Καμία επέκταση ή ίδρυση νέας μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας στη ζώνη Π9 του Καλάμου και του Καστού εισηγήθηκε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς, σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, αρμόδιο για θέματα χωροταξίας και αστικού περιβάλλοντος, κ. Δημήτρη Οικονόμου, καθώς και σε συνάντηση που είχε τις προηγούμενες ημέρες με τον έτερο Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Νίκο Ταγαρά......
Ο Βουλευτής τους μετέφερε τις αντιδράσεις των κατοίκων του Καλάμου και του Καστού στην προοπτική επέκτασης της Περιοχής Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) στην ευρύτερη περιοχή. Τους ανέφερε το ψήφισμα διαμαρτυρίας των κατοίκων του Καλάμου, επιστολή και ανακοίνωση της Κοινότητας Καστού, καθώς και αποφάσεις του Κοινοτικού Συμβουλίου Καλάμου, όπου διακηρύσσεται η διαφωνία των πολιτών και των εκπροσώπων των περιοχών αυτών με την επέκταση της ΠΟΑΥ.
Επιπλέον, μετέφερε την απόφαση 183/2020 του Δήμου Λευκάδας, όπου επίσης εκφράζεται αντίθεση στην επέκταση ή ίδρυση νέας μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας στην ζώνη Π9 του Καλάμου, καθώς και σχετικό ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, με το οποίο στηρίζει την ανωτέρω απόφαση.
Ακόμη, απέστειλε τόσο στον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Κωστή Χατζηδάκη, όσο και στους Υφυπουργούς, δύο επιστολές με συνημμένα όλα τα παραπάνω έγγραφα και επιπλέον αποσπάσματα από το Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας, το Ειδικό Χωροταξικό για τις Υδατοκαλλιέργειες και το Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό, όπου γίνονται αναφορές στην ανάγκη προστασίας του τουρισμού, ιδίως στον Κάλαμο και τον Καστό, έναντι της ιχθυοκαλλιέργειας.
Από την πλευρά τους οι δύο Υφυπουργοί επεσήμαναν ότι η Τεχνική Έρευνα και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΠΟΑΥ συντάχθηκαν το 2015 και που το 2019 ήταν σε διαβούλευση χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις, ότι η όλη διαδικασία γίνεται με απόλυτη διαφάνεια και νομιμότητα, διαβεβαίωσαν δε ότι η εξέταση τυχόν επέκτασης γίνεται με τήρηση όλων των όρων για την προστασία του περιβάλλοντος.
Σχετικά με το θέμα ο Βουλευτής δήλωσε:
«Θεώρησα χρέος μου να ανταποκριθώ στις εκκλήσεις συμπολιτών μου που ζήτησαν την παρέμβασή μου και να ενημερώσω προσωπικά την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τις ισχυρές αντιρρήσεις που προβάλλουν οι κάτοικοι του Καλάμου και του Καστού στην προοπτική επέκτασης των υφιστάμενων ιχθυοκαλλιεργειών στην περιοχή τους, αλλά και να ενώσω τη φωνή μου μαζί τους καθώς συμμερίζομαι την άποψη ότι τυχόν επέκταση θέτει σε κίνδυνο το τουριστικό προϊόν, από το οποίο βιοπορίζονται τα δύο νησιά, αλλά βεβαίως και το περιβάλλον.
Αφού επικοινώνησα με τον Υπουργό κ.Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος λόγω αρμοδιότητας με παρέπεμψε στους συναρμόδιους Υφυπουργούς, ενημέρωσα σχετικά τον κ. Οικονόμου και τον κ.Ταγαρά. Τα έγγραφα των κατοίκων και της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και τα χωροταξικά πλαίσια που κοινοποίησα με τις επιστολές μου, είναι πολύ ισχυρά χαρτιά στην προσπάθειά μας να μπουν σε προτεραιότητα στον Κάλαμο και τον Καστό ο τουρισμός, η αλιεία, αλλά και η προστασία του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος. Μάλιστα τόνισα ότι η γνώμη της τοπικής κοινωνίας πρέπει κατά προτεραιότητα να λαμβάνεται υπόψη σε θέματα που την αφορούν, διότι αυτή θα ζήσει με τις όποιες επιπτώσεις, μικρές ή μεγάλες.
Στη διαβούλευση της περιόδου 2019 οι αντιδράσεις ήταν περιορισμένες, ενώ οι γνωμοδοτήσεις σχεδόν του συνόλου των υπηρεσιών των συναρμόδιων υπουργείων και των φορέων, οι οποίες δόθηκαν επί της προηγούμενης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ως επί το πλείστον θετικές.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η κρίσιμη τοποθέτηση της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων του Υπουργείου, η οποία θα καθορίσει αν, πόσο και πού θα επεκταθεί η ΠΟΑΥ, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των συναρμόδιων υπηρεσιών, φορέων και εκπροσώπων των πολιτών. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 θα συγκληθεί το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων. Επειδή αυτή η διαδικασία θα είναι καθοριστική, έχω ήδη ζητήσει από την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος να παρευρεθώ για να εκπροσωπήσω το νομό μας και να μεταφέρω τις αντιρρήσεις μας.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει ανάγκη για επενδύσεις στη χώρα. Επίσης, η πρόσφατη κρίση μας δίδαξε ότι μία οικονομία πρέπει να είναι διαφοροποιημένη, να μην εξαρτάται δηλαδή αποκλειστικά από έναν κλάδο – όπως συμβαίνει με τα νησιά μας και τον τουρισμό – διότι έτσι είναι ευάλωτη σε κρίσεις. Άλλωστε, η τουριστική ανάπτυξη μπορεί κάλλιστα να συνδυάζεται και με άλλες δραστηριότητες. Γι΄αυτό και η Κυβέρνηση εξετάζει συνολικά την επέκταση του κλάδου των υδατοκαλλιεργειών σε όλη την Ελλάδα, με δημιουργία συνολικά 25 ΠΟΑΥ – από τις οποίες 6 ολοκληρώθηκαν επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ
Όλοι όμως συμφωνούμε ότι πρέπει να υπάρχουν κανόνες για την ανάπτυξη κάθε δραστηριότητας, και να τηρούνται. Άλλωστε ένα από τα θετικά στοιχεία μιας οργανωμένης ιχθυοκαλλιέργειας είναι ότι εποπτεύεται από φορέα διαχείρισης που ελέγχει και διασφαλίζει τους κανόνες λειτουργίας και επιβάλει μέτρα και κυρώσεις, όπου χρειάζεται.
Σε ό,τι με αφορά, θα φροντίσω οι απόψεις των κατοίκων να μεταφερθούν όπου και όπως πρέπει, ώστε μέσω αυτής της πίεσης να διασφαλίσω ότι η όποια απόφαση θα δίνει προτεραιότητα στην ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, του τουρισμού και, μέσω αυτού, της οικονομικής ζωής των συμπολιτών μου. Στόχος μας είναι να μην υπάρξει καμία επέκταση ή ίδρυση νέας ιχθυοκαλλιέργειας στον Κάλαμο και τον Καστό και αυτό θα διεκδικήσω.»
Για να δείτε τις επιστολές προς τον Υπουργό και τους Υφυπουργούς:
Πατήστε εδώ για την 1η επιστολή
Πατήστε εδώ για τη 2η επιστολή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο