Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Γ. Βαρεμένος για το Νεώριο Σύρου: "Θα κάνατε μια ανάλογη ρύθμιση για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις;"

  Τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ναυπηγείο του Νεωρίου Σύρου και την απουσία οποιουδήποτε σχεδίου για την ανάταξή του, τόνισε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και τομεάρχης Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος, μιλώντας σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής.
Η συζήτηση αφορούσε τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, με την οποία παρέχεται κατ’ εξαίρεση ασφαλιστική ενημερότητα στην ιδιοκτήτρια εταιρεία και αναστέλλεται ηδιεκδίκηση των ασφαλιστικών οφειλών της, με κόστος 7,5 εκατομμυρίων για το Δημόσιο. Και αυτό, υπό το εκβιαστικό δίλημμα ότι, σε αντίθετη περίπτωση, το ναυπηγείο θα κλείσει και οι εργαζόμενοι θα απολέσουν την εργασία τους…


Τόσο στην ομιλία του όσο και στη δευτερολογία του ο Γιώργος Βαρεμένος:
*Τόνισε τις ευθύνες της κυβέρνησης για το σημερινό αδιέξοδο της σημαντικής αυτής επιχείρησης και για την άρνησή της να συζητήσει οποιαδήποτε λύση έχει προταθεί για το μέλλον της. «Εμείς», είπε, «είμαστε υπέρ μιας επανεκκίνησης στη μονάδα αυτή γενικότερα. Εσείς, τι έχετε να μας πείτε; Ποιο είναι το σχέδιο; Δεν θέλετε να το ακούσετε από εμάς, επειδή υποφέρετε από σύνδρομα; Ακούστε άλλα σχέδια, που έχουν υποβληθεί από εργαζόμενους που δεν ανήκουν σ’ εμάς, που βρίσκονται στα συρτάρια της ΓΣΕΕ, οποιαδήποτε άλλη λύση. Δεν σας ενδιαφέρει, προφανώς. Και λέτε τώρα ‘’να μην κλείσει το ναυπηγείο’’, ‘’να μην τραβήξουμε τα σωληνάκια’’. Σήμερα. Αύριο; Αν αύριο τα ναυπηγεία οδηγηθούν, είτε με μοιραίοείτε με μεθοδευμένο τρόπο, σε πτώχευση, τι θα γίνει; Θέσαμε το ερώτημα στον κ. Βρούτση και, αντί να απαντήσει, αποχώρησε…».
*Αναγνώρισε την αγωνία των εργαζομένων, που προσπαθούν, όπως είπε χαρακτηριστικά,«να πιαστούν από ένα κλαράκι», και ζήτησε να περιληφθεί στην τροπολογία ρήτρα που να διασφαλίζει την καταβολή των αποδοχών τους, ως αναγκαία προϋπόθεση για να την υπερψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Μας είπατε: Συμφωνείτε; Και σας είπαμε: Ναι. Βάλτε αυτή τη ρήτρα που σας ζητάμε, όχι για να αποδείξουμε ότι εμείς είμαστε φιλεργατικοί σε αντίθεση μ’ εσάς, αλλά για να μειώσουμε, να ελαχιστοποιήσουμε και, αν είναι δυνατόν, να εξαλείψουμε κάθε πιθανότητα, η προτεινόμενη τροπολογία να υποκρύπτει άλλους σχεδιασμούς, να υπηρετεί άλλα σχέδια, να πετάτε και πάλι χρήματα στον πίθο των Δαναϊδων, με κακές έως και τραγικές συνέπειες για τα ναυπηγεία. Περί αυτού πρόκειται. Όλα τα άλλα είναι προσχήματα και, επιτρέψτε μου να πω, υποκρισία που δεν αντέχεται».
*Επισήμανε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά ειδικά και μόνο τον συγκεκριμένο επιχειρηματία, τις δραστηριότητες του οποίου «δεν θα ξεχάσουμε», όπως είπε, «γιατί δεν έχουμε δικαίωμα να ξεχάσουμε». «Πείτε», τόνισε χαρακτηριστικά, «ότι είμαστε ανυποψίαστοι για το τι συμβαίνει σ’ αυτή τη χώρα, ότι είμαστε καλοπροαίρετοι σε βαθμό αφέλειας, ότι θέλουμε να πιστέψουμε ότι αυτή η τροπολογία δεν έχει σχέση με τον κ. Ταβουλάρη, πρώην  υπεύθυνο της Πολιτικής Άνοιξης, και ότι η νέα Πολιτική Άνοιξη, όπως πρότεινε ο κ. Κακλαμάνης να ονομαστεί η Νέα Δημοκρατία, δεν έχει σχέση με αυτά τα πράγματα, ούτε με σκανδαλώδεις ρυθμίσεις, ούτε με φωτογραφικές διατάξεις. Ας υποθέσουμε αυτό. Τότε, πρέπει να απαντήσουμε σ’ ένα βασικό ερώτημα:Τι θα γίνει με τις άλλες επιχειρήσεις, μικρές και μεσαίες, που αντιμετωπίζουν ακριβώς το ίδιο πρόβλημα; Μπορεί να υπάρξει παρόμοια λύση; Προφανώς όχι, σε μαζική διάσταση…».

«Εσείς», κατέληξε ο Γιώργος Βρεμένος,«δεν θέλετε να ασχοληθείτε μ’ αυτά. Δεν μπορείτε; Δεν σας αφήνουν; Όμως αυτόν τον δρόμο για τη χώρα ο ελληνικός λαός, είτε σας αρέσει είτε δεν σας αρέσει, τον απέρριψε στις πρόσφατες εκλογές.Προκρίνει έναν άλλο δρόμο για την πραγματική σωτηρία της χώρας. Κι αυτός ο δρόμος, θα ανοίξει. Δεν περιγράφω μια εύκολη κατάσταση, η χώρα όμως θα γυρίσει σελίδα. Υπάρχει εδώ κάτι αρρωστημένο, κάτι σάπιο. Και μόνο για να σταματήσει αυτό, αξίζει η αλλαγή που επαγγέλλεται ο ΣΥΡΙΖΑ». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο