Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

Επιστροφές φόρων «μαμούθ» σε εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς


Σε ποιες περιπτώσεις η παρακράτηση φόρου που έχει γίνει στους εργαζόμενους με αναστολή είναι μεγαλύτερη από τον οφειλόμενο φόρο – Πόση είναι η επιστροφή φόρου ανάλογα με το εισόδημα ......

Επιστροφές φόρων σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα φέρνουν οι εισοδηματικές απώλειες που υπέστησαν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι κατά τη διάρκεια του 2020, εξαιτίας των μέτρων που ελήφθησαν από την κυβέρνηση. 

Στην εξέλιξη αυτή θα συμβάλει και η σημαντική μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, που ισχύει για τα εισοδήματα του 2020. 

Οι καραντίνες που επιβλήθηκαν εντός του προηγουμένου έτους είχαν ως συνέπεια περισσότεροι από 1.700.000 μισθωτοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα να τεθούν σε αναστολή συμβάσεων εργασίας για χρονικά διαστήματα από 3 έως και 10 μήνες.
Οι φορολογούμενοι αυτοί θα εμφανίσουν σημαντικά μειωμένα φορολογητέα εισοδήματα, καθώς τα επιδόματα που έχουν εισπράξει δεν φορολογούνται. 

H παρακράτηση φόρου για όσους μήνες αυτοί εργάζονταν κανονικά, έγινε ωσάν οι αποδοχές τους να ήταν σε ετήσια βάση ίδιες με τα επίπεδα στα οποία είχαν διαμορφωθεί πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού. 

Όμως τα ποσά των φόρων που αναλογούν στα – σημαντικά μειωμένα – ετήσια φορολογητέα εισοδήματα του 2020 είναι, τελικά, πολύ μικρότερα από αυτά που παρακρατήθηκαν συνολικά στη διάρκεια του 2020. 

Συνεπώς τα επιπλέον ποσά που παρακρατήθηκαν θα πρέπει να επιστραφούν από το Δημόσιο στους εργαζόμενους με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβάλλουν φέτος. 

Για παράδειγμα, ιδιωτικός υπάλληλος με μηνιαίο φορολογητέο μισθό 1.500 ευρώ εργάσθηκε τους 6 από τους 12 μήνες του 2020 ενώ τους υπόλοιπους 6 μήνες η σύμβαση εργασίας του είχε τεθεί σε αναστολή. 

Δείτε αναλυτικούς πίνακες με την επιστροφή φόρου ανάλογα με το ύψος του μισθού ΕΔΩ

Τους μήνες που εργάστηκε, στους μισθους που έλαβε, καθώς επίσης και στα επιδόματα εορτών και αδείας που εισέπραξε, οι κρατήσεις φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης υπολογίστηκαν με αναγωγή των μηνιαίων αποδοχών του σε ετήσιες κατόπιν πολλαπλασιασμού των μηνιαίων αποδοχών του με τον αριθμό 14, δηλαδή με τον αριθμό των μηνών για τους οποίους είχε υποτεθεί ότι θα ελάμβανε κανονικούς μισθούς.
Επομένως, κατά τη διάρκεια του 2020 παρακρατήθηκαν από τις αποδοχές του φόρος εισοδήματος 1.498,86 ευρώ και ειδική εισφορά αλληλεγγύης 129,14 ευρώ, δηλαδή συνολικά 1.628 ευρώ. 

Το ποσό αυτό αναλογεί σε ετήσιο εισόδημα 21.000 ευρώ. Όμως, τελικά ο εργαζόμενος αυτός έλαβε τελικά 12.600 ευρώ, στα οποία αναλογεί φόρος εισοδήματος 695 ευρώ και ειδική εισφορά αλληλεγγύης μόλις 13,20 ευρώ, δηλαδή συνολικά 708,20 ευρώ.
Η διαφορά που θα πρέπει να του καταβληθεί φέτος ως επιστροφή φόρου, ανέρχεται σε 919,80 ευρώ (1.620 ευρώ μείον 708,20 ευρώ). 


agriniopress

3 σχόλια:

  1. Εμείς οι μισθωτοί πληρώνουμε 100% προκαταβολή φόρου από πάντα. Για να γίνει η απλή σύγκριση με ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εσείς οι μισθωτοί οτι πληρώνετε το πληρώνετε βάση πραγματικών εσόδων επίσης μπορεί να ανήκετε στις κατηγορίες του αφορολογήτου και έχετε και την ασφάλεια της μισθοδοσίας(κυρίως οι δημόσιοι υπάλληλοι).
    Εμείς οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, επιστήμονες, φορολογούμαστε από το πρώτο ευρό με τεκμαρτά εισοδήματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα , χωρίς σταθερό εισόδημα και με τεράστια πάγια και λειτουργικά έξοδα.Το κράτος σε εμάς συμπεριφέρεται όχι σαν "συνεργάτης" άλλα σαν "νταβατζής".
    Παρόλα αυτά η συζήτηση σε μια λογική διαίρει (σε ομάδες φορολογουμένων) και βασίλευε δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της έλλειψης φορολογικής συνείδησης, η οποία έλλειψη έχει δημιουργηθεί από την τεράστια φορολογική αδικία -που έχει συνειδητά διαμορφωθεί από την πολιτική εξουσία διαχρονικά και έχει ενταθεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη- και από χωλούς ελεγκτικούς μηχανισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμείς οι μισθωτοί αγαπητέ πληρωνόμαστε βάση των μεικτών εσόδων και όχι επί των κερδών όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Έτσι δεν μπορούμε να βάλουμε σαν έξοδα π.χ. το τηλέφωνο ή το αυτοκίνητο και ας είναι μέρος της δουλειάς μας. Όταν εμείς αγοράζουμε μια ντουλάπα δεν μπορούμε να την βάλουμε στα εταιρικά έξοδα έτσι ώστε να μας επιστραφεί το ΦΠΑ.

      Στην Ελλάδα τουλάχιστον, εκτός των δημοσίων υπαλλήλων, δεν υπάρχει ασφάλεια του μισθού. Σήμερα έχεις μισθό αύριο δεν έχεις.

      Δεν είναι τυχαίο ότι το 70% των φόρων προσώπων προέρχεται από μισθωτούς ενώ μια ματιά τριγύρω, φαίνεται ότι οι μισθωτοί δεν ανήκουν στους πλούσιους της κοινωνίας.

      Όντως το διαιρε και βασίλευε είναι η τακτική που ακολουθείται από τίς κυβερνήσεις πολλά χρόνια. Ο κυρ Παντελής όμως είναι ο καλύτερος σύμμαχος των πιο αντεργατικων νόμων.

      Διαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο