Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022

Επιδότηση 42€ στους λογαριασμούς ρεύματος, 20€ για το φυσικό αέριο


Σε εξειδίκευση των νέων μέτρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης προχώρησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μετά και
το μήνυμα του πρωθυπουργού......

Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια, επιδοτούνται όλες οι παροχές κύριας κατοικίας, όπως αυτές δηλώνονται στο Ε1, ανεξαρτήτως εισοδήματος, εμβαδού κατοικίας ή παρόχου. Η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή ώστε να δίνεται κίνητρο στην εξοικονόμηση ενέργειας. Για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες ανά μήνα επιδοτείται το 80% της αύξησης με 160 ανά μεγαβατώρα. Άρα, η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα μέσο νοικοκυριό ανέρχεται σε 42 ευρώ.

Στα νοικοκυριά ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο επιδοτείται το 90% των αυξήσεων και η μέση μηνιαία ενίσχυση θα είναι 54 ευρώ.

Σε μη οικιακά τιμολόγια, επιδοτούνται οριζόντια, όλα τα μη οικιακά τιμολόγια, αγροτικά, επαγγελματικά, εμπορικά, βιομηχανικά κλτ, ανεξαρτήτως μεγέθους και τάσης, στο 50% του αυξημένου κόστους και αφορά στα 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Όσον αφορά στο φυσικό αέριο, η επιδότηση σε οικιακά τιμολόγια και νοικοκυριά θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, ανεξαρτήτως εισοδήματος, εμβαδού κατοικίας ή παρόχου. Επιπλέον θα δοθεί επιπλέον έκπτωση 20 ευρώ από τη ΔΕΠΑ για όλη τη μηνιαία κατανάλωση.

Σε ότι αφορά το φυσικό αέριο και την επιδότηση σε μη οικιακά, εμπορικά και βιομηχανικά τιμολόγια, επεκτείνεται σε όλους τους εμπορικούς καταναλωτές, και στη βιομηχανία, ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου ή αριθμού εργαζομένων. Για τον Ιανουάριο η επιδότηση ανέρχεται στα 30 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.

Η συνολική αξία των μέτρων στήριξης απέναντι στην ενεργειακή κρίση για τον Ιανουάριο ανέρχεται σε 395.000.000 και αφορά τόσο στην ηλεκτρική ενέργεια, όσο και στο φυσικό αέριο.

Τον Φεβρουάριο, όπως είπε ο κ. Σκρέκας, θα επαναξιολογηθούν τα μέτρα εκ νέου.

K. Μητσοτάκης: Ενισχύσεις 400 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο για να καλυφθούν οι αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος

Τη στήριξη νοικοκυριών, αγροτών, αλλά πλέον και επιχειρήσεων για έναν ακόμη μήνα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάνοντας σε μήνυμα που απηύθυνε κάνοντας λόγο για πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 400.000.000 ευρώ, που θα καλύψει σημαντικό μέρος των αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος. Οι εξειδικεύσεις αναμένονται από τον υπουργό και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού:

“Για έναν ακόμη μήνα η κυβέρνηση θα στηρίξει νοικοκυριά, αγρότες, αλλά τώρα και τις επιχειρήσεις μας απέναντι στην παγκόσμια αναταραχή στις τιμές ενέργειας. Μόνο τον μήνα Ιανουάριο, θα διαθέσει ακόμη 400.000.000 ευρώ, καλύπτοντας σημαντικό μέρος των αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος. Και θα παρακολουθεί διαρκώς το φαινόμενο μέχρι την αποκλιμάκωσή του.

Αναλυτικές ανακοινώσεις θα κάνει ανά κατηγορία σε λίγο, ο υπουργός Ενέργειας. Τόσο για την κρατική επιχορήγηση όσο και για τις εκπτώσεις της ΔΕΗ και τις χρεώσεις στο φυσικό αέριο από την ΔΕΠΑ. Πρόκειται για ένα γενναίο, αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστικό σχέδιο ενισχύσεων. Που βοηθά το παρόν, αλλά δεν θέτει σε κίνδυνο το μέλλον.

Το βάρος δίνεται, προφανώς, στην ανακούφιση των νοικοκυριών μας. Συνδράμουμε, όμως, και τις επιχειρήσεις ώστε να παραμείνουν σε τροχιά ανάπτυξης, διατηρώντας τις πολύτιμες θέσεις εργασίας. Και, κυρίως, για να μην αυξηθεί το κόστος παραγωγής και αυτό να μετακυληθεί, με τη σειρά του, στις τιμές των προϊόντων.

Το πρόγραμμα αυτό σύντομα θα πλαισιωθεί και από ένα άλλο, που αφορά συνολικά την εξοικονόμηση ενέργειας. Με βάση αυτό, θα επιδοτείται η αντικατάσταση των παλαιών ηλεκτρικών συσκευών οι οποίες και στη συνέχεια θα ανακυκλώνονται. Στόχος μας, όλα τα ελληνικά σπίτια να λειτουργούν με σύγχρονο και πιο οικονομικό ηλεκτρικό εξοπλισμό.

Συνεχίζουμε, λοιπόν, ν’ απαντάμε στις προκλήσεις του σήμερα, χτίζοντας ταυτόχρονα ένα αισιόδοξο αύριο για όλους. Με μέτρα αποτελεσματικά, αλλά και λογικά. Στον ίδιο δρόμο θα βαδίσουμε και στη νέα χρονιά. Με αυτοπεποίθηση, τόλμη και δύναμη. Γιατί μπορεί τα δύσκολα να είναι γύρω μας. Αλλά τα καλύτερα είναι μπροστά μας.”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο