρύματος και δύο γιατρούς της ειδικότητας που απαιτείται για την πάθηση του ασθενούς, θα εξετάζουν το αίτημα και θα αξιολογούν εάν απαιτείται νοσηλεία.
Το κόστος
Η διαδικασία αυτή αποτελεί ασφαλιστική δικλίδα, ώστε να αποφεύγονται περιπτώσεις κατάχρησης του δικαιώματος. Σε περίπτωση που κριθεί αναγκαία η εισαγωγή, ο ασθενής θα νοσηλεύεται δωρεάν στο νοσοκομείο, όπου θα του παρέχεται η αναγκαία φροντίδα. Θα καταγράφεται, ωστόσο, το κόστος που απαιτήθηκε για τη νοσηλεία του και τα νοσήλια θα καλύπτονται από τον προϋπολογισμό.
«Θα τον αντιμετωπίζουμε σαν να είναι ασφαλισμένος», ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας, διευκρινίζοντας, πάντως, ότι δεν θα υπάρχει κάλυψη σε περίπτωση που ο ανασφάλιστος προσέλθει στο νοσοκομείο χωρίς το παραπεμπτικό. Εφόσον είναι ιατρικώς βεβαιωμένο ότι χρήζει νοσηλείας -σημείωσε- για εμάς δεν θα υπάρχει πλέον διάκριση ασφαλισμένων και ανασφάλιστων.
«Στόχος της κυβέρνησης είναι να δώσει το σήμα ότι στην κοινωνία μας, όσον αφορά στα ζητήματα της υγείας, δεν μπορούν πλέον να υπάρχουν αποκλεισμένοι συμπολίτες μας», επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης.
Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι για την κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό και τον ίδιο, η εικόνα ότι μία μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας αισθάνονται αποκλεισμένοι και κινδυνεύοντες σε μία ευρωπαϊκή χώρα, είναι μία εικόνα που δεν μας τιμά.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις διοικητών Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) και νοσοκομείων, το ετήσιο κόστος για την κάλυψη των ανασφάλιστων που καλούνται να καλύψουν τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα αγγίζει τα 400 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, περίπου 250 εκατομμύρια αφορούν τη νοσηλεία τους και τα 150 τη φαρμακευτική τους περίθαλψη.
Ο αριθμός των ανασφάλιστων πολιτών αναμένεται να προσδιοριστεί από το υπουργείο Εργασίας, το οποίο πραγματοποιεί τη σχετική καταγραφή. Πρόσφατες εκτιμήσεις ανέβαζαν τον αριθμό στα 2,5 εκατομμύρια, αλλά -σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας- δεν αναμένεται να φτάσουν τελικά τα 2 εκατομμύρια ανθρώπους.
Δημήτρης Καραγιώργος
ΠΗΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο