Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

Ναυπάκτου Ιερόθεος: Ένας Φωτισμένος Ιεράρχης


«…Πρέπει να είμαι ο πρώτος Ιεράρχης από την Ευρώπη που εμβολιάστηκε... Τους λέω να προχωρήσουν στον εμβολιασμό άφοβα… Μακάρι όλοι οι άνθρωποι να απαλλαγούν από φόβους και δεισιδαιμονίες που παραπέμπουν στον μεσαίωνα…» 

Μητροπολίτης Ναυπάκτου κκ Ιερόθεος 

Γράφει ο Καθηγητής Χρήστος Γερ. Σιάσος
 ........

Είκοσι πέντε χρόνια, ο ακούραστος εργάτης και μαχητής της εκκλησίας μας κ. Ιερόθεος, υπηρετεί ως Μητροπολίτης στην Ιστορική Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου. Ο Ιερόθεος, κατά κόσμο Γεώργιος Βλάχος, γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1945 όπου έλαβε τις εγκύκλιες σπουδές του. Τις Γυμνασιακές του σπουδές τις ολοκλήρωσε στο Αγρίνιο, εδώ, σ’ ένα Οικοτροφείο της πόλης γνώρισε το Γέροντά του, Πρωτοσύγκελο της Ι.Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας Καλλίνικο Πούλο. Μεγάλωσε και έλαβε από τους γονείς του, Σωτήριο και Ευτυχία αλλά και από τη θεία του την Παρασκευή, αδελφή της μητέρας του, εκκλησιαστική ζωή, αγάπη, καθ΄ότι ήταν και αυτοί άνθρωποι της εκκλησίας, άνθρωποι του Θεού. 

Από το βιβλίο του Σεβασμιωτάτου με τίτλο: «Βιογραφικά και αυτοβιογραφικά των γονέων μου Σωτηρίου και Ευτυχίας και της θείας μου Παρασκευής Καραγιάννη», καταθέτουμε τρεις γραμμές με πολύ νόημα. Από τον αείμνηστο πατέρα του: «…Αν θάλασσα περάσης και ποταμούς διαβής, τον πατέρα σου μη λησμονής…». Από την αείμνηστη μητέρα του: «…Ο Θεός να σε προστατεύση και να σε ευλογήση σε όλη σου τη ζωή» και από την αείμνηστη θεία του Παρασκευή: «…και σκέπτομαι πόση ζημιά κάνουν οι έπαινοι και οι επιτυχίες. Ας είμεθα σαν το ήσυχο ρυάκι που ποτίζει, δροσίζει χωρίς θόρυβο…» και ο Σεβασμιώτατος κλείνει το διάλογο με τα αγαπημένα του πρόσωπα: «Σας θεωρώ ένα Άγιο Δισκοπότηρο, που προσέφερε η οικογένειά μας εις τον Θεόν και προσεύχομαι, κανένα βέβηλο χέρι να μην αγγίξει επάνω σας. Όπως αρχίσατε την αγγελική πολιτεία, με φλόγα και αγάπη δια τον Θεόν και προς Δόξαν του Αγίου Ονόματός Του, έτσι να συνεχίσετε και να παραδώσετε την ψυχήν σας εις τον Θεόν». Έλαβε το Πτυχίο του Θεολόγου με βαθμό «ΑΡΙΣΤΑ» από τη Θεολογική Σχολή της Θεσσαλονίκης. Γεμάτος όρεξη για δουλειά, πήγε κοντά στον Πνευματικό του πατέρα αείμνηστο Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κυρό Καλλίνικο. Ο Καλλίνικος προγραμμάτισε την κουρά του για τις 12 Σεπτεμβρίου 1971 ημέρα Κυριακή, κατά την διάρκεια του Εσπερινού στην Αγία Παρασκευή. Το όνομα που του έδωσε ήταν το όνομα του Γέροντά του, Αείμνηστου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Ιερόθεο. 

Ο Άγιος Ιεράρχης Καλλίνικος στην τελετή χειροτονίας του, μεταξύ των άλλων του είπε: «Οσιολογιώτατε Υποδιάκονε Ιερόθεε, Ιστορική και φοβερά είναι η παρούσα στιγμή δια σε. Πρόκειται να εισέλθης εις τα Άγια των Αγίων. Πρόκειται να αναβής εις όρος υψηλόν, το όρος της Ιερωσύνης. Πρόκειται να ανυψωθής εις τον Ουρανόν. Πρόκειται να συνομιλής και μετά ανθρώπων, αλλά και μετά Αγγέλων. Πρόκειται να αναλάβης φορτίον μέγα και να φέρης εις πέρας αίσιον βαρείαν, σπουδαίαν, υψίστην αποστολήν… Δεδικαιολογημένη η αγωνία σου και φυσικός ο φόβος σου…». Έτσι, τον εκλεκτό αυτό επιστήμονα τον κέρδισε η Εκκλησία και γίνεται, Δάσκαλος των ψυχών μας, γίνεται ο Πνευματικός οδηγητής και εξομολογητής μας. 

Στις 25 Ιουνίου 1972, ο Μητροπολίτης Καλλίνικος καθόρισε και την εις Πρεσβύτερο χειροτονία του και του παρέδωσε το Σταυρό που του άφησε ο Γέροντάς του, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Ιερόθεος και τον φόρεσε στον χειροτονηθέντα Αρχιμανδρίτη Ιερόθεο και αργότερα του άφησε και την μίτρα του αειμνήστου Ιεροθέου. Κοντά στον Καλλίνικο, παρέμεινε δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια μαθητευόμενος στην εκκλησιαστική ζωή και αποκτώντας εκκλησιαστικό φρόνημα. 

Με την παιδεία, την ευγλωττία, την ειλικρίνεια, την τιμιότητα, το γνήσιο καλόκαρδο χαμόγελό του, την πραότητά του, διοργάνωνε ομιλίες, λειτουργούσε τα Κατηχητικά Σχολεία και τις Κατασκηνώσεις της περιοχής, διηύθυνε και μιλούσε σε Ιερατικά Συνέδρια της Μητροπόλεως. Το 1987 έρχεται στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας κοντά στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη και νυν Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. Στη Μητρόπολη αυτή ο Ιερόθεος αναλαμβάνει υψηλά καθήκοντα αρχίζοντας τις περιοδείες του ως Ιεροκήρυκας σε όλη την περιφέρεια της Μητροπόλεως. Στη συνέχεια έρχεται, για να υπηρετήσει ως Ιεροκήρυκας, στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών κοντά στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος μακαριστό Σεραφείμ. 

Στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών ο Ιερόθεος υπηρετεί για οκτώ χρόνια. Παράλληλα με το έργο του Ιεροκήρυκα εκτελούσε χρέη Διευθυντού Νεότητας της Αρχιεπισκοπής καθώς και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Νεότητας. Από τη θέση αυτή διοργάνωνε Συνέδρια, ημερίδες για τους υπεύθυνους των Κατηχητικών Σχολείων και επόπτευε όλα τα Πνευματικά Κέντρα των Ενοριών της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. 

Η απλότητα, η ηθική ακεραιότητα, η καλοσύνη, η εμμονή του στην Ορθόδοξη Πίστη, στις παραδόσεις της Εκκλησίας και η απέραντη αγάπη προς τους πιστούς Χριστιανούς, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του μεγάλου και ΑΞΙΟΥ πνευματικού μας πατέρα. 

Με αποφάσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών αλλά και της Ιεράς Συνόδου τοποθετήθηκε στην Εθνική Επιτροπή κατά του AIDS, στον ΟΚΑΝΑ, στο Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων, στο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής επί των Ταυτοτήτων, της Επιτροπής για τη συλλογή υπογραφών για την διενέργεια του Δημοψηφίσματος, Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, μέλος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση του προβλήματος της Εκμετάλλευσης και κακοποίησης των παιδιών, Επιστημονικός Σύμβουλος στη Συνοδική Επιτροπή Βιοηθικής και αλλού. 

Το 1992 ανέπτυξε τις θέσεις της Εκκλησίας για το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδος στην Ειδική Διακομματική Επιτροπή της Βουλής. Ήταν κεντρικός ομιλητής σε Ιερατικά, Θεολογικά και Επιστημονικά Συνέδρια που διοργάνωναν Μητροπόλεις, η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων, η Ιερά Σύνοδος και άλλες Θρησκευτικές Οργανώσεις. Υπήρξε πρωτεργάτης στην ίδρυση και λειτουργία του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος και για πολλά χρόνια ήταν παραγωγός εκπομπής. 

Στις 19 Ιουλίου 1995, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, εκτιμώντας την προσφορά, την προσωπικότητα και το σημαντικότατο έργο, εκλέγει νέο Μητροπολίτη Ναυπάκτου, τον Αρχιμανδρίτη Ιερόθεο. Η χειροτονία του σε Επίσκοπο έγινε την 20η Ιουλίου, εορτή του Προφήτου Ηλία, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό των Αθηνών. Η ενθρόνιση του νέου Ιεράρχη έγινε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου, στις 10 Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους. 

Ο νέος Ιεράρχης έχει την ικανότητα να συνδυάζει την ιερότητα με την απλότητα, έχει το χάρισμα να έρχεται κοντά στους πιστούς χωρίς να λαϊκίζει, είναι το στήριγμα όλων των πιστών, πτωχός υλικά αλλά για όλους μας είναι ο πλουσιότατος Πνευματικός Δάσκαλος. Είναι η προσωποποίηση της αγάπης και της καλοσύνης. 

Άξιος Ποιμενάρχης, εξομολογητής, παιδαγωγός, διάφανος, αγωνιστής της Εκκλησίας του Χριστού μας, άκαμπτος, λόγιος όσο λίγοι Αρχιερείς, συγγραφέας με λόγο απλό και κρυστάλλινο, φιλόσοφος, ιστορικός, ταπεινός, πράος, είναι μια χαρισματική προσωπικότητα. Για το έργο του, την προσφορά του και τους κόπους του στην Επιστήμη της Θεολογίας, στις 5 Μαρτίου 2008, η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών έλαβε ομόφωνη απόφαση, για αναγόρευσή του σε Επίτιμο Διδάκτορα. 

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος το 2004 εισηγείται προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο δια της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος την Αγιοκατάταξη του Οσίου Μοναχού Παϊσίου του Αγιορείτου και το 2020 εισηγείται την Αγιοκατάταξη του Γέροντά του Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, Αγίου Καλλινίκου. 

Τους τελευταίους μήνες η Χώρα μας και ολόκληρος ο Πλανήτης δοκιμάζεται σκληρά από την Πανδημία COVIN 19. Καθημερινά δοκιμαζόμαστε από τον αόρατο αυτό εχθρό που λέγεται κορωνοϊός. Όλη η Παγκόσμια Επιστημονική Κοινότητα καθημερινά ανακοινώνει κρούσματα από αυτό τον αόρατο εχθρό που δεν μας επιτρέπει ακόμα εφησυχασμό. Τόσο η Ελληνική όσο και η Παγκόσμια Ιατρική Κοινότητα προσπαθούν για την εύρεση του εμβολίου γι’ αυτή τη θανατηφόρα Πανδημία διαθέτοντας πολλά χρήματα. Γενικά έχουν κλονισθεί οι οικονομίες όλων των Χωρών του Πλανήτη και φυσικά και της Χώρας μας. 

Στην Ελλάδα μας, Πολιτεία και Εκκλησία, «συνδράμουν» με κάθε τρόπο τους συμπολίτες μας. Όλοι μας, με ανακούφιση δεχόμαστε πλέον τον ερχομό του εμβολίου που καταξιωμένοι ερευνητές Επιστήμονες ανακάλυψαν για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Κάποιοι πολέμιοι, των μέτρων που παίρνει, τόσο η Πολιτεία όσο και η Επιστημονική Κοινότητα, αντέδρασαν και αντιδρούν και για τον εμβολιασμό. 

Σ’ αυτόν τον πόλεμο που δέχεται όλο αυτό τον καιρό, Πολιτεία και Εκκλησία, ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος δεν μπορούσε να μην αναλάβει πρωτοβουλία σε ένα τόσο σοβαρό θέμα και είναι, όπως πάντα, «κρυστάλλινη» η τοποθέτησή του και για το εμβόλιο του COVIN 19: 

«Δεν επιλέχθηκα τυχαία. Ασχολούμαι με τα θέματα αυτά, έχω γράψει βιβλίο και έχω διδάξει σε ξένα Πανεπιστήμια γύρω από το θέμα της μοριακής βιολογίας και της γενετικής. Στο πρώτο κύμα της πανδημίας τον Απρίλιο είχα οριστεί ως ο μόνος εκπρόσωπος για να αντιμετωπίσω το θέμα αυτό. Διαβάζω όλα τα Επιστημονικά δημοσιεύματα και είχα καταλήξει ότι αυτό το εμβόλιο είναι μια προσπάθεια για λύτρωση και ελευθερία από αυτή την καταιγίδα της πανδημίας. Επειδή δεν μπορούσε, λοιπόν, ο Αρχιεπίσκοπος να εμβολιαστεί, μου είπε αν θέλω να πάω στη σειρά του. Έτσι πήγα πρώτος», και συνεχίζει, «...Πολλοί Κληρικοί και από το εξωτερικό και πιστοί, μου τηλεφώνησαν για να τους πω για την εμπειρία μου με τον εμβολιασμό. Πρέπει να είμαι ο πρώτος Ιεράρχης από την Ευρώπη που εμβολιάστηκε. Τους λέω να προχωρήσουν στον εμβολιασμό άφοβα… Μακάρι όλοι οι άνθρωποι να απαλλαγούν από φόβους και δεισιδαιμονίες που παραπέμπουν στον μεσαίωνα…». 

Τελειώνοντας την μικρή μου αυτή αναφορά για την μεγάλη – τεράστια προσφορά τόσο στην Πολιτεία όσο και στην Εκκλησία, του φωτισμένου αυτού Ιεράρχη, λέω απλά: Τα λόγια του να μας φωτίζουν και να εμπνέουν.. ποιμένες και ποιμαινομένους… Και ο Γεννηθείς Χριστός μας να Του χαρίζει πολλά έτη, με υγεία, επ’ αγαθώ της Ορθόδοξης Ελλαδικής Εκκλησίας μας. 

1 σχόλιο:

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο