Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

«Αψιμαχία» στην Πάτρα για τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου

Καίρια παρέμβαση του δημάρχου όταν εμφανίστηκε ως ναυμαχία των…Εχινάδων

Σήμερα στην Πάτρα, διοργανώθηκε εκδήλωση από την Ένωση Γυναικών Πάτρας και τον Σύνδεσμο Αποστράτων Ελληνικής Αστυνομίας Ν. Αχαΐας, για την παρουσίαση του ιστορικού μυθιστορήματος της συγγραφέως Ευρυδίκης Λειβαδά-Ντούκα, «Στους θρόνους της Αποκάλυψης» στο ξενοδοχείο «Βυζαντινό».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν πολλά σημαντικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων η Λούκα Κατσέλη η οποία βραβεύτηκε για την προσφορά της στην προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και η πρώην υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου.

Κατά την ομιλία της η συγγραφέας έκανε λόγο όχι για ναυμαχία της Ναυπάκτου αλλά για…ναυμαχία των Εχινάδων νήσων! Αυτό προκάλεσε την άμεση παρέμβαση του δημάρχου Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα, ο οποίος διέκοψε άμεσα την ομιλία και είπε πως η ιστορία έχει αποφανθεί για τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου και ουδείς έχει δικαίωμα να την παραχαράσσει. Κατά το τέλος μάλιστα της ομιλίας, πήρε τον λόγο και εξέφρασε τους δύο ισχυρούς λόγους που προκάλεσαν αίσθηση στην αίθουσα, όπως αναφέρει το npress.

Αφού τόνισε πως πράγματι η Ναυμαχία έγινε στις Εχινάδους νήσους, είπε πως την περίοδο εκείνη, ολόκληρος ο κόλπος μέχρι τις Εχινάδες, ανήκε στη Ναύπακτο, αφού δεν υπήρχε καμία άλλη πόλη στην περιοχή. Επίσης, είπε ο δήμαρχος, το αποτέλεσμα της Ναυμαχίας για τους Ευρωπαίους συμμάχους, ήταν να συντριβεί η Οθωμανική αυτοκρατορία στο δυτικότερο προπύργιο της που ήταν η Ναύπακτος. Αυτή είναι η ιστορική πραγματικότητα και δεν μπορεί να αλλάξει. Μάλιστα κάλεσε όλες τις γειτονικές πόλεις να συμμετάσχουν στη ναυμαχία της Ναυπάκτου, αφού τους αφορά.

Η παρέμβαση του δημάρχου, δέχτηκε θερμά χειροκροτήματα, ενώ μαζί του συμφώνησε και η Σία Αναγνωστοπούλου αλλά και η ίδια η συγγραφέας που είπε πως η πρόθεσή της ήταν να «ξυπνήσει» και τα νησιά του Ιονίου!

Για το θέμα έγραψε και η πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ, Αγγελική Σμπούκη, η οποία εμφάνισε την αφιέρωση της συγγραφέα που μιλούσε για τη Ναυμαχία των Εχινάδων!!!

Δείτε τι έγραψε πριν λίγο και την επίμαχη αφιέρωση:

"Σε παρουσίαση του βιβλίου της στην Πάτρα σήμερα για την Ναυμαχία της Ναυπάκτου και μπροστά σε σημαντικές προσωπικότητες βουλευτές , ιστορικούς και ο Δήμαρχος Ναυπακτίας η συγγραφέας Ευρυδίκη Λειβαδά παρουσίασε το βιβλίο της. Στο δικό μου βιβλίο η αφιέρωση έγραφε για την Ναυμαχία των Εχινάδων. Σε επιμονή μου για το ιστορικό ατόπημα συμπλήρωσε μετά από φιλονικία μαζί της και Ναυπάκτου. Πήρα το βιβλίο δίχως να την αφήσω να το υπογράψει. Εδώ στη Ναύπακτο κάποιοι πρέπει να ξυπνήσουν."

Αξίζει να αναφέρουμε πως η κα Σμπούκη αποχώρησε αμέσως μετά την εκδήλωση και δεν έμεινε στον καφέ.
 πηγή: patrasevents.gr

6 σχόλια:

  1. πάλι καλά, αφού αναγνώρισε ο κ. Δήμαρχος ότι η Ναυμαχία έγινε στις Εχινάδες νήσους , ανάμεσα από τις εκβολές του Αχελώου και των νησιών έναντι του κόλπου του Αστακού. Μέχρις πρότινος δεν παραδέχονταν οι Ναυπάκτιοι , κάν , να αναφέρουν τη λέξη Εχινάδες. Ένας ιστορικός , οφείλει να παραθέσει επακριβώς τα γεγονότα , και ό αναγνώστης έχει νου και γνώση και μπορεί να τα κρίνει . Πάντως ο αείμνηστος καθηγητής μας Αποστόλης Σπυρόπουλος , στο Γυμνάσιο του Αστακού , μας έλεγε για την Ναυμαχία της Ναυπάκτου ότι έγινε στις Εχινάδες νήσους. Μεγαλώσαμε , σπουδάσαμε , διαβάσαμε και, διαπιστώσαμε ότι όντως η ναυμαχία έγινε στις Εχινάδες νήσους. Δικαιώθηκε ο καθηγητής μας!!! Πράγματι η ονομασία : ναυμαχία της Ναυπάκτου , δόθηκε , λόγω του ότι η Ναύπακτος ήταν η πλησιέστερη και γνωστότερη πόλη με το σημείο της Ναυμαχίας. Και ιστορικά μια μάχη , ονομάζεται , από την πόλη ή χωριό που διεξήχθη η μάχη. Η μάχη στον Αετό Ξηρομέρου ( 10 Αυγ. 1822) δεν έγινε στον Αετό , αλλά στον Προφήτη Ηλία , διοικητική περιφέρεια του χωριού ΑΕΤΟΣ. Διασώθηκε ως μάχη στον Αετό Ξηρομέρου . Οι καθ΄ όλα αγαπητοί μας Ναυπάκτιοι , όμως, ΟΥΔΕΠΟΤΕ , ανέφεραν : Ναυμαχία της Ναυπάκτου που έγινε στις Εχινάδες νήσους , αλλά σκέτο , ως Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Και αυτή είναι η διαφορά μας και γιαυτό επεμβαίνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να ιδρυθεί ένας σύλλογος,
      απο ιστορικούς και ειδικούς της περιοχής Αστακού,
      με σκοπό να διατηρεί και να προβάλλει την ιστορική αλήθεια.

      Διαγραφή
  2. Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου έμεινε έτσι στην ιστορία όχι γιατί η Ναύπακτος ήταν η κοντινότερη πόλη, αλλά λόγω του γεγονότος ότι οι πατραϊκός και κορινθιακός κόλπος ήταν γνωστοί τότε ως κόλπος της Ναυπάκτου, ή "Golfo di Lepanto". Αν δείτε παλιούς χάρτες, ακόμα και μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα, έτσι αναφέρεται.

    Είναι λοιπόν ένα παγκοσμίως γνωστό και καταγεγραμμένο ιστορικό γεγονός το οποίο καθιερώθηκε με αυτή την ονομασία σύμφωνα με τα τότε κριτήρια και τοπονύμια. Οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής του ονόματος τώρα, φαντάζει αστεία παρά το γεγονός ότι η ναυμαχία αυτή καθ' αυτή έγινε ανοικτά της νήσου Οξιά κάτι γνωστό σε όλους.

    Στην αναπαράσταση της ναυμαχίας στη Ναύπακτο κάθε Οκτώβρη, αναφέρεται ξεκάθαρα και αδιαμφισβήτητα ότι η ναυμαχία έγινε στις εχινάδες νήσους και ότι ο τουρκικός στόλος ναυλοχούσε ανοικτά της Ναυπάκτου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προσωπικά , δεν αμφισβητώ την ονομασία , ως ναυμαχία της Ναυπάκτου. Αλίμονο . Σας παρακαλούμε όμως και φυσικά , αν θέλετε , να μας υποδείξετε σκαναρισμένο επίσημο έντυπο ή παραπομπή γραπτών θέσεων και απόψεων αυτών των επισήμων διοργανωτών της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου , που να αναφέρει ότι η Ναυμαχία έγινε στις Εχινάδες νήσους ή π.χ κάποιο έντυπο της Εταιρείας Ναυπακτιακών Μελετών .όχι , ψιλούλια γραμματάκια ; Αλλά ουσιώδη αναφορά !!! Αναμένομεν . Ευχαριστούμε . ο ως άνω προαναφερόμενός σας , 10.11 π.μ , που την ονομασία Ναυμαχία της ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ , όπως είδατε , δεν την αμφισβητεί. Διαφωνεί με την τεχνική απόκρυψη ,εκ μέρους κάποιων Ναυπάκτιων και δη λογίων , που δεν αναφέρουν ότι η διεξαγωγής της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου , έγινε στη θαλάσσια περιοχή που βρίσκονται οι Εχινάδες νήσοι ( Οξυά , Πεταλάς , Μάκρη κλπ νησάκια ). Χώρια που τελευταία , την Ναυμαχία της Ναυπάκτου που έγινε στις 7 Οκτ. 1571 , θαρρώ , την " εκμεταλλεύονται " και εκκλησιαστικοί μοναστηριακοί κύκλοι της περιοχής της Ναυπακτίας ...
    Φιλικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και κάπως έτσι οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια από την επανάσταση θα εκφυλιστουν και θα χάσουν το πραγματικό νόημά τους. Συνέλθετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. σας χάλασε τη μόστρα κ. 10.15 π.μ ... είστε ικανός να μας πείτε ότι η απελευθέρωση του Αντίρριου 12 Μαρτ. 1829 έγινε από τους Αντιρριώτες ή η απελευθέρωση της Ναυπάκτου 18 Απρ. 1829 έγινε από τους Ναυπάκτιους ή η απελευθέρωση του Μεσολογγίου 2 Μαΐου 1829 και δή η ηρωική Εξοδος 10 Απρ. 1826 έγινε από Μεσολογγίτες ή η απελευθέρωση του Αγρινίου 11 Ιουν. 1821 έγινε από τους Αγρινιώτες ή η απελευθέρωση του Κραβασαρά 8 Απρ. 1829 έγινε από τους Βαλτινούς ή η απελευθέρωση της Βόνιτσας 5 Μαρτ. 1829 έγινε απ τους Βονιτσάνους . Πονάει , αλλά η πραγματική ιστορία , δεν είναι αυτή που μας δίδαξαν και την οποία εκμεταλλεύονται κάποιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο