Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ ΣΤΟ 12ο PREVEZA JAZZ FESTIVAL(30-5-2014)

Όλα είναι έτοιμα για το 12ο PREVEZA JAZZ FESTIVAL. Η συμμετοχή  αξιόλογων καλλιτεχνών από την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο αλλά και για πρώτη φορά από την Τουρκία και το Ισραήλ δίνει το διεθνές στίγμα του Φεστιβάλ.  Αν προσθέσουμε και τις ελληνικές συμμετοχές Diminuita Swing Trio, το σχήμα Disharmony του εκπληκτικού δεξιοτέχνη στο μπουζούκι Μιχάλη Παούρη αλλά και τους ελπιδοφόρους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας  σίγουρα μιλάμε για ένα ποικίλο και ενδιαφέρον καλλιτεχνικό τριήμερο.
Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Παρασκευή 30/5/2014
 
Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας
Είναι η δεύτερη χρονιά που το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας συμμετέχει στο Preveza Jazz Festival. Έξι ταλαντούχοι μαθητές σε συνθέσεις από Κούβα, Πορτογαλία, Σερβία και Ελλάδα. Συμμετέχουν οι:
Σπυράλατος Κέιλεμπ  ( φλάουτο)
Δημητρακόπουλος Αριστοτέλης (σαξόφωνο)
Πεσλής Αργύρης (τρομπέτα)
Βραχλιώτη Βιβίαννα (ηλεκτρική κιθάρα)
Κωτσούλας Πυθαγόρας (ηλεκτρικό μπάσο)
Πουτέτσης Νίκος (τύμπανα)
Υπεύθυνος καθηγητής  Τσούκης Γιώργος
 
Diminuita Swing Trio (Eλλάδα)
Ασχολούνται με το ευρωπαϊκό swing ή αλλιώς jazz manouche. Tην ευρωπαϊκή δηλαδή εκδοχή του swing με έγχορδα, όπως πρωτοπαίχτηκε τη δεκαετία του ’30 από τους Django Reinhartd- Stephane Grapelli με το Hot Club de France. Στις εμφανίσεις τους παρουσιάζουν πρωτότυπες συνθέσεις του σχήματος, από τον πρώτο τους επίσημο δίσκο με τίτλο ‘a-rhythmology’, με έμφαση στον καθαρό, φυσικό ήχο των ακουστικών οργάνων και στην ελευθερία της μουσικής, αυτοσχεδιαστικής έκφρασης  αλλά και διασκευές άλλων συνθετών. Το σχήμα αποτελούν οι:
Γιώργος Παπαδογιάννης (κιθάρα)
Έφη Σαράντη  (κιθάρα)
Κώστας Πατσιώτης  (κοντραμπάσο)
www.diminuita.com

Σάββατο 31/6
 
Rembrandt Frerichs Trio (Ολλανδία)
" Ένα από τα highlights του  Jazz Festival της Βόρειας Θάλασσας" έγραψε το Jazz magazine για τον πιανίστα και συνθέτη Rembrandt Frerichs. Κανείς δεν θα μπορούσε να ελπίζει για μια καλύτερη σύσταση.
Ο Rembrandt είναι ένας πιανίστας με μεγάλη προοπτική. Είναι γνώστης της παραδοσιακής αμερικάνικης τζαζ, θέλει όμως να αποφύγει την πεπατημένη.  Έχει εμπνευστεί από την ευρωπαϊκή κλασική μουσική και το πάθος του για την αραβική μουσική αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της δίχρονης παραμονής του στην Αίγυπτο. Στη μουσική του, μπορείτε να ακούσετε την ενέργεια της αυτοσχέδιας τζαζ και τον λυρισμό της ανατολίτικης μουσικής . Στο Preveza Jazz Festival θα παίξει με το τρίο σχήμα του.
 
Νilufer Verdi &  Ferhat Oz (Tουρκία)
Η Nilufer Verdi, παιδί μιας ‘μουσικής’ οικογένειας, είναι η πρώτη γυναίκα πιανίστα της τζαζ μουσικής στην Τουρκία. Έχει παίξει με πολλούς τούρκους και ξένους μουσικούς στην Τουρκία και στο εξωτερικό, σε πολλά τζαζ κλαμπ και φεστιβάλ. Στις συναυλίες της μας δίνει την ευκαιρία ν 'ακούσουμε πρωτότυπες διασκευές της, ανακαλύπτοντας την απέραντη, ελεύθερη, θεότρελη φύση της τζαζ. Με το χαρούμενο ρεπερτόριο της, στο οποίο κυριαρχούν το βασικό ρεπερτόριο της τζαζ και δικές της συνθέσεις, μοιράζεται με το κοινό τις ικανότητές της ως συνθέτης και ως δεξιοτέχνης.
Ο Ferhat Öz έχει σπουδάσει τσέλο και πιάνο και στη συνέχεια άρχισε να ενδιαφέρεται για την ανθρώπινη φωνή και ξεκίνησε να τραγούδα όπερα. Μελέτησε φωνητικά τζαζ αναζητώντας διαφορετικούς ήχους και χρώματα για τη φωνή του. Συνεχίζει τη μουσική του καριέρα ως ερμηνευτής αλλά και ως καθηγητής  φωνητικής με έδρα την Κωνσταντινούπολη και παρά το νεαρό της ηλικίας του, θεωρείται ως ένας από τους πιο λαμπερούς και υποσχόμενους τραγουδιστές της τζαζ στην Τουρκία.
 
Μιχάλης Παούρης Disharmony (Ελλάδα)
Ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Μιχάλης Παούρης έρχεται να μας ξανασυστήσει το μπουζούκι. Ο Παούρης, μπήκε σε jazz μονοπάτια όταν βρέθηκε επί σκηνής με τον μοναδικό κιθαρίστα Al Di Meola. Μια σύμπραξη που απέσπασε από τον ίδιο τον Di Meola διθυραμβικές κριτικές. O άνθρωπος "φαινόμενο",  "ο πιο γρήγορος μπουζουξής του κόσμου" κατά τον Al di Meola. Το εγχείρημα τον δικαίωσε ανεβάζοντάς τον στο υψηλότερο σκαλοπάτι της διεθνούς jazz μουσικής σκηνής. Στις ζωντανές του εμφανίσεις, ο Μιχάλης Παούρης είναι μια μανιασμένη πλημμύρα από νέες ιδέες που βγαίνει ορμητικά και με ζήλο και χαρά να καινοτομήσει παγκοσμίως με τις συνθέσεις του και τα (ευ-)δαιμονισμένα του χέρια.

Κυριακή 1/6
 
Reis / Demuth / Wiltgen (Λουξεμβούργο)
Ο πιανίστας Michel Reis, ο μπασίστας Marc Demuth και ο ντράμερ Paul Wiltgen, τρεις από τους πιο ανερχόμενους τζαζ μουσικούς του Λουξεμβούργου, σχημάτισαν το 1998 το Reis-Demuth-Wiltgen Trio, ενώ ήταν ακόμα στο γυμνάσιο. Η ομάδα έπαιζε σε τακτική βάση στην περιοχή Λουξεμβούργο για μερικά χρόνια.
Ξανά μαζί από το 2011,αυτή η εντυπωσιακή ομάδα από ταλαντούχα άτομα είναι και πάλι ανυπόμονη να μοιραστεί τις εμπειρίες της, καθώς και τις νέες συνθέσεις της με το κοινό . Κάθε μέλος της μπάντας συνθέτει μουσική για το Trio και έχει ως στόχο να δημιουργήσει ένα νέο και προοδευτικό ήχο, ο οποίος είναι έντονα επηρεασμένος από τη λαϊκή μουσική και το ύφος του τραγουδιστή-συνθέτη.
Πυρήνας όλων αυτών παραμένει η σύγχρονη τζαζ, η οποία εμπλουτίζει ριζικά τις συνθέσεις και τους αυτοσχεδιασμούς τους , χωρίς ποτέ να τους επιβαρύνει.
http://reisdemuthwiltgen.com/
 
Tamuz Nissim quartet (Ισραήλ)
Με ζεστή και εκφραστική φωνή, η Tamuz Nissim βαδίζει σε μουσικούς δρόμους που αντλούν από τις πιο μοντέρνες όψεις του vocal jazz ρεπερτορίου. Με τεχνική εύπλαστη και διεισδυτική και προσέγγιση που αναδίδει φρεσκάδα, η τραγουδίστρια, τραγουδοποιός και πιανίστρια από το Τελ Αβίβ έχει δώσει ήδη εξαιρετικά δείγματα της τέχνης της μέσα από διάφορα projects και με τον πρώτο της δίσκο, «The Music Stays In A Dream», που κυκλοφόρησε πέρσι και στον οποίο συνεργάζονται εξαιρετικοί Έλληνες τζαζ μουσικοί. Μέσα από original ως επί το πλείστον μουσικές, που πιάνουν ένα ευρύ εκφραστικό φάσμα, η Tamuz Nissim δείχνει ισχυρά καλλιτεχνικά αποθεματικά που ανανεώνουν με την δροσιά και την ευαισθησία τους την ίδια την τζαζ.
 
Έναρξη: 21:00 Στην παραλία Πρέβεζας μπροστά στα Δικαστήρια.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ για το ΚΟΙΝΟ
Οργάνωση: Δήμος Πρέβεζας, Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, Preveza Jazz Festival.
Υπό την αιγίδα των πολιτιστικών τμημάτων των Πρεσβειών Ισραήλ, Λουξεμβούργου, Ολλανδίας και Τουρκίας.
Μεγάλοι Χορηγοί: TEΡΝΑ ΑΕ.Ολυμπιακή Α.Β.Ε.Pegasus airlines
Για περισσότερες πληροφορίες  prevezajazzfestival.wix.com/2014www.facebook.com/pages/Preveza-Jazz-Festival/160243430704437
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο