Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2022

Οι Δωρητές της Κοινότητας Βόνιτσας Από τον Επαμεινώνδα Σακελλαρόπουλο, τον Γαβριλάκη και τον Κουρκούτα, στον Νικόλαο Ζέρβα.


 
Η Κοινότητα της Βόνιτσας, σε σχέση με τον πληθυσμό της, βρίσκεται στην δεύτερη θέση αξίας περιουσίας που της παραχώρησαν δωρητές. Την πρώτη θέση την έχει το Συρράκο Ηπείρου......
Πρόσφατα σε μια επίσκεψη-συνεργασία με την Δημοτική βιβλιοθήκη της Πρέβεζας, εμπρός του συγκροτήματος της Θεοφανείου, υπήρχε η αναγγελία της ετήσιας επιμνημόσυνης δέησης για τους ευεργέτες του Δήμου Πρέβεζας.


Λόγω του Mέγα ευεργέτη Πρέβεζας, του δικού μας Ζαβερδιανού Βαρζέλη, γνωρίζαμε για τα κληροδοτήματα του Δήμου Πρέβεζας και την σημαντική εσόδευση από αυτά, αλλά και την τιμή που τους αποδίδεται.


Βέβαια στις αποδιδόμενες τιμές εκ μέρους της Κοινότητας Βόνιτσας και κατ΄επέκταση από τον Δήμο Ακτίου Βόνιτσας, δεν θα χρειαστεί επόμενη γραμμή για να αναφερθούμε.


Όμως ας δούμε κατά σειρά τους δωρητές:


- Επαμεινώνδας Σακελλαρόπουλοε. Ιατρός, Μακεδονομάχος, Δήμαρχος, Νομάρχης και δύο φορές Βουλευτής. Με διαθήκη αφήνει την περιουσία του στην Κοινότητα Βόνιτσας, αποτελούμενη από 4500 στρέμματα, 5 σπίτια, 2 καταστήματα και 2 νερόμυλους.


- Γαβριλάκης. Κτηματίας. Με διαθήκη αφήνει στην Κοινότητα Βόνιτσας περιουσία άνω των 2000 στρεμμάτων.


- Κουρκούτας. Κτηματίας. Με διαθήκη αφήνει στην Κοινότητα Βόνιτσας την περιοχή Αγγέλη, η οποία τότε εσόδευε ετησίως ποσό των 2000 δρχ., ποσό τεράστιο για τα οικονομικά εκείνης της εποχής. Επίσης εν ζωή είχε δωρίσει το ήμισυ του οικοπέδου στο οποίο σήμερα είναι κτισμένο όλο το συγκρότημα των δημοτικών σχολείων στη Βόνιτσα, περιοχή Λάμπρα.


- Ζέρβας Νικόλαος. Απόγονος Σουλιώτικης φαμίλιας με πρώτο της εγκατάστασης στην Βόνιτσα, στα πρώτα χρόνια της επανάστασης του 21, τον Νάστα του Τζίμα Ζέρβα. Αδέλφια του Νάστα, οι Διαμάντης, Χρήστος και Νικολός, οπλαρχηγοί του 1821 με δράση στην Ακαρνανία. Ο Νικόλαος Ζέρβας, το 1983, με διαθήκη του αφήνει στην Κοινότητα Βόνιτσας εκτός ενός οικοπέδου, όλα τα άλλα οικόπεδά του στο κέντρο της Βόνιτσας (πίσω από το δημοτικό σχολείο), έκταση στρεμμάτων. Επίσης εκτός από τα μετρητά, άφησε και ένα μεγάλο ποτιστικό αγρό δεκάδων στρεμμάτων στην έξοδο της Βόνιτσας προς την Λευκάδα. Είναι το μεγάλο χωράφι που μόνιμα είναι σπαρμένο με τριφύλλι στα ριζά του Αχείμαστου.


Από όλη την προαναφερόμενη περιουσία, το κληροδότημα Σακελλαρόπουλου εξαφανίστηκε μέσα στην πρώτη δεκαετία, για τα κληροδοτήματα Γαβριλάκη και Κουρκούτα κανείς δεν γνωρίζει «τίποτα». Για το κληροδότημα Ζέρβα, υπολείπεται από αυτό που τους άφησε.


Όλοι οι δωρητές έγραφαν στην διαθήκη τους για την διάθεση των ετησίων εσόδων από την εκμετάλλευση του κάθε κληροδοτήματος. Ολοι μιλούσαν για την σε κάθε χρόνο προικοδότηση μιας άπορης κοπέλας. Ο Ζέρβας μιλούσε για το περίσσευμα των χρημάτων από την προικοδότηση , να προορίζεται στην δημιουργία μιας δημοτικής βιβλιοθήκης, στο όνομα του αδελφού του, Τάκη.


Επειδή ο Νικόλαος Ζέρβας ήταν εκ μητρός Θείος μου, τόσο εκ μέρους μου , όσο εκ μέρους 14 μελών της Αμφικτιονίας, απογόνων Ζέρβα, ζητήθηκαν δύο φορές εγγράφως, τα ποσά που εσοδεύτηκαν στα σαράντα έτη από την αποδοχή της τεράστιας κληρονομιάς της Κοινότητας Βόνιτσας. Επίσης ζητήθηκε στο αν εγγράφηκε στο Κτηματολόγιο και για ποιο σκοπό ξοδεύτηκαν αυτά τα έσοδα.


Παρά την πάροδο ενός έτους από τα δύο έγγραφα αιτήματα, δεν μας δόθηκε απάντηση, ούτε για τα έσοδα, ούτε για τον σκοπό που ξοδεύτηκαν , ούτε για την εγγραφή της περιουσίας αυτής στο κτηματολόγιο (για να αποφευχθούν οι καταπατήσεις).


Πρίν κλείσουμε το άρθρο για τους δωρητές της Βόνιτσας, θα χρειαστεί να καταθέσουμε και την επίκληση μελών της Αμφικτιονίας από το χωριό Μοναστηράκι Βόνιτσας.


Ο εκ Μοναστηρακίου καταγόμενος, Ιωάννης Κουτρουλός, με διαθήκη του άφησε στην Κοινότητα Μοναστηρακίου Βόνιτσας (νυν Δημος Ακτίου Βόνιτσας) το πατρικό του σπίτι και την υφιστάμενη σε αυτό, κινητή περιουσία. Σπουδαία και ανεκτίμητης αξίας ήταν η βιβλιοθήκη του, καθόσον ο Ιωάννης Κουτρουλός εκτός από τις πανεπιστημιακές σπουδές του , είχε απασχοληθεί στην Ευρώπη σε ερευνητικά προγράμματα διεθνών οργανισμών.



Το πετρόκτιστο και στην κεντρική είσοδο του χωριού πατρικό σπίτι του (εφάπτεται της κεντρικής οδού του χωριού) , μετά την παραχώρηση στην Κοινότητα, εγκαταλείφθηκε. Η σκεπή έπεσε, τα νερά της βροχής και τα ποντίκια κατέστρεψαν στην πολύτιμη βιβλιοθήκη.

Οι επισκευές στο κληροδότημα Ιωάννη Κουτρουλού δεν χρειάζονταν ποσά ούτε στο 1/10 περισσότερα από αυτά της μελέτης (που έμεινε στα χαρτιά) σχετικά «Το ρέμα της Γαλάνως», για να μην αναφερθούμε στην μελέτη του υδατορέματος Μοναστηριακίου, της οποίας οι δύο καταβολές έφτασαν τις 300.000 ευρώ. Για την τρίτη καταβολή, αν και αυτή ήταν ισόποση των δύο άλλων, θα έφτασε συνολικά η μελέτη το ποσό των 450.000 ευρώ. Τι θα ζημίωσε τον Δήμο η ανάθεση έργου των 8.000 ευρώ για την συντήρηση – αξιοποίηση ενός κληροδοτήματος, που θα μετατρέπονταν σε πολιτιστικό κέντρο του χωριού;


Η εικόνα που έχει σήμερα το κληροδότημα Ιωάννη Κουτρολού, αντικατοπτρίζει την απαξίωση μιας προσφοράς, απαξίωση που έχουν δεχθεί όλοι οι δωρητές της Κοινότητας Βόνιτσας, της πιο πλούσιας σε δωρεές κοινότητας (σε σχέση με τον πληθυσμό) σε όλη την Ελλάδα , μετά την Κοινότητα του Συρράκου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο