Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Εγκαίνια έκθεσης στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου


Εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα 5 Μαΐου 2014 στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου, η έκθεση «Βία κατά εκπροσώπων του λαού: 50 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη» που παρουσίασε ο Δήμος Αγρινίου σε συνεργασία με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.......


Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Δημοτικής Πινακοθήκης Αγρινίου Χρήστος  Γαρουφαλής στον σύντομο χαιρετισμό του σημείωσε πως “…σε συνεργασία με έναν από τους πιο έγκυρους φορείς πολιτισμού της χώρας, εκπληρώνεται ιδανικά ο εκπαιδευτικός ρόλος της λειτουργίας της Πινακοθήκης μας, γιατί η ξεχωριστή αυτή έκθεση οφείλει να αποτελέσει διδακτικό και επίκαιρο μάθημα μνήμης για όλους”.
Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός μεταξύ άλλων σχολίασε: “…Η παρουσία της έκθεσης αυτής στο Αγρίνιο, την πόλη των κινημάτων και των  καπνεργατών, των 120 εκτελεσθέντων στην Αγία Τριάδα, των 60 στα Καλύβια, η πόλη της αντιδικτατορικής πάλης, θεωρώ πως είναι τα στοιχεία ώστε να αποδεχθείτε την πρότασή μας και να εγκρίνετε την μεταφορά της σπουδαίας αυτής έκθεσης στο Αγρίνιο. Η προστασία της δημοκρατίας και της Ελευθερίας δεν είναι αυτονόητη και δεν απευθύνεται μόνο στα κόμματα και στους άλλους θεσμούς τη δημοκρατίας. Αφορά τον κάθε έναν μας ξεχωριστά ο οποίος και πρέπει καθημερινά να δίνει αγώνα για την εμπέδωση της δημοκρατίας και της ελευθερίας στη χώρα μας, αλλιώς η ιστορία θα επαναλαμβάνεται, όχι σαν φάρσα, αλλά σαν τραγωδία…”.
Ο Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής κ. Παύλος Σούρλας δήλωσε ικανοποιημένος από την εντυπωσιακή παρουσίαση των εκθεμάτων στους χώρους της Πινακοθήκης, σημειώνοντας πως «…Η έκθεση έρχεται αφ’ ενός να θυμίσει τα γεγονότα στους παλιότερους, αφ’ ετέρου να προσφέρει γνώσεις και πληροφορίες που θα οδηγήσουν σε χρήσιμα συμπεράσματα τους νεότερους, ειδικά σήμερα που η πολιτική βία και η απαξίωση των θεσμών της δημοκρατίας παρατηρείται και πάλι».
Στη συνέχεια ο  ιστορικός κ. Χρήστος Χρηστίδης ανέπτυξε το θέμα: «Γρηγόρης Λαμπράκης: προσεγγίζοντας το πρόσωπο και την εποχή», όπου ανέλυσε τις συνθήκες των τραγικών γεγονότων. Αναφέρθηκε στη ζωή και τη δράση των δύο βουλευτών της ΕΔΑ, το αποτύπωμα των γεγονότων στον Τύπο των ημερών, τη λογοτεχνική, εικαστική και κινηματογραφική προσέγγιση των συμβάντων, τα όσα προηγήθηκαν και τα όσα ακολούθησαν της δολοφονίας του Γρ. Λαμπράκη καθώς και τη σημασία τους, τότε και την επικαιρότητα στο σήμερα.
Η έκθεση, μέσα από ψηφιακές αναπαραγωγές φωτογραφιών, εφημερίδων, περιοδικών, επιστολών, χειρόγραφων σημειώσεων, έργων τέχνης των Ψυχοπαίδη και Μπότσογλου, αλλά και κινηματογραφικών έργων, παρουσιάζει τη βίαιη επίθεση εναντίον των δύο εκπροσώπων του ελληνικού λαού, του Γρηγόρη Λαμπράκη και του Γιώργη Τσαρουχά, το βράδυ της 22ας Μαΐου 1963 στη Θεσσαλονίκη.
Τα τεκμήρια της έκθεσης προέρχονται από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, το Μουσείο Μαραθώνιου Δρόμου, το Διπλωματικό και Ιστορικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών, το Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής», τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Μουσείο-Αρχείο ΕΡΤ, τα αρχεία Καίτης Τσαρουχά, Παύλου Δελαπόρτα και Μίκη Θεοδωράκη, καθώς και από άλλους φορείς και ιδιώτες. Παράλληλα προβάλλεται και 20λεπτο ντοκυμαντέρ με μοναδικά ντοκουμέντα και μαρτυρίες για τα γεγονότα.
Τα εγκαίνια τίμησαν επίσης με την παρουσία τους η κα Ευριδίκη Αμπατζή μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής, η μουσειολόγος κα Άννα Ενεπεκίδου – υπεύθυνη των εκθέσεων του Ιδρύματος και ο ιστορικός κ. Γιώργος Σταθακόπουλος, ο π. βουλευτής κ. Γιάννης Βαϊνάς, ο αντιδήμαρχος Στάθης Τσούκαλος, ο Γ. Γ. του Δήμου Αγρινίου κ. Γιώργος Κολονέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομιών Υπαλλήλων Ακαρνανίας κ. Ρούσσης, πρόεδροι συλλόγων, φορέων και πολύς κόσμος.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως 15 Ιουνίου 2014.
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο: 10:00-13:30 & 18:00-21:00, Κυριακή 10:30-14:00

Υπενθυμίζουμε πως για ομαδικές επισκέψεις σχολείων κρίνεται απαραίτητη η έγκαιρη επικοινωνία με την ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ (Δ. Βότση 2,  Αγρίνιοτηλ. 26413-60316,   e-mail: pinakothiki@agrinio.gr).






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο