Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022

SOS για να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις και να κρατηθούν oi θέσεις εργασίας!


H ανακοίνωση για δημοσιονομικό έλλειμμα 16 δις καθώς και τα περίπου 11 δις πρωτογενούς ελλείμματος, δεν αφήνουν καθόλου περιθώρια για την παραμικρή αισιοδοξία και πίστη για ανάπτυξη. Αντίθετα τα στοιχεία αυτά δείχνουν μαύρη τρύπα στην οικονομία, προοιωνίζοντας μέτρα και περικοπές, δηλαδή μνημόνια.....

Ο πληθωρισμός ήδη καλπάζει, κυμαινόμενος για το μήνα Δεκέμβριο στο 5,1% ενώ για τον Ιανουάριο προβλέπεται να κυμανθεί πάνω από το 6%. Την ίδια ώρα η εκρηκτική και (όπως φαίνεται) χωρίς όρια αύξηση του ενεργειακού κόστους, σμπαραλιάζει οικονομικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το μπαράζ ανατιμήσεων απειλεί την κοινωνική συνοχή!

Κύμα μεγάλης ακρίβειας με αυξήσεις από 20% - 70% σε όλα τα είδη, είτε πρώτης ανάγκης είτε υλικών με αποκορύφωμα τις αυξήσεις στα υλικά κατασκευής και ιδιαίτερα αυτά πού αφορούν την οικοδομική δραστηριότητα. Έναν κλάδο στον οποίο απασχολούνται πληθώρα επαγγελμάτων – εργαζομένων και που στη Λευκάδα συνεισφέρει κατά πολύ στην τοπική οικονομία.

Μέσα σ’ αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο και λόγω της απαράδεκτα κακής διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση και των επιπτώσεων της σε ανθρώπινες απώλειες (έχει ήδη χαθεί αριθμός συνανθρώπων μας ίσος με τον πληθυσμό της Π. Ε. Λευκάδας), η κατάσταση είναι πλέον τραγική και μη διαχειρίσιμη.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, κυριολεκτικά στενάζουν και στη Λευκάδα.

Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί για την πλειονότητα τους ο χαμηλός τζίρος σε σχέση με το λειτουργικό τους κόστος (ενοίκια – δαπάνες προσωπικού). Πολλές απ’ αυτές ήδη έχουν κλείσει ενώ πάρα πολλές υπολογίζεται ότι θα έχουν την ίδια τύχη.

Σε μέρη όπου η οικονομική δραστηριότητα δεν υπερβαίνει τους 3-4 μήνες το χρόνο, όπως στην Π.Ε. Λευκάδας, τα άσχημα αποτελέσματα άρχισαν να φαίνονται από τους πρώτους μήνες του χειμώνα.

Έτσι με τη χώρα σε ένα άτυπο lockdown χωρίς επιδότηση ενοικίων, κυρίως για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος αλλά και των πολλών εργαζομένων που αποκλείστηκαν από τις αναστολές, η κατάσταση πλέον είναι άκρως οριακή για την επιβίωσή τους.

Πολλά καταστήματα στη Λευκάδα δεν άνοιξαν καν τον χειμώνα ενώ πολλοί επιχειρηματίες προβληματίζονται και κλείνουν τα μαγαζιά τους για διάστημα αρκετών ημερών, προκειμένου να απαλλαγούν από τα καθημερινά έξοδα, τους μισθούς των εργαζομένων και τις ασφαλιστικές τους εισφορές!

Τα χρέη καθημερινά μεγαλώνουν και οι επιχειρηματίες αντιλαμβάνονται ότι είναι αδύνατον να ανταπεξέλθουν, περιμένοντας την επόμενη τουριστική σεζόν. Φοβούνται πολύ ότι δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τα συσσωρευμένα χρέη τους, όταν μάλιστα θα πρέπει να καταβάλουν και τις επιστρεπτέες προκαταβολές, από 30/06/2022.

Από την πλευρά τώρα των όποιων επενδύσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να μειώσουν εν μέρει αυτές τις οικονομικές απώλειες, η κατάσταση ολοένα και δυσκολεύει.

Αντί με κυβερνητικές παρεμβάσεις να απλοποιούνται οι διαδικασίες και να υποχωρεί η γραφειοκρατία, με το θεσμικό πλαίσιο που εφαρμόζεται οι δυσκολίες γιγαντώνουν, μέσα από πλήθος συγκεχυμένων αποφάσεων και απίστευτης προχειρότητας (κτηματολόγιο, δασικοί χάρτες, απουσία σχεδίων πόλεων, υπολειτουργία υπηρεσιών, κλπ).

Τρανό παράδειγμα ο Δήμος Λευκάδας, που ο τύπος το τελευταίο διάστημα έχει κατατάξει στους πέντε (5) πιο αργούς δήμους της χώρας στην έκδοση οικοδομικών αδειών, με αποτέλεσμα να καθυστερούν δραστηριότητες του κλάδου, ύψους πολλών δεκάδων εκατομμυρίων με ότι αυτό σημαίνει για την οικονομία του τόπου μας.

Απαιτούνται άμεσες δράσεις για τη στήριξη των επιχειρήσεων, όπως ακριβώς ζητούν οι φορείς της αγοράς και επιτάσσουν οι ανάγκες!

Γι’ αυτό και είναι μονόδρομος η πρόταση-απαίτηση όλων των φορέων, ώστε το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ να αξιοποιηθούν υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Διαφορετικά η ΝΔ θα πάρει την πολιτική ευθύνη, να καταργήσει ή να μειώσει πάρα πολύ τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, δηλαδή τη μικρομεσαία τάξη.

Σήμερα που οι τράπεζες έχουν αποκλείσει το 85% των επιχειρήσεων, αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν διοχετεύσει πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης σ’ αυτές, η πορεία της μικρομεσαίας τάξης θα είναι χωρίς επιστροφή.

22/1/2022

Γραφείο Τύπου Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λευκάδας

1 σχόλιο:

  1. Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
    Η καλύτερη οργάνωση μελών του Σύριζα Ελλάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο