Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

«Κόσμημα» για το Μύτικα το νέο σχολείο



Θέμα χρόνου η μετεγκατάσταση των μαθητών του δημοτικού και του νηπιαγωγείου του Μύτικα στο νέο υπερσύγχρονο κτίριο....

Θέμα χρόνου είναι η μετεγκατάσταση των μαθητών του δημοτικού και του νηπιαγωγείου Μύτικα στο νέο υπερσύγχρονο κτήριο, το οποίο θα συστεγάζει τα δύο σχολεία και διαθέτει όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές!

Αν όλα κυλίσουν ομαλά, σε περίπου ένα μήνα οι μαθητές θα απολαμβάνουν το νέο σχολείο και τις ανέσεις του! Αν και το έργο έχει ήδη ολοκληρωθεί και έχει γίνει η διοικητική παραλαβή του εκκρεμούν λεπτομέρειες όπως η σύνδεση του ρεύματος, η αδειοδότηση του ανελκυστήρα κλπ, ενώ εδώ και καιρό έχουν ξεκινήσει οι επαφές με τον πρώην Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων για την προμήθεια νέου εξοπλισμού!

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών αυτών θα γίνει η μετεγκατάσταση, η οποία θα γίνει άμεσα και όχι με την έναρξη του επόμενου σχολικού έτους ή μετά την παύση των μαθημάτων για το Πάσχα! Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο σχολείο είναι ένα από λίγα σχολικά κτίρια, που κατασκευάστηκαν μέσω ΕΣΠΑ στην Αιτωλοακαρνανία, στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο.
Συγκεκριμένα το νέο σχολείο διαθέτει:
Το Δημοτικό:


· 6 αίθουσες διδασκαλίας,

· αίθουσα Πληροφορικής,

· εργαστήριο φυσικών επιστημών,

· βιβλιοθήκη,

· αίθουσα ξένης γλώσσας,

· εργαστήριο αισθητικής αγωγής,

· γραφείο δασκάλων και διευθυντού,

· αίθουσα γραμματείας και αρχείου,

· χώρος γυμναστού,

· χώρο συλλόγου γονέων,

· αίθουσα πολλαπλών χρήσεων,

· γυμναστήριο,

· χώροι φαγητού, ιατρείου, κυλικείου κ.α.
Το Νηπιαγωγείο:


· αίθουσες εργασίας,

· αίθουσες ανάπαυσης,

· αίθουσες πολλαπλών χρήσεων,

· γραφείο νηπιαγωγών,

· χώρο φαγητού,

· λοιπούς βοηθητικούς χώρους.


Ο δήμαρχος Ξηρομέρου Γιάννης Τριανταφυλλάκης μιλώντας για το έργο στη «Σ» ανέφερε:

«το σχολείο έγινε από πόρους ουσιαστικά του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ. Είχε εγκριθεί από την Περιφέρεια και την προηγούμενη δημοτική αρχή, η μελέτη είναι επί Σαμαρά και Τριποτσέρη, δηλαδή ο πρώτος που οραματίστηκε το έργο ήταν ο κ. Τριποτσέρης του Καποδιστριακού δήμου Αλυζίας το 2009. Ωρίμασε η μελέτη επί θητείας Σαμαρά, ενώ ήταν κομβική η συμβολή του αειμνήστου Τριχώπουλου που είχε μεγάλη εμπειρία στα σχολικά κτήρια και του μηχανικού του κ. Πουρνάρα που είναι συνεργάτης του δήμου.

Εντάχθηκε και δημοπρατήθηκε από την διοίκηση του κ. Γαλούνη κατά το 2015 – 2019. Αυτή την στιγμή ολοκληρώθηκε το έργο και μένουν κάποιες λεπτομέρειες, όπως η σύνδεση του ρεύματος και αμέσως μετά θα γίνει η μετεγκατάσταση. Το κτίριο είναι σύγχρονο βιοκλιματικό σχολείο με φωτοβολταϊκά στέγης 10 kw, το οποίο έγιναν ενέργειες για να συνδεθεί και να έχει όφελος με τη διαδικασία του συμψηφισμού.


Ο δήμαρχος Ξηρομέρου Γιάννης Τριανταφυλλάκης

Διαθέτει αίθουσα κυλικείου, εντευκτηρίου, φυσικής, πληροφορικής, αίθουσες της κλασικής διδασκαλίας, υπάρχουν υποστηρικτικές αίθουσες ενώ στο ίδιο συγκρότημα υπάρχει και το νηπιαγωγείο. Διαθέτει επίσης αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, όπου είναι χώρος που έλλειπε από την περιοχή και θα αποτελέσει πυρήνα και τοπόσημο για τον Μύτικα και την Αλυζία, ενώ διαθέτει σύγχρονες αθλητικές εγκατάστασης, γήπεδο μπάσκετ, αρκετό πράσινο, σκέπαστρα κάτω από τα οποία μπορούν τα παιδιά να παίζουν σε περίπτωση βροχής και έτσι να μην συγχρωτίζονται στις αίθουσες, διαθέτει ασανσέρ και πρόσβαση για ΑμεΑ, χώρο για βιβλιοθήκη.

Η διοικητική παραλαβή του έργου έγινε και η μετεγκατάσταση θα γίνει εντός της σχολικής χρονιάς και όχι με την έναρξη της επόμενης και συγκεκριμένα κατ εκτίμηση θα γίνει σε ένα μήνα, αν όλα κυλίσουν ομαλά. Υπάρχει επίσης επικοινωνία με τον πρώην Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων για την προμήθεια νέου εξοπλισμού.

Αυτή την στιγμή τα δημοτικό σχολείο του Μύτικα διαθέτει 40 με 45 περίπου παιδιά, αλλά πιστεύω πως ένα σύγχρονο σχολείο θα αποτελέσει κίνητρο και για άλλους μαθητές της γύρω περιοχής. Πάντα ένα σύγχρονο σχολείο ψυχοκοινωνικά βοηθάει στην ανάπτυξη του παιδιού, αλλά αυτό είναι κάτι που θα ζυγίσουν οι γονείς και η εκπαιδευτική κοινότητα και όχι εμείς.

Στο νηπιαγωγείο επίσης υπάρχουν περίπου 20 παιδιά, ενώ το νέο κτήριο καλύπτει τις ανάγκες και των δύο σχολείων. Επίσης, ολοκληρώσαμε και ένα πεζόδρομο έξω από το σχολείο για την ομαλότερη πρόσβαση μαθητών και εκπαιδευτικών, όπως επίσης και τα πεζοδρόμια πέριξ του σχολείου».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”


8 σχόλια:

  1. προχωρα δημαρχε μπροστα λυσε προβληματα κανε εργο

    η διαφορα φαινεται η συγκριση ειναι συντριπτικη υπερ σου σε σχεση με το προηγουμενο καθεστως της παρεας

    τους ενοχλει και γι αυτο επτιθονται με καθε μεσο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προχωρα ο δήμαρχος μπροστά λύνει κορδέλες στα έργα των προηγούμενων.Η διάφορα φαίνεται και το εγραψε και ο ιδιος. Κανένα έργο στα 2 χρόνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δημήτρης Μπακογιωργος σ. εκπαιδευτικός15 Ιανουαρίου 2022 στις 5:25 μ.μ.

    Με μεγάλη χαρά παρακολουθώ όλα όσα γίνονται για το καινούργιο Δημοτικό Σχολείο- Νηπιαγωγείο Μύτικα.
    Πραγματικά, όπως αναφέρει και ο Δήμαρχος κ. Τριανταφυλλακης, είναι ένα κόσμημα για το χωριό μας και για την ευρύτερη περιοχή του τ. Δήμου Αλυζίας.
    Ασφαλώς δεν είναι ένα έργο που προσφέρεται για διαγκωνισμους και αντιπαραθέσεις ( ως προς την πατρότητα του) και προς τιμήν όλων των κατά καιρούς εμπλεκομένων, κανένας δε βγήκε να πει ότι έγινε" κατόπιν ενεργειών του". Άλλωστε τέτοια έργα είναι διαχρονικά και όλοι βάζουν το λιθαράκι τους.
    Πάντως για την ιστορία να πω ότι η ιδέα κατασκευής του ξεκίνησε από τους τότε εκπαιδευτικους του Σχολείου ( καθ ύλην αρμόδιους άλλωστε) το μακρυνό 2000. Ήταν πρόσφατη η μετεγκατάσταση του από το αρχικό κτίριο και σημερινό Πνευματικό Κέντρο,στο κτίριο της Πλατείας.Το Λύκειο Μύτικα που στεγάζονταν μέχρι τότε σ αυτό, έφυγε για το καινούργιο του κτίριο και βρήκαμε εμείς της Πρωτοβάθμιας την ευκαιρία!!
    Προδιαγραφές για Σχολείο δεν είχε, ήταν όμως καλύτερο από το μέχρι τότε και δεν είχε και ενοίκια. Σιγά σιγά έγινε και η περίφραξη, μπήκαν καλοριφέρ κ.λ.π.
    Ο τότε Δήμαρχος Αλυζίας κ. Γαλουνης, αγκάλιασε αμέσως το αίτημα για καινούργιο κτίριο και άρχισαν στα χρόνια του και επί Δημαρχίας Τριποτσερη να έρχονται στο Σχολείο τα πρώτα υπηρεσιακά έγγραφα που μας ζητούσαν αριθμό μαθητών σε βάθος δεκαετίας και προβλέψεις για αυτόν, μελλοντικά. Μας ζητούσαν ακόμα, θυμάμαι,και τις προτάσεις μας για τον αριθμό των αιθουσών, τα εργαστήρια, τις βιβλιοθήκες κ.λ.π.
    Κάναμε με τους συναδέλφους σχέδια και τα υποβάλαμε. Όνειρα επί χάρτου τα λέγαμε, γιατί ελάχιστα πιστεύαμε στη σημερινή κατάληξη.
    Και ο επόμενος Δήμαρχος κ Τριποτσερης προσπάθησε όσο μπορούσε, όμως αξίζει αναφοράς- γιατί από τον κ. Τριανταφυλλακη δεν αναφέρεται- η προσπάθεια του κ. Λύτρα, αντιδημάρχου επί Δημαρχίας Σαμαρά.
    Τέλος καλό όλα καλά !!! Εύχομαι τα καλύτερα για το ανθρώπινο δυναμικό (μαθητές και εκπαιδευτικούς) στο καινούργιο Σχολείο !!! Καλή χρονιά !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πες τα άνθρωπε μου ,αυτοί τα χουν ισοπεδώσει όλα ….Εμφανίζονται σα δήθεν μεσσίες βγάζοντας καθημερινά το κόμπλεξ τους με τις ανακοινώσεις τους καθώς και το δηλητήριο τους στα blogs …τέτοια αυτοπεποίθηση και αλαζονεία ότι κάτι κανανε..έτσι έγινε η ιστορία όπως ακριβώς γράφεται από πάνω ..το φρόνιμο ήταν να γίνει μια ολοκληρωμένη αναφορά ..Νομίζουν όμως ότι ο κόσμος είναι χαζός και δε καταλαβαίνει αλλά θα έρθει ώρα για όλα …
      Να ανεβεί το σχόλιο ..

      Διαγραφή
    2. 12 17 ΕΑΝ ΔΕΝ ΦΩΝΑΖΕ ΔΥΝΑΤΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟ ΝΕΟ ΚΤΙΡΙΟ Δέν θα γινόταν.
      Ούτε απο την Περιφέρεια ούτε απο τον Δημο.
      εγώ έτσι νομίζω και είναι δικαίωμά μου να νομίζω ότι νομίζω.

      Διαγραφή
  4. Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΜΥΤΙΚΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δηλαδή κύριε δήμαρχε μας λέτε ότι θα κλείσουν τα γειτονικά σχολεία και θα εγκατασταθουν εκεί οι μαθητές,;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ποιά παιδιά;Τα μετρημένα στα δάχτυλα.Ίσως έπρεπε να δώσουν κάτι στα ζευγάρια για να κάνουν κι άλλα παιδιά.Γιατί με αυτά που είναι αμφιβάλλω αν θα υπάρχει σχολείο σε λίγα χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο