Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

Δελτίο τύπου και φωτογραφίες, από την συνάντηση της Επιτροπής Αγώνα Δήμου Ξηρομέρου Καλάμου και Καστού ενάντια στην Π.Ο.Α.Υ Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας, με το Υπ.Α.Α.Τ κ. Σπήλιο Λιβανό.

 


      Στον Αστακό σήμερα Παρασκευή 28 Ιανουαρίου, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού, η Επιτροπή Αγώνα Δήμου Ξηρομέρου Καλάμου και Καστού, ενάντια στην ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας, που συστάθηκε κατόπιν ομόφωνης απόφασης της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Ξηρομέρου σε εφαρμογή της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου 87/2020, ζήτησε ραντεβού για συνάντηση με τον κ. Υπουργό, το οποίο και πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Δημάρχου Ξηρομέρου στον 1ο όροφο, πριν την καθορισμένη εκδήλωση για την Κτηνοτροφία που θα λάβανε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου στο ισόγειο.

Στην κλειστή συνάντηση παραβρέθηκαν: Ο Υπουργός κ. Σπήλιος Λιβανός και ο ειδικός συνεργάτης του κ. Νίκος Καραπάνος και από την Επιτροπή Αγώνα με επικεφαλής τον Δήμαρχο Ξηρομέρου Γιάννη Τριανταφυλλάκη, ο Αντιδήμαρχος Έργων Βασίλης Πολύζος, ο Δικηγόρος Αλέξης Φραίμης, ο επιχειρηματίας και πρόεδρος της ΠΑΝ.ΣΥ Παναγιώτης Χολής, ο ιδιωτικός υπάλληλος και Πρόεδρος της Ο.Π.ΣΥ.Ξ Δημήτρης Στεργίου, ο πλοιοκτήτης και καπετάνιος Θανάσης Γιαννιώτης, ο εκπαιδευτικός Πληροφορικής Βασίλης Σούλας.

Η συνάντηση ξεκίνησε 12:40 μ.μ. και κράτησε περί την μία ώρα.

Τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα ανέλυσαν, παρουσίασαν και τεκμηρίωσαν τον λαθεμένο σχεδιασμό και τη διαφωνία τους με την προτεινόμενη Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) Εχινάδων Νήσων και Αιτωλ/νίας, που απλά έρχεται να νομιμοποιήσει τα κακώς κείμενα και τα λάθη του παρελθόντος και όχι να οργανώσει, να λύσει και να τακτοποιήσει τις άναρχες και διάσπαρτες χωροθετήσεις και καταλαμβάνει και όλες τις θαλάσσιες και χερσαίες εκτάσεις του παράκτιου μετώπου.

Επισήμαναν στον Υπουργό ότι ο λαθεμένος αυτός σχεδιασμός, που είναι εναντίον του Περιβάλλοντος και της πολύπλευρης ανάπτυξης της περιοχής πρέπει να αποσυρθεί.

Του τόνισαν ότι η Επιτροπή Αγώνα, έχει συγκεντρώσει όλα εκείνα τα επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Π.Ο.Α.Υ στηρίζεται σε μια διάτρητη, ελλιπή και επικίνδυνη περιβαλλοντικά Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε), με τα οποία θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την επομένη της υπογραφής του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Ο Υπουργός άκουσε με προσοχή την Επιτροπή Αγώνα και ανανέωσε το ραντεβού μαζί της, για συζήτηση επί του θέματος, σε χρόνο που θα καθορίσουν εντός της επόμενης εβδομάδας οι δύο πλευρές.

Με το πέρας της συζήτησης η Επιτροπή Αγώνα παρέδωσε γραπτώς στον κ. Υπουργό έγγραφη διαμαρτυρία – καταγγελία, συνοδευόμενη με δύο συνημμένα έγγραφα.

Ακολουθεί παρακάτω το έγγραφο που παρεδόθη στον Υπουργό.


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

ΚΑΛΑΜΟΥ - ΚΑΣΤΟΥ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ Π.Ο.Α.Υ ΕΧΙΝΑΔΩΝ

ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ.

28/01/2022

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

 

Προς

Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

κο Σπήλιο Λιβανό

 

           Με μεθοδευμένες ενέργειες από το 2011 το κόμμα της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και του ΚΙΝ.ΑΛ., αγνοώντας επιδεικτικά την αντίθεση του λαού και των φορέων της περιοχής του Δήμου Ξηρομέρου, προχωρούν από κοινού με τους επιχειρηματίες του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών, στην ίδρυση Περιοχής Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.).

         Σύμμαχο σε αυτή τους την προσπάθεια, έχουν την Διοίκηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και τις Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που στρατευμένοι με τα επιχειρηματικά και κυβερνητικά σχέδια ψάχνουν με κάθε τρόπο να “μαγειρέψουν” καταστάσεις, δίνοντας απλόχερα κάλυψη στα περιβαλλοντικά “εγκλήματα”.

          Αγνοώντας τα αποτελέσματα των πορισμάτων των υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Γεωργίας το 1996, την απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου το 1999, καθώς και τις σύγχρονες εκθέσεις έγκριτων επιστημονικών φορέων και διακεκριμένων επιστημόνων, που περιγράφουν την δεινή χωροταξική και περιβαλλοντική κατάσταση που έχει περιέλθει το εν λόγω θαλάσσιο μέτωπο και ιδιαίτερα αυτό της παράκτιας ζώνης, από τον Αστακό μέχρι το Μύτικα, προχώρησαν σε θετική γνωμοδότηση για την ίδρυση της εν λόγω Π.Ο.Α.Υ. ΕΧΙΝΑΔΩΝ ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ.

 

        Βαφτίζοντας, ως πρότυπο για την αειφόρο ανάπτυξη της θαλάσσιας περιοχής των ακτών του Δήμου Ξηρομέρου και των Νήσων Καλάμου και Καστού μια διάτρητη, ελλιπή και επικίνδυνη περιβαλλοντικά Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε), νομιμοποιούν παραβάσεις, παραλήψεις και παρανομίες 35 χρόνων, που προήλθαν από την λειτουργία των ήδη υφιστάμενων ιχθυοκαλλιεργειών τόσο στο θαλάσσιο, όσο και στο χερσαίο χώρο της παράκτιας ζώνης και όχι μόνο.     

          

Κύριε Υπουργέ,

 

     Ζητάμε την ανάκληση των υπογραφών των Υπουργών ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ και ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, όπως και την απόσυρση του διοικητικού φακέλου της Σ.Μ.Π.Ε για την ίδρυση της Π.Ο.Α.Υ ΕΧΙΝΑΔΩΝ ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ.

Σας διαμηνύουμε, ως Επιτροπή Αγώνα, ότι αν δεν το πράξετε, μαζί με τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής, θα αγωνιστούμε οργανωμένα ώστε να ακυρώσουμε στην πράξη το εν λόγω καταστροφικό για την περιοχή μας, εγχείρημά σας.

                   

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

ΚΑΛΑΜΟΥ - ΚΑΣΤΟΥ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ Π.Ο.Α.Υ ΕΧΙΝΑΔΩΝ

ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ













11 σχόλια:

  1. μπραβο και στους 7 της επιτροπης αγωνα που υπερασπιζονται με σθενος το τοπο τους πανω απο κομματα και αξιωματα
    τα ιχθυοτροφεια στις ακτες δεν θα ΠΕΡΑΣΟΥΝ
    ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ
    ΟΙ ΑΚΤΕΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΕ ΜΙΑ ΦΩΤΟ ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ! ΝΑ ΜΑΘΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. προς ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
    συνεχιστε την ωραια σας προσπαθεια να σωσετε τον τοπο απο τα κλουβια που θα κατακλησουν τις ακτες
    η πλειοψηφια οσον ερχονται σε αυτες τις ακτες ειναι μαζι σας ΕΚΤΟΣ απο τους εχοντες ατομικο συμφερον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στην παρούσα ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα της τοπικής μας κοινωνίας για επιμελέστερη επαναχωροθέτηση της προτεινόμενης ΠΟΑΥ, θα πρέπει να επισημανθεί και η λαθεμένη πολιτικά περιβαλλοντική πολιτική της προηγούμενης αρχής του δήμου Ξηρομέρου 2014-2019 και η επαμφοτερίζουσα πολιτική στο ιδιο θέμα, της αντιπολιτευτικής δημοτικής παράταξης του δήμου Ξηρομέρου : << Αναζωογόνηση Ξηρομέρου >>
    Σπύρος Ν. Γιαννέλης
    απλός υποστηρικτής της προοδευτικής δημοτικής παράταξης
    του δήμου Ξηρομέρου : 《Συμπολιτεία Ξηρομεριτών 》

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συγχαρητήρια για τον αγώνα που δίνει ο δήμαρχος και η ΕΠΙΤΡΟΠΗ αγώνα για να σώσουνε ότι μπορούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν υπάρχει δημοτική παράταξη με όνομα Συμπολιτεία Ξηρομεριτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου για την πραγματικότητα να είμαστε σίγουροι ως πολιτοκοποιημένοι συμπολίτες που ειμαστε και με κοινωνική υπευθυνότητα.
      Καλημέρα Φίλε συμπατριώτη μας !
      Σπύρος Ν. Γιαννέλης

      Διαγραφή
    2. Φίλε μου για την πραγματικότητα να είμαστε σίγουροι ως πολιτικοποιημένοι συμπολίτες που ειμαστε και με κοινωνική υπευθυνότητα.
      Καλημέρα Φίλε συμπατριώτη μας !
      Σπύρος Ν. Γιαννέλης

      Διαγραφή
  7. συνεχιστε παιδια και ειμαστε ολοι μαζι σας
    ευτυχως που υπαρχετε και εσεις αλλιως θα ειχαν ερθει τα κλουβια στις αυλες μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΝΑ ΑΓΑΠΙΩΜΑΣΤΕ. Ο ΚΑΘΕΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΗΝ ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΛΛΑ ΕΛΕΓΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΙΧΕ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο